Vajon fizeti a biztosító a koronavírus miatti bevételkiesést? Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A brit legfelsőbb bíróság fogja eldönteni, hogy mennyit kell fizetnie a biztosítóknak a cégek koronavírus okozta bevételkiesése miatt.

Nyolc hónap telt el azóta, hogy az Egyesült Királyságban a koronavírus miatti lezárások során az éttermeket, bárokat, üzleteket, fodrászokat és más kisvállalkozások ezreit ideiglenesen be kellett zárni. A cégek azóta is várják a biztosítóiktól, hogy kifizessék a kiesett jövedelmüket. Remélik, hogy a legfelsőbb bírósági olyan döntést hoz, amely kedvez a mintegy 200.000 biztosítottnak.

A legtöbben egy fillért sem kaptak annak ellenére, hogy üzleti visszaesésre kötöttek biztosítást, amely az üzletpolitika egyik kulcsfontosságú eleme, amely alapján a biztosító kifizetést teljesít, ha egy cég nem tud szokásos módon működni valamilyen váratlan esemény miatt.

A brit legfelsőbb bíróság négy napos fellebbezési tárgyalást tart a héten a Financial Conduct Authority által nyolc biztosítóval, köztük a Hiscox és az RSA-val szemben indított pórbaperben.

Financial Conduct Authority becslése szerint több mint 200.000 biztosított érintett a per kimenetelében. A Brit Biztosítók Szövetsége 900 millió fontra becsülte a károk értékét.

Richard Leedham a Mishcon de Reya ügyvédi iroda partnere, aki a Hiscox Action Group 400 biztosítottját képviseli úgy nyilatkozott, hogy: „Míg a második lezárás éppen tart, és sok vállalkozást újra bezárásra kényszerít, a legfelsőbb bíróság egy olyan ügyet tárgyal amely eldöntheti, hogy a biztosítóknak mennyit kell fizetniük az első lezárás alatt elszenvedett veszteségért. Amint a jelen ügy is mutatja eddig semmit nem fizettek a biztosítók, ezért a vállalkozásoknak keményen meg kellett küzdeniük a biztosítási összegért. ”

Michael Kill, a Night Time Industries Association vezérigazgatója, amely több mint 100 kocsma, bár és éjszakai klub érdekeit képviseli elmondta: „Sajnos a jelen ügyben érintettek közül még senki sem jutott hozzá a pénzéhez, amely rendkívüli terhet ró a vállalkozásokra a jelenlegi pénzügyi környezetben valószínűleg azért, hogy a jövőben kevesebbet kelljen majd kifizetni. ”

Szeptember közepén a fellebbviteli bíróság az FCA, a Hiscox Action Group és a biztosítottak mellett döntött a kulcsfontosságú kérdések többségében, de a gyors kifizetések reményei gyorsan elszálltak, amikor a nyolc biztosító közül hat fellebbezett. Az FCA és a Hiscox Action Group pedig azért fellebbezett, hogy kiterjesszék azon biztosítási események körét, amelyre a biztosítók fizetnek.

Stephen Meade, a Capital Law partnere, amely több mint 100 kisvállalkozást képvisel, így nyilatkozott: „A biztosítók csak különböző taktikákat alkalmaznak a fizetés visszatartására. Úgy látjuk, továbbra sem hajlandóak kifizetni olyan biztosítási összegeket, amelyek nem szerepeltek a próbaperben. A biztosítók levonásokat eszközölnek bizonyos típusú állami támogatásokra hivatkozva, amelyeket a biztosítottak a lezárásra tekintettel kaptak.

„Végső soron ez tisztesség kérdése. Sok vállalkozás a túlélésért küzd, és a fizetés visszatartása ebben a szakaszban erkölcsileg vitatható. ”

Kim Roe, a Tunbridge Wells-i székhelyű konferencia- és rendezvénycég, a Circa Group ügyvezető igazgatója továbbra is reméli, hogy a Hiscox fizetni fog. „Alig várom, hogy ezt végre megoldják, mert nagyon sokáig húzódik az ügy” – mondta. Az idei évben lefoglalt összes eseményt a koronavírus járvány kitörése óta lemondták, ami 500,000 font bevételkiesést eredményezett. Roe virtuális konferenciák szervezésébe kezdett, de  ezen „gyakorlatilag nincsen haszna”.

A biztosító társaság közölte: „A Hiscox munkatársai továbbra is a biztosítottakkal együtt dolgozik annak érdekében, hogy beszerezze a szükséges információkat és késedelem nélkül fel tudja dolgozni a biztosítottak követeléseit, amint az próbaper végső eredménye ismertté válik. A Hiscox ebben az évben 150 millió dollárt fizetett a koronavírusra tekintettel a rendezvények lemondásáért és egyéb jogcímen előterjesztett kifizetési igényekért. ”

Charles Dark és felesége, Sheila, Wales, a Machynlleth-ben található The Wynnstay szállodát üzemeltetik, amelyet március 20-án be kellett zárniuk. Júliusban újból megnyitottak, de a walesi októberi lezárás során 17 napra újra be kellett zárniuk. A házaspár üzleti visszaesés elleni biztosítással rendelkezik a QIC Europe biztosítónál, amely fedezetet nyújt a „bármilyen bejelentésköteles emberi megbetegedésre” a biztosított épület 25 mérföldes körzetén belül. De a biztosító nem volt hajlandó teljesíteni a kifizetési igényt, pedig több koronavírusos eset is volt a környéken. A QIC Europe nem kívánt nyilatkozni.

„Ez vízválasztó lesz sok vállalkozás számára, amelyek az életben maradásért küzdenek” – mondta Dark.

A házaspár maximális biztosítási fedezete 25,000 font – de az idei veszteségeik legalább ezen összeg háromszorosát teszik ki, mondta, és az általuk felvett 50,000 font visszatérítendő támogatást is valamikor vissza kell fizetni.

Mike Cherry, a Kisvállalkozások Szövetségének elnöke elmondta: „Reméljük, hogy ezen a héten előrelépést érünk el egy tisztességes legfelsőbb bírósági döntéssel, amely gyorsítja majd a kifizetéseket azoknak, akik olyan biztosítással rendelkeznek, amelyek egyértelműen lefedik az ehhez hasonló válsághelyzeteket.”

Egyelőre nem tudni, hogy a legfelsőbb bíróság mikor hoz határozatot az ügyben.

(theguardian.com)
Kapcsolódó cikkek

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.

2024. május 15.

Jogi mérföldkő a klímavédelemben

Történelmi jelentőségű döntésével a strasbourgi bíróság kimondta, a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való alapjog által nyújtott állami védelmi kötelezettség kiterjed az éghajlatváltozás okozta, az életet, egészséget, közérzetet és életminőséget érintő negatív hatások elhárítására.