Együttműködésről egyeztet az EU a britekkel


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A briteka koronavírus járvány ellenére is le akarják zárni az EU-val való együttműködési megállapodásukat az év végéig.

Az Egyesült Királyság és az Európai Unió kicserélte a Brexit utáni együttműködésükre vonatkozó javaslataikat tartalmazó szerződéstervezeteket jelentette be a brit kormányszóvivő.

Az Egyesült Királyság január 31-én hivatalosan is kilépett az EU-ból, de a kilépési megállapodás értelmében a britek és a EU-tagállamai közötti kapcsolat egyelőre változatlan maradt.

„Ma este az Egyesült Királyság és az EU kicserélte a tervezeteket. A folyamatban lévő tárgyalások alapjaként küldtük el az EU részére a mi tervezetünket. ”- tette hozzá a szóvivő.

“Elemezzük a kapott tervezeteket, és azokról további egyeztetéseket folytatunk majd a jövő héten.”

A felek javaslatai szerint az EU és az Egyesült Királyság között létrehoznának egy szabadkereskedelmi megállapodást, illetve a repülésbiztonsággal, a légi közlekedéssel és a polgári nukleáris együttműködéssel kapcsolatosan is kötnének egymással megállapodásokat.

A koronavírus-járvány miatt kétséges, hogy a két fél meg tud-e állapodni az eredetileg kitűzött december 31-i határidő előtt, amelyet már a járvány bekövetkezése előtt is ambiciózus célnak tartottak.

Boris Johnson miniszterelnök korábban bejelentette, hogy jelenleg nem a Brexitről a fő téma a Downing Streeten, mert a koronavírus-járvány kezelése égetőbb feladatokat ró a kormányra. Ennek ellenére a britek nem tervezik meghosszabbítani a határidőt.

(reuters.com)


Kapcsolódó cikkek

2022. szeptember 22.

Itália választ, Európa izgul

Az EU harmadik és a világ nyolcadik legnagyobb gazdasága, egyúttal Magyarország harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere választ. A 60 millió olasz döntésének tehát komoly tétje van.

2022. szeptember 14.

EUB-ítélet az orvosláshoz való jog nemzeti korlátozásáról

Az Európai Unió Bírósága jogszerűtlennek találta a finn szociális és egészségügyi engedélyező hivatal eljárását egy magánszemély ügyében hozott ítéletével. Az eldöntendő kérdés az volt: az említett hatóság saját nemzeti szabályozása alapján, ám az uniós előírások mellett korlátozhatja és feltételekhez kötheti-e valakinek az orvosszakma gyakorlását, ha oklevelét egy másik tagállamban szerezte.