Az emberi jogokat a koronavírus alatt is tiszteletben kell tartani Koronavírus

Az Európa Tanács főtitkára, Marija Pejčinović Burić, mind a 47 tagállam számára elküldte az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság tiszteletben tartásáról szóló tájékoztatót a koronavírussal kapcsolatban.


„A vírus sok életet követel, és még sok egyéb áldozatot is. Nem szabad hagynunk, hogy alapvető értékeink és a szabad társadalmak is semmivé váljanak ”- jelentette ki a főtitkár.

„A tagállamaink előtt álló legfontosabb társadalmi, politikai és jogi kihívás az lesz, hogy képesek-e hatékonyan reagálni a krízisre, miközben biztosítják, hogy az általuk hozott intézkedések ne veszélyeztessék az olyan emberi jogokat és alapvető értékek védelmét, mint a demokrácia és a jogállamiság ”- tette hozzá.

A megküldött tájékoztató célja annak biztosítása, hogy a tagállamok által bevezetett válságintézkedések arányosak legyenek a vírus terjedése jelentette fenyegetéssel, illetve, hogy időbeli korlátokhoz kössék azok alkalmazását.

A dokumentum az alábbi négy kulcsfontosságú területet érinti:

  • Eltérés az Emberi Jogok Európai Egyezményétől vészhelyzet esetén.
  • A jogállamiság és a demokratikus alapelvek tiszteletben tartása vészhelyzet esetén, ideértve a sürgősségi intézkedések hatályának és időtartamának korlátozását.
  • Alapvető emberi jogi normák, ideértve a véleménynyilvánítás szabadságát, a magánélet védelmét és az adatvédelmet, a kiszolgáltatott csoportok védelmét a megkülönböztetés ellen és az oktatáshoz való jogot.
  • Védelem a bűnözés ellen és a bűncselekmények áldozatainak védelme, különös tekintettel a szexuális erőszakra.

A dokumentumban az Európa Tanács hivatkozik a MEDICRIME-egyezményre is, amely az ET orvostechnikai termékek hamisítása és hasonló bűncselekmények elleni küzdelmet szolgálja.

(coe.int)Kapcsolódó cikkek:


A harapós utas és a légi utasok kártalanítása
2020. október 21.

A harapós utas és a légi utasok kártalanítása

A szerző az Európai Unió Bíróságának az L. E. kontra Transportes Aéreos Portugueses SA-ügyben hozott ítéletét[1] elemzi, mely a légi járat – egyik utas erőszakos magatartása miatti – késése esetén az utasoknak nyújtandó kártalanításról rendelkezik.

Kiskorúak eutanáziája
2020. október 16.

A holland kormány a koalíciós partnerekkel folytatott hónapokig tartó vita után lehetővé tette az orvosok számára, hogy a halálosan betegségben szenvedő egy és 12 év közötti gyermekek is élhessenek az eutanáziával.