Az internetes tartalom nemzetközi szabályozása


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Egyesült Államok továbbra is vezető szerepet tölt be az internetes technológiában és az internet szabályozásában. Az amerikai internetszabályozás mintául szolgálni a világ jogalkotói számára.

Az Egyesült Államok világszerte vezető szerepet játszik mind az internetes technológia, mind az internet szabályozása terén. A legutóbbi példa az új amerikai szerzői jogi törvény megsértése volt, amely egy amerikai alkalmazás világszintű korlátozásához vezetett. A korlátozott internetes szoftver a youtube-dl letöltési segédprogram volt, amely lehetővé teszi az internet-felhasználók számára, hogy a világ minden tájáról könnyedén tölthessenek le videókat és hangfájlokat.

Az amerikai engedélyezett internetes tartalom-eltávolítási igény az alapja a nemzetközi korlátozási igényeknek, amely egy nagy nyílt forráskódú projektek, amelyhez bárki csatlakozhat a világ minden tájáról. Pontosabban, az Amerikai Lemezkiadók Szövetségének ügyvédei által benyújtott kérelem érkezett a harmadik fél internetes szolgáltatójának, a Githubnak, amely saját funkciók, köztük webalapú grafikus felület wiki és alapvető feladatkezelő eszközök hozzáadásával fejleszti a weboldalakat.

Az eltávolítási kérelem a konkrét ügyben a Digital Millennium Copyright Act-en (DMCA), az Egyesült Államok szerzői jogi törvényén alapult, amelynek célja az Egyesült Államokban a szerzői jogok védelme. Az amerikai internetes protokollok nemzetközi elfogadásának és az amerikai internetes tartalomvédelmi törvények nemzetközi átültetésének köszönhetően globális visszaesés következett be az weboldalfejlesztési folyamatokban, amely az egész világon megzavarta a youtube-dl használatát.

Az egyesült államokbeli internetezők már régóta hozzászoktak a DMCA-n alapuló eltávolításokhoz. A DMCA értesítési és eltávolítási folyamata a szerzői jogok tulajdonosainak eszköze a felhasználók által feltöltött azon tartalmak elérhetetlenné tételéhez, amelyek sértik a jogtulajdonosok szerzői jogait. Az eltávolítás elmulasztása esetén a tartalomszolgáltatót potenciális másodlagos felelősség terheli a szerzői jogok megsértésében nyújtott segítségért.

Az Amerikai Lemezkiadók Egyesületének eltávolítási igénye azonban a DMCA újszerű megközelítése. Ahelyett, hogy a DMCA 512. szakaszára (az 512. § j) pontjának 1. alpontjának A) alpontjára hivatkozna, amely megtiltja a szolgáltatónak, hogy hozzáférést biztosítson a szolgáltató rendszerének vagy hálózatának egy adott online webhelyén található jogsértő anyaghoz, a DMCA 1201. szakaszára hivatkoztak. A DMCA 1201. cikke tiltja a tartalom digitális védelmének megsértését.

A DMCA 1201 hivatkozásával a youtube-dl elleni eltávolítási igény a digitális jogok védelmét megkerülő technológia terjesztésére, mint bűncselekmény elkövetésére hivatkozik, azaz tulajdonképpen „a technikai védelmi intézkedések kijátszására”. A DMCA 1201 b) pontjának megfelelő része kimondja, hogy: „Senki sem gyárthat, nem importálhat, nem közvetíthet a nyilvánossághoz, nem biztosíthat hozzáférést vagy nem hozhat forgalomba olyan technológiát, terméket, szolgáltatást, eszközt, alkatrészt azok valamely részét, amelyet  úgy tervezték vagy gyártották, hogy megkerüljék az olyan technológiai intézkedés által biztosított védelmet, amely hatékonyan védi a szerzői jog tulajdonosának jogát valamely műben vagy annak egy részében. ”

A DMCA 1201 szakasza nagyon széleskörűen szabályoz, ezzel, lehetővé téve a jogtulajdonosok számára, hogy jogukat bármely „forgalmazóval” szemben érvényesítsék. A szabályozás célja, hogy az internetes szerzői jogok megsértését enyhítse az Egyesült Államokban, 1996 óta már több mint 100 ország csatlakozott a WIPO szerzői jogi egyezményéhez, amely részben a DMCA-n alapul.

A legtöbb ország a sokkal szigorúbb 1201-es szakaszt ültette át a saját jogába, beleértve a DMCA nyilvánossághoz való közvetítést tiltó rendelkezéseit, amelyet a világ jogrendszereinek nagy része is elfogadott, beleértve az Európai Uniót is az információs társadalomban a szerzői és szomszédos jogok egyes vonatkozásainak összehangolásáról szóló 2001/29 / EK irányelv révén. Pontosabban, az irányelv kimondja, hogy a tagállamok kötelesek megfelelő jogi védelmet kell biztosítani a

a) a hatásos műszaki intézkedés megkerülése céljából kínált, reklámozott, illetve forgalmazott, vagy

  1. b) a hatásos műszaki intézkedés megkerülésén kívül számottevő gazdasági jelentőséggel vagy céllal nem rendelkező, vagy
    c) a hatásos műszaki intézkedés megkerülésén kívül számottevő gazdasági jelentőséggel vagy céllal nem rendelkező,

eszközök, termékek vagy alkatrészek, illetve ilyen tartalmú szolgáltatások előállítása, behozatala, terjesztése, eladása, bérbeadása, értékesítési vagy bérbeadási célú reklámozása, valamint kereskedelmi célú birtoklása ellen

Így az EU-irányelv már tükrözi az amerikai jogi szabályozást, mivel megtiltja a kijátszásra irányuló eszközök birtoklását és forgalmazását. Az európai jogba történő átültetés segítette az amerikai szabályozás terjedését, amely aztán csaknem az egész világon elterjedt. Ez a széleskörű átültetés valószínűleg annak köszönhető, hogy az Egyesült Államok elfogadta a DMCA-t.

Az internetes technológia nem írásbeli megállapodásokon alapul, hanem azon a tényen, hogy minden felhasználó ugyanazt a protokollkészletet használja, nevezetesen az Internet Protocolt (IP). Az IP az a protokoll, amely lehetővé teszi az internet-felhasználók számára a kommunikációt. Mivel minden internetfelhasználó valóban ugyanazt az útválasztási protokollt használja, az összes internetfunkció engedélyezve van. Az IP egy amerikai átviteli vezérlő programon alapult, amelyet 1974-ben találtak fel. Majd ezt beillesztették az internetes protokollkészletbe, amelyet ezért az Egyesült Államokban történő módosítások és elfogadás eredményeként gyakran TCP / IP néven emlegetnek.

Valószínű, hogy az Egyesült Államok továbbra is az internetes technológia és az internetes szabályozás globális vezetője lesz. Mint ilyen, az amerikai internetes szabályozás globális hatása borítékolható.

(law.com/legaltechnews)
Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

EUB-ítélet a gyanúsítottak jogaira vonatkozó tájékoztatásról

A gyanúsítottaknak vagy a megvádolt személyeknek a büntetőeljárás során biztosítandó, az eljárási jogaikra vonatkozó tájékoztatási kötelezettség értelmezésével kapcsolatos nemzeti és uniós szabályozás összevetését tette meg az EU Bírósága.

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.