Vajon fizeti a biztosító a koronavírus miatti bevételkiesést? Koronavírus

A brit legfelsőbb bíróság fogja eldönteni, hogy mennyit kell fizetnie a biztosítóknak a cégek koronavírus okozta bevételkiesése miatt.


Nyolc hónap telt el azóta, hogy az Egyesült Királyságban a koronavírus miatti lezárások során az éttermeket, bárokat, üzleteket, fodrászokat és más kisvállalkozások ezreit ideiglenesen be kellett zárni. A cégek azóta is várják a biztosítóiktól, hogy kifizessék a kiesett jövedelmüket. Remélik, hogy a legfelsőbb bírósági olyan döntést hoz, amely kedvez a mintegy 200.000 biztosítottnak.

A legtöbben egy fillért sem kaptak annak ellenére, hogy üzleti visszaesésre kötöttek biztosítást, amely az üzletpolitika egyik kulcsfontosságú eleme, amely alapján a biztosító kifizetést teljesít, ha egy cég nem tud szokásos módon működni valamilyen váratlan esemény miatt.

A brit legfelsőbb bíróság négy napos fellebbezési tárgyalást tart a héten a Financial Conduct Authority által nyolc biztosítóval, köztük a Hiscox és az RSA-val szemben indított pórbaperben.

Financial Conduct Authority becslése szerint több mint 200.000 biztosított érintett a per kimenetelében. A Brit Biztosítók Szövetsége 900 millió fontra becsülte a károk értékét.

Richard Leedham a Mishcon de Reya ügyvédi iroda partnere, aki a Hiscox Action Group 400 biztosítottját képviseli úgy nyilatkozott, hogy: „Míg a második lezárás éppen tart, és sok vállalkozást újra bezárásra kényszerít, a legfelsőbb bíróság egy olyan ügyet tárgyal amely eldöntheti, hogy a biztosítóknak mennyit kell fizetniük az első lezárás alatt elszenvedett veszteségért. Amint a jelen ügy is mutatja eddig semmit nem fizettek a biztosítók, ezért a vállalkozásoknak keményen meg kellett küzdeniük a biztosítási összegért. ”

Michael Kill, a Night Time Industries Association vezérigazgatója, amely több mint 100 kocsma, bár és éjszakai klub érdekeit képviseli elmondta: „Sajnos a jelen ügyben érintettek közül még senki sem jutott hozzá a pénzéhez, amely rendkívüli terhet ró a vállalkozásokra a jelenlegi pénzügyi környezetben valószínűleg azért, hogy a jövőben kevesebbet kelljen majd kifizetni. ”

Szeptember közepén a fellebbviteli bíróság az FCA, a Hiscox Action Group és a biztosítottak mellett döntött a kulcsfontosságú kérdések többségében, de a gyors kifizetések reményei gyorsan elszálltak, amikor a nyolc biztosító közül hat fellebbezett. Az FCA és a Hiscox Action Group pedig azért fellebbezett, hogy kiterjesszék azon biztosítási események körét, amelyre a biztosítók fizetnek.

Stephen Meade, a Capital Law partnere, amely több mint 100 kisvállalkozást képvisel, így nyilatkozott: „A biztosítók csak különböző taktikákat alkalmaznak a fizetés visszatartására. Úgy látjuk, továbbra sem hajlandóak kifizetni olyan biztosítási összegeket, amelyek nem szerepeltek a próbaperben. A biztosítók levonásokat eszközölnek bizonyos típusú állami támogatásokra hivatkozva, amelyeket a biztosítottak a lezárásra tekintettel kaptak.

„Végső soron ez tisztesség kérdése. Sok vállalkozás a túlélésért küzd, és a fizetés visszatartása ebben a szakaszban erkölcsileg vitatható. ”

Kim Roe, a Tunbridge Wells-i székhelyű konferencia- és rendezvénycég, a Circa Group ügyvezető igazgatója továbbra is reméli, hogy a Hiscox fizetni fog. “Alig várom, hogy ezt végre megoldják, mert nagyon sokáig húzódik az ügy” – mondta. Az idei évben lefoglalt összes eseményt a koronavírus járvány kitörése óta lemondták, ami 500,000 font bevételkiesést eredményezett. Roe virtuális konferenciák szervezésébe kezdett, de  ezen “gyakorlatilag nincsen haszna”.

A biztosító társaság közölte: „A Hiscox munkatársai továbbra is a biztosítottakkal együtt dolgozik annak érdekében, hogy beszerezze a szükséges információkat és késedelem nélkül fel tudja dolgozni a biztosítottak követeléseit, amint az próbaper végső eredménye ismertté válik. A Hiscox ebben az évben 150 millió dollárt fizetett a koronavírusra tekintettel a rendezvények lemondásáért és egyéb jogcímen előterjesztett kifizetési igényekért. ”

Charles Dark és felesége, Sheila, Wales, a Machynlleth-ben található The Wynnstay szállodát üzemeltetik, amelyet március 20-án be kellett zárniuk. Júliusban újból megnyitottak, de a walesi októberi lezárás során 17 napra újra be kellett zárniuk. A házaspár üzleti visszaesés elleni biztosítással rendelkezik a QIC Europe biztosítónál, amely fedezetet nyújt a „bármilyen bejelentésköteles emberi megbetegedésre” a biztosított épület 25 mérföldes körzetén belül. De a biztosító nem volt hajlandó teljesíteni a kifizetési igényt, pedig több koronavírusos eset is volt a környéken. A QIC Europe nem kívánt nyilatkozni.

“Ez vízválasztó lesz sok vállalkozás számára, amelyek az életben maradásért küzdenek” – mondta Dark.

A házaspár maximális biztosítási fedezete 25,000 font – de az idei veszteségeik legalább ezen összeg háromszorosát teszik ki, mondta, és az általuk felvett 50,000 font visszatérítendő támogatást is valamikor vissza kell fizetni.

Mike Cherry, a Kisvállalkozások Szövetségének elnöke elmondta: “Reméljük, hogy ezen a héten előrelépést érünk el egy tisztességes legfelsőbb bírósági döntéssel, amely gyorsítja majd a kifizetéseket azoknak, akik olyan biztosítással rendelkeznek, amelyek egyértelműen lefedik az ehhez hasonló válsághelyzeteket.”

Egyelőre nem tudni, hogy a legfelsőbb bíróság mikor hoz határozatot az ügyben.

(theguardian.com)Kapcsolódó cikkek:


Az alkalmazandó jog meghatározása többoldalú kapcsolóelvvel
2020. november 20.

Az alkalmazandó jog meghatározása többoldalú kapcsolóelvvel

A Wolters Kluwer gondozásában megjelenő Magyarázat a nemzetközi magánjogról című kiadvány a nemzetközi magánjog egészét átfogó jogszabálymagyarázat, mely a nemzetközi magánjogról szóló törvényt részletesen és tematikusan elemzi, Jelen cikkünk részlet a kiadványból.

Egyre több a gyűlölet-bűncselekmény
2020. november 18.

Egyre több a gyűlölet-bűncselekmény

Az FBI gyűlölet-bűncselekményről szóló éves jelentése szerint 2019-ben szokatlanul sok gyűlölet-bűncselekményt és gyűlöletből elkövetett gyilkosságot történt az Egyesült Államokban.

Kémet találtak a német kormányapparátusban
2020. november 18.

Kémet találtak a német kormányapparátusban

Németországban kémkedés miatt vádat emeltek egy egyiptomi születésű, a Merkel-kabinet sajtószolgálatában dolgozó férfi ellen, akiről már a nyáron kiderült, hogy a kairói hírszerzést segíti.

Az internetes tartalom nemzetközi szabályozása
2020. november 18.

Az internetes tartalom nemzetközi szabályozása

Az Egyesült Államok továbbra is vezető szerepet tölt be az internetes technológiában és az internet szabályozásában. Az amerikai internetszabályozás mintául szolgálni a világ jogalkotói számára.