Felmentették Trumpot


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Szenátusban nem volt meg az elítéléshez és a hivataltól való megfosztáshoz szükséges kétharmados többség.

 Az impeachment mindkét vádpontja alól felmentették Donald Trump amerikai elnököt aszenátusi tárgyalásán.

A Szenátusban nem volt meg az elítéléshez és a hivataltól való megfosztáshoz szükséges kétharmados többség, a szenátorok 48–52 arányban szavaztak a hatalommal visszaélésről és 47–53 arányban a tisztségtől való megfosztásról.

A Republikánus párti szenátorok közül egyedül Mitt Romney szenátor szavazott Trump ellen, de a második szavazáson már ő is az elnök mellett voksolt. Így is ő lett a történelemben az első szenátor, aki saját pártjához tartozó elnök ellen szavazott a hatalommal való visszaélés körében.

Az elnök röviddel a szavazás befejezése után egy Twitteren közzétett üzenettel videóval fejezte ki a szavazás végeredményével való elégedettségét.

(jurist.org)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

EUB-ítélet a gyanúsítottak jogaira vonatkozó tájékoztatásról

A gyanúsítottaknak vagy a megvádolt személyeknek a büntetőeljárás során biztosítandó, az eljárási jogaikra vonatkozó tájékoztatási kötelezettség értelmezésével kapcsolatos nemzeti és uniós szabályozás összevetését tette meg az EU Bírósága.

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.