EUB: Fel kell függeszteni a lengyel bírák fegyelmezését


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Lengyelországnak haladéktalanul fel kell függesztenie a legfelsőbb bíróság bírókkal szembeni fegyelmi eljárásra vonatkozó jogkörét, mivel az nem tekinthető függetlennek, ez pedig sérti az uniós jogot.

A döntés egyaránt kellemetlen Lengyelországnak és kormányzó euroszkeptikus Jog és Igazságügyi Pártnak (PiS), amely már többször nézeteltérésbe került az Európai Bizottsággal, a lengyel igazságszolgáltatási reformok miatt.

A kritikusok szerint a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarája nem elég független, mivel tagjait egy olyan testület választotta, amelyet a kormánypáti többségű lengyel parlament választott.

A Bizottság még januárban, az uniós jog megsértésére hivatkozva, fordult az EUB-hoz kérve a kamara felfüggesztését.

„A tagállamoknak gondoskodniuk kell arról, hogy a nemzeti bíróságok bíróira alkalmazandó fegyelmi rendszer megfeleljen az igazságszolgáltatás függetlenségének, ezért  a Bíróság elfogadja a Bizottság ideiglenes intézkedés iránti kérelmét” – jelentette ki az EUB ítéltet indokolásában.

A lengyel kormányszóvivő egyelőre nem kommentálta az ügyet, de korábban visszautasította azon vádakat, amelyek szerint a kamara nem elég független.

„Az EUB nem rendelkezik hatáskörrel a tagállamok alkotmányos nemzeti testületeinek megítélésére vagy felfüggesztésére. A mai határozat egy sérti a szuverenitást ”- reagált Sebastian Kaleta igazságügyi miniszter-helyettes az EUB döntésére.

A Bizottság már számos ügyet megnyert a lengyel kormánnyal szemben az EUB előtt. Az EU most azt tervezi, hogy az uniós források kifizetését a következő költségvetési ciklusban a jogállamisághoz köti.

A fegyelmi kamarát 2017-ben hozták létre, a fegyelmi ombudsmannal együtt, aki kivizsgálja a bírákkal kapcsolatos ügyeket is, miután a lengyel kormánypárt módosította az irányadó jogszabályokat. A lengyel kormány szerint a módosításokkal a káosz kialakulását akarták megelőzni a lengyel igazságszolgáltatásban.

A bírák új fegyelmi rendszerében a kamara fegyelmi büntetésként csökkenti a bírák fizetését és felfüggesztheti őket munkájukból. A kritikusok szerint ez a kormány által bevezetett reformokat kritizáló bírák elnyomásához vezethet.

Pawel Juszczyszyn lengyel bírót, még év elején függesztette fel a kamara, a tisztségéből, részben a Nemzeti Igazságügyi Tanácsba tartozó bírák jogkörének megkérdőjelezése miatt. Ez a testület a kritikusok szerint nem független, mivel a parlament nevezte ki.

„A kamara a lengyel törvényeknek megfelelően működik. Az EU-szerződések az egyes tagállamok igazságszolgáltatási rendszerét egyáltalán nem szabályozzák” – mondta a kormányszóvivő még januárban.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 20.

Az AI szabályozás jövője az USA-ban

Technológiai vezetők találkoztak az amerikai törvényhozókkal a Capitol Hillben, hogy megvitassák az AI szabályozás jövőjét.