Együttműködésről egyeztet az EU a britekkel


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A briteka koronavírus járvány ellenére is le akarják zárni az EU-val való együttműködési megállapodásukat az év végéig.

Az Egyesült Királyság és az Európai Unió kicserélte a Brexit utáni együttműködésükre vonatkozó javaslataikat tartalmazó szerződéstervezeteket jelentette be a brit kormányszóvivő.

Az Egyesült Királyság január 31-én hivatalosan is kilépett az EU-ból, de a kilépési megállapodás értelmében a britek és a EU-tagállamai közötti kapcsolat egyelőre változatlan maradt.

„Ma este az Egyesült Királyság és az EU kicserélte a tervezeteket. A folyamatban lévő tárgyalások alapjaként küldtük el az EU részére a mi tervezetünket. ”- tette hozzá a szóvivő.

“Elemezzük a kapott tervezeteket, és azokról további egyeztetéseket folytatunk majd a jövő héten.”

A felek javaslatai szerint az EU és az Egyesült Királyság között létrehoznának egy szabadkereskedelmi megállapodást, illetve a repülésbiztonsággal, a légi közlekedéssel és a polgári nukleáris együttműködéssel kapcsolatosan is kötnének egymással megállapodásokat.

A koronavírus-járvány miatt kétséges, hogy a két fél meg tud-e állapodni az eredetileg kitűzött december 31-i határidő előtt, amelyet már a járvány bekövetkezése előtt is ambiciózus célnak tartottak.

Boris Johnson miniszterelnök korábban bejelentette, hogy jelenleg nem a Brexitről a fő téma a Downing Streeten, mert a koronavírus-járvány kezelése égetőbb feladatokat ró a kormányra. Ennek ellenére a britek nem tervezik meghosszabbítani a határidőt.

(reuters.com)


Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 17.

Minden olasz munkavállalónak védettnek kell lennie

Az olasz kormány csütörtökön fogadta el a világ legszigorúbb koronavírus-elleni intézkedéseit, amely minden munkavállaló számára kötelezővé teszi a koronavírus elleni védettség igazolását, a negatív tesztet vagy a fertőzésből való gyógyulást.

2021. szeptember 16.

Magyarország megsértette a külföldiek kollektív kiutasításának tilalmát

Az ügy középpontjában a magyar államhatárról szóló törvény által bevezetett “feltartóztatás és átkísérés” intézkedés áll, amely felhatalmazást nyújtott a rendőrség számára, hogy a Magyarország területén illegálisan tartózkodó külföldi állampolgárokat határozat nélkül a határkerítés külső oldalára (a szerb határra) szállítsa. Az eljárás során Magyarország megsértette a kollektív kiutasítás tilalmát, mivel egyedi határozat hiányában a kérelmezőt, magatartásától függetlenül, 11 társával együtt kitoloncolta anélkül, hogy valódi és hatékony módot biztosított volna számukra a Magyarországra való beutazásra, illetve a megfelelő jogorvoslatra.