Az emberi jogokat a koronavírus alatt is tiszteletben kell tartani Koronavírus Veszélyhelyzet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európa Tanács főtitkára, Marija Pejčinović Burić, mind a 47 tagállam számára elküldte az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság tiszteletben tartásáról szóló tájékoztatót a koronavírussal kapcsolatban.

„A vírus sok életet követel, és még sok egyéb áldozatot is. Nem szabad hagynunk, hogy alapvető értékeink és a szabad társadalmak is semmivé váljanak ”- jelentette ki a főtitkár.

„A tagállamaink előtt álló legfontosabb társadalmi, politikai és jogi kihívás az lesz, hogy képesek-e hatékonyan reagálni a krízisre, miközben biztosítják, hogy az általuk hozott intézkedések ne veszélyeztessék az olyan emberi jogokat és alapvető értékek védelmét, mint a demokrácia és a jogállamiság ”- tette hozzá.

A megküldött tájékoztató célja annak biztosítása, hogy a tagállamok által bevezetett válságintézkedések arányosak legyenek a vírus terjedése jelentette fenyegetéssel, illetve, hogy időbeli korlátokhoz kössék azok alkalmazását.

A dokumentum az alábbi négy kulcsfontosságú területet érinti:

  • Eltérés az Emberi Jogok Európai Egyezményétől vészhelyzet esetén.
  • A jogállamiság és a demokratikus alapelvek tiszteletben tartása vészhelyzet esetén, ideértve a sürgősségi intézkedések hatályának és időtartamának korlátozását.
  • Alapvető emberi jogi normák, ideértve a véleménynyilvánítás szabadságát, a magánélet védelmét és az adatvédelmet, a kiszolgáltatott csoportok védelmét a megkülönböztetés ellen és az oktatáshoz való jogot.
  • Védelem a bűnözés ellen és a bűncselekmények áldozatainak védelme, különös tekintettel a szexuális erőszakra.

A dokumentumban az Európa Tanács hivatkozik a MEDICRIME-egyezményre is, amely az ET orvostechnikai termékek hamisítása és hasonló bűncselekmények elleni küzdelmet szolgálja.

(coe.int)
Kapcsolódó cikkek

2023. június 7.

„A meztelenség nem emberi jog” – vagy mégis?

Meztelenül napozni az erkélyen, pőrén kirándulni, bikinifelső nélkül az uszodában – aki mindent megmutat magából, hamar bíróság előtt végzi. Németországban, ahol hagyománya van a nudizmusnak, rendszeresen születnek groteszk ítéletek. Már az Emberi Jogok Európai Bírósága is foglalkozott a meztelenséggel, ám az Strasbourg szerint nem emberi jog.