A téves számlázás is sérheti a GDPR-t

A spanyol adatvédelmi hatóság nem fogadta el a telefontársaság azon védekezését, hogy a téves számlázás a bank hibájából történt.


A spanyol adatvédelmi hatóság (AEPD) 75.000 euró bírságot szabott ki a Telefónica Móviles España, telefontársaságra, mert jogellenesen kezelte egy érintett adatait, amikor egy harmadik személy által igénybe vett szolgáltatásokat számláztak ki neki.


Az érintett, aki nem volt telefontársaság ügyfele, felvette a kapcsolatot az adatkezelővel, hogy megpróbálja megoldani a helyzetet, de nem járt sikerrel. Az adatkezelő szerint a számlákat az érintett nem fizette ki, és az adatfeldolgozási hibát a bank követte el.

Az AEPD úgy ítélte meg, hogy a Telefónica Móviles España, megsértette a GDPR 6. cikkének (1) bekezdését azáltal, hogy az igénylő személyes adatait megfelelő jogalap nélkül kezelte, és ennek következtében megbírságolta az adatkezelőt.

(edpb.europa.eu)Kapcsolódó cikkek:


A kisebbségi nyelvhasználat elősegítése
2021. január 18.

A kisebbségi nyelvhasználat elősegítése

Az Egyesült Királyság és Németország kiterjesztette a kisebbségi nyelvek számára biztosított védelmet és többletkötelezettségeket vállalat az Európa Tanács Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartája (ECRML) alapján. 2008 óta most először vállalt ilyen kötelezettséget valamely tagállam az ECRML-re hivatkozással.

Az unióban bárhol számonkérhető lesz a Facebook
2021. január 15.

Az unióban bárhol számonkérhető lesz a Facebook

Bármely EU országban vizsgálhatják a hatóságok a Facebook adatkezelési ügyeit, annak ellenére is, hogy a közösségi oldal európai székhelye Írországban van. Ezt az Európai Törvényszék főtanácsnoki indítványa mondta ki, amely általában megegyezik a később ítélettel.

A digitális társadalom olvasatai – VIII.
2021. január 14.

A digitális társadalom olvasatai – VIII.

Alábbi cikksorozatában a szerző a digitális társadalom különböző aspektusait tárja elénk, igyekezve lényegre törően bemutatni szerkezetének fontosabb csomópontjait, és összegezni a tudásrendszerek, az internet, a mesterséges intelligencia, a hálózati társadalmak fontosabb, a jogalakulás szempontjából releváns mozgásait. Ezúttal a jogrendszer tartóeleme, a döntés problematikáját veszi górcső alá.