Az emberi jogokat a koronavírus alatt is tiszteletben kell tartani Koronavírus

Az Európa Tanács főtitkára, Marija Pejčinović Burić, mind a 47 tagállam számára elküldte az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság tiszteletben tartásáról szóló tájékoztatót a koronavírussal kapcsolatban.


„A vírus sok életet követel, és még sok egyéb áldozatot is. Nem szabad hagynunk, hogy alapvető értékeink és a szabad társadalmak is semmivé váljanak ”- jelentette ki a főtitkár.

„A tagállamaink előtt álló legfontosabb társadalmi, politikai és jogi kihívás az lesz, hogy képesek-e hatékonyan reagálni a krízisre, miközben biztosítják, hogy az általuk hozott intézkedések ne veszélyeztessék az olyan emberi jogokat és alapvető értékek védelmét, mint a demokrácia és a jogállamiság ”- tette hozzá.

A megküldött tájékoztató célja annak biztosítása, hogy a tagállamok által bevezetett válságintézkedések arányosak legyenek a vírus terjedése jelentette fenyegetéssel, illetve, hogy időbeli korlátokhoz kössék azok alkalmazását.

A dokumentum az alábbi négy kulcsfontosságú területet érinti:

  • Eltérés az Emberi Jogok Európai Egyezményétől vészhelyzet esetén.
  • A jogállamiság és a demokratikus alapelvek tiszteletben tartása vészhelyzet esetén, ideértve a sürgősségi intézkedések hatályának és időtartamának korlátozását.
  • Alapvető emberi jogi normák, ideértve a véleménynyilvánítás szabadságát, a magánélet védelmét és az adatvédelmet, a kiszolgáltatott csoportok védelmét a megkülönböztetés ellen és az oktatáshoz való jogot.
  • Védelem a bűnözés ellen és a bűncselekmények áldozatainak védelme, különös tekintettel a szexuális erőszakra.

A dokumentumban az Európa Tanács hivatkozik a MEDICRIME-egyezményre is, amely az ET orvostechnikai termékek hamisítása és hasonló bűncselekmények elleni küzdelmet szolgálja.

(coe.int)Kapcsolódó cikkek:


A Facebooknak még hosszú utat kell megtennie
2020. július 9.

A Facebooknak még hosszú utat kell megtennie

A nyilvánosságra hozott jelentés szerint a Facebook polgári szabadságjogokkal kapcsolatos politikájával sok aktivistát haragított magára. Válaszul megkezdődnek az átalakítások a közösségi médiavállalatnál.

LMBT jogok a lengyel választási kampányban
2020. július 7.

Andrzej Duda, Lengyelország jelenlegi elnöke hétfőn alkotmány módosítási javaslatot fogalmazott meg annak érdekében, hogy az LGBT közösséghez tartozó párok ne fogadhassanak örökbe.