Elnöki kegyelmet kapott Trumptól volt tanácsadója

Donald Trump kegyelmet adott Michael Flynn, volt nemzetbiztonsági tanácsadójának, aki bűnösnek vallotta magát abban, hogy hazudott az FBI-nak Trump orosz tisztviselőkkel való kapcsolatáról.


Az elnök szerdán Twitteren jelentette be, hogy kegyelmet ad Flynnek.

“Nagy megtiszteltetés számomra, hogy bejelenthetem, hogy Michael T Flynn tábornok teljeskörű kegyelmet kapott” – írta Trump. – Gratulálok Flynn tábornoknak és nagyszerű családjának, kívánom, hogy fantasztikus hálaadásuk legyen.

Várható, hogy Trump még kegyelmet nyújt számos segítőjének, mielőtt január 20-án távozik hivatalából.

Enyhítette Roger Stone, Paul Manafort kampánymenedzser és George Papadopoulos tanácsadó büntetését, akiket Robert Mueller különleges ügyész ítéltetett el az orosz választási beavatkozás, valamint Trump és Moszkva közötti kapcsolatok vizsgálata során.

Stone-t több mint három év börtönre ítélték, miután bűnösnek találták akadályoztatásban, a Kongresszusnak igazmondási kötelezettségének megszegésében és a jogellenes fenyegetésben.

Flynnt el sem ítélték. Állítólag Trump volt kampányigazgatója és a Fehér Ház csalással vádolt stratégája, Steve Bannon, illetve Trump ügyvédje, Rudy Giuliani aki ellen állítólag a lobbitörvény megsértése miatt nyomoznak.

A Flynnek adott kegyelem várható volt, de a bejelentés nagy vitát váltott ki.

Adam Schiff, a Képviselőház titkosszolgálati bizottságának demokrata elnöke a Twitteren ezt írta: „Donald Trump többször visszaélt az elnöki kegyelemmel, hogy megjutalmazza a barátait és megvédje azokat, akik megőrizték a titkait. Ezúttal Michael Flynnnek kegyelmezett meg, aki hazudott, hogy elrejtse Trump orosz kapcsolatait. Nem meglepő, hogy Trump az elnöksége végével ilyen döntéseket hoz. ”

Nancy Pelosi, a Képviselőház elnöke „súlyos korrupciónak és a hatalommal való súlyos visszaélésnek” nevezte Trump tettét.

Noah Bookbinder, a washingtoni Citizens for Responsibility and Ethics nonprofit kormánymegfigyelő szervezet ügyvezető igazgatója szerint a Flynn-kegyelem „ismét azt mutatja, hogy Donald Trump szerint a „ törvény ”nem vonatkozik a gazdag fehér szövetségeseire, pusztán egy rasszista megnyilvánulás, amely elősegíti a politikai támogatás elnyerését. ”

A nyugalmazott tábornok Michael Flynn Trump megbízható szövetségese volt a 2016-os kampány során. De csak 24 napig szolgált a Fehér Házban, Trump azért rúgta ki, mert hazudott Mike Pence alelnöknek egy beszélgetésről, amelyben elmondta Szergej Kislyak orosz nagykövetnek, hogy Moszkva nem válaszolhat az Obama-kormány által bevezetett szankciókra.

A Muellerrel kötött megállapodás részeként Flynn bűnösnek vallotta magát az FBI-nak való hazugságban. Trump támogatói szerint Flynn az Obama-adminisztráció áldozatává vált és az FBI lecsukatta.

Flynn sorsa összefonódott James Comey sorsával, az FBI igazgatója, Trump 2017 májusában menesztette, amelyet Mueller kinevezése követett.

Szerdán Mimi Rocah, a New York-i Westchester megyei körzeti ügyésze tweetelt arról, hogy Flynn kegyelméhez vezető út „azzal kezdődött, hogy Trump azt mondta Comeynak:„ Remélem, hogy most már el tudod ezt engedni ” Comey nem működött együtt a nyomozással”.

Januárban Flynn megpróbálta visszavonni vallomását, amely jogi csatához vezetett az elnöklő bíró és az igazságügyi minisztérium között, amelyet William Barr, Trump közeli szövetségese vezetett.

Trump többször is támogatásáról biztosította, annak ellenére, hogy 2017 decemberében tweetjében úgy fogalmazott: „Menesztenem kellett Flynn tábornokot, mert hazudott az alelnöknek és az FBI-nak. Bűnösnek vallotta magát ezekben a hazugságokban. Ez szégyen, mert az átmeneti időszak során törvényesen járt el. Nem volt mit rejtegetni!

Flynnt Sidney Powell, Trump ügyvédje képviselte, akit nemrégiben kizártak a választási eredményekkel kapcsolatos perből, miután vad összeesküvés-elméleteket adott elő. A bírósági tárgyaláson Powell elmondta, hogy arra kérte Trumpot, hogy ne adjon kegyelmet Flynnnek.

Szerdán Rocah ezt írta: „Henchman Barr megpróbálta megtenni, de a bíróság megakadályozta. Ez korrupció már a kezdetektől fogva.

Trump megkegyelmezett szövetségeseinek, köztük Bernard Kerik volt New York-i rendőrbiztosnak és Joe Arpaio arizonai seriffnek. Most az a kérdés, hogy Trump megpróbál-e kegyelmet adni magának – ez a lépés történelmileg szokatlan lenne, és amely sikere esetén csak szövetségi ügyekre vonatkozhatna, helyi ügyekre nem.

A Fehér Ház sajtótitkára, Kayleigh McEnany szerdai nyilatkozatában kijelentette, hogy Flynnt „soha nem kellett volna bíróság elé állítani [és] így kegyelmet sem kellett volna kérnie”, mert „ártatlan”.

Flynn családja közleményt adott ki, amelyben tudatták, hogy „hálásak” Trumpnak azért, mert „megválaszolta imáinkat és egy nemzet imáit azzal, hogy Michael bátyánk válláról az ártatlanság teljes kegyelmével levette az igazságtalanság súlyos terheit”.

Valójában, amint az Igazságügyi Minisztérium rámutat, az elnöki kegyelem nem szünteti meg a bűnösséget.

A kegyelem „annak elismerése, hogy a kérelmező elfogadja a bűncselekményért való felelősségét” és az elítélés vagy a büntetés befejezése után jó magatartást tanúsított.

“Ez nem jelenti az ártatlanságot.”

(theguardian.com)Kapcsolódó cikkek:


A kisebbségi nyelvhasználat elősegítése
2021. január 18.

A kisebbségi nyelvhasználat elősegítése

Az Egyesült Királyság és Németország kiterjesztette a kisebbségi nyelvek számára biztosított védelmet és többletkötelezettségeket vállalat az Európa Tanács Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartája (ECRML) alapján. 2008 óta most először vállalt ilyen kötelezettséget valamely tagállam az ECRML-re hivatkozással.

Az unióban bárhol számonkérhető lesz a Facebook
2021. január 15.

Az unióban bárhol számonkérhető lesz a Facebook

Bármely EU országban vizsgálhatják a hatóságok a Facebook adatkezelési ügyeit, annak ellenére is, hogy a közösségi oldal európai székhelye Írországban van. Ezt az Európai Törvényszék főtanácsnoki indítványa mondta ki, amely általában megegyezik a később ítélettel.

A digitális társadalom olvasatai – VIII.
2021. január 14.

A digitális társadalom olvasatai – VIII.

Alábbi cikksorozatában a szerző a digitális társadalom különböző aspektusait tárja elénk, igyekezve lényegre törően bemutatni szerkezetének fontosabb csomópontjait, és összegezni a tudásrendszerek, az internet, a mesterséges intelligencia, a hálózati társadalmak fontosabb, a jogalakulás szempontjából releváns mozgásait. Ezúttal a jogrendszer tartóeleme, a döntés problematikáját veszi górcső alá.