Felülreprezentáltak a fehér férfi ügyvédek az USA-ban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A magas bevételű ügyvédi irodák között a fehér férfiak által vezetettek dominálnak, a nők és a nem fehér etnikumú ügyvédek közül jóval kevesebben kerülnek vezető pozícióba.

Az Amerikai Ügyvédi Kamara új demográfiai felmérést készíttetett az ügyvédi irodák munkaerő toborzásáról, vezetéséről, fluktuációról és a juttatásokról, amely azt az eredményt hozta, hogy 2020-ban az ügyvédek 71%-a fehér férfi volt az USA-ban, akik fizetésük alapján az irodák első 10%-ába tartoztak. A fehér nők a magas keresetűek 13%-át tették ki, míg a magas bevételt elérő fekete ügyvédek összességében kevesebb mint 1%-ot tettek ki, bár a kis irodáknál magasabb volt az arányuk. Ezek azok az eltérések, amelyeket hétfőn kiemelt az Amerikai Ügyvédi Kamara faji és etnikai sokszínűséggel foglalkozó bizottsága, amely 287 ügyvédi irodát kérdezett meg a munkaerő-felvétellel és előléptetésekkel, a vezetéssel, a fluktuációval és a javadalmazással kapcsolatos demográfiai adatokról.

Míg az összesített eredményeket nyilvánosságra hozták, az Amerikai Ügyvédi Kamara etnikai sokszínűségért felelős bizottsága a Model Diversity Survey az egyes irodák adatait is elérhetővé teszi azon irodák számára, amelyek aláírják az Amerikai Ügyvédi Kamara etnikai sokszínűséggel kapcsolatos változási nyilatkozatát, amelyben a jogi munkaadók kötelezettséget vállalnak arra, hogy a munkahelyeket törekednek a sokszínűségre.

Az irodáknak az adatok benyújtása előtt kell elfogadni a nyilatkozatot. A jelentés szerint a felmérés célja, hogy az ügyvédi irodákat és az ügyfeleket összehozza egy „őszinte megbeszélésre a sokszínűség létfontosságú szerepéről”, valamint a sokszínűséget javító stratégiákról.

A vállalati ügyfelek az elmúlt években nagyobb sokszínűségi erőfeszítéseket követeltek külső tanácsadó cégeiktől, néha a jövedelmező megbízások elnyerésének előfeltételeként. Az ABA-számok általában nagy szakadékot mutatnak az ügyvédi irodák sokszínűsége és a demográfia között. A legtöbb vizsgált ügyvédi irodában a fehér férfiak adták a vezetés 60-70%-át – ez a statisztika magában foglalja a partnereket, a kompenzációs bizottságok tagjait, az irodavezetőket és más bizottsági posztokat. A legtöbb iroda vezetői pozíciójában a fehér nők 20-25 százalékát képviseltek, míg etnikai alapon a nem fehér férfi ügyvédek általában 5-8 százalékot tettek ki.

Az alulreprezentált csoportokhoz tartozó nők átlagosan az ügyvédi iroda vezetőinek mindössze 2-5%-át teszik ki. A jelentés szerint 2020-ban a nagy ügyvédi irodák közel 5%-kal növelték a spanyol partnerek, illetve több mint 1-%-kal az ázsiai partnerek számát 2019-hez képest.

A 2020-ban felvett fekete partnerek száma azonban több mint 1%-kal csökkent ezalatt az idő alatt. A nagy irodák 2020-ban növelték a fekete, spanyol és ázsiai munkatársak felvételét, miközben a fehér munkatársak száma 4%-kal csökkent.

Az adatok azonban azt sugallják, hogy a cégek küzdenek azért, hogy megtartsák változatos alkalmazottaikat. A fekete és az ázsiai ügyvédek esetében volt a legmagasabb a lemorzsolódási arány, 23%-uk, illetve 19%-uk hagyta el az irodát 2020-ban.

A szerzők arra figyelmeztettek, hogy az adatok, mivel 2020-as felmérési eredményeken alapulnak, nem feltétlenül tükrözik a COVID-19 világjárvánnyal kapcsolatos ügyvédi iroda demográfiai változásait.

(reuters.com)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 20.

Az AI szabályozás jövője az USA-ban

Technológiai vezetők találkoztak az amerikai törvényhozókkal a Capitol Hillben, hogy megvitassák az AI szabályozás jövőjét.