Felülreprezentáltak a fehér férfi ügyvédek az USA-ban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A magas bevételű ügyvédi irodák között a fehér férfiak által vezetettek dominálnak, a nők és a nem fehér etnikumú ügyvédek közül jóval kevesebben kerülnek vezető pozícióba.

Az Amerikai Ügyvédi Kamara új demográfiai felmérést készíttetett az ügyvédi irodák munkaerő toborzásáról, vezetéséről, fluktuációról és a juttatásokról, amely azt az eredményt hozta, hogy 2020-ban az ügyvédek 71%-a fehér férfi volt az USA-ban, akik fizetésük alapján az irodák első 10%-ába tartoztak. A fehér nők a magas keresetűek 13%-át tették ki, míg a magas bevételt elérő fekete ügyvédek összességében kevesebb mint 1%-ot tettek ki, bár a kis irodáknál magasabb volt az arányuk. Ezek azok az eltérések, amelyeket hétfőn kiemelt az Amerikai Ügyvédi Kamara faji és etnikai sokszínűséggel foglalkozó bizottsága, amely 287 ügyvédi irodát kérdezett meg a munkaerő-felvétellel és előléptetésekkel, a vezetéssel, a fluktuációval és a javadalmazással kapcsolatos demográfiai adatokról.

Míg az összesített eredményeket nyilvánosságra hozták, az Amerikai Ügyvédi Kamara etnikai sokszínűségért felelős bizottsága a Model Diversity Survey az egyes irodák adatait is elérhetővé teszi azon irodák számára, amelyek aláírják az Amerikai Ügyvédi Kamara etnikai sokszínűséggel kapcsolatos változási nyilatkozatát, amelyben a jogi munkaadók kötelezettséget vállalnak arra, hogy a munkahelyeket törekednek a sokszínűségre.

Az irodáknak az adatok benyújtása előtt kell elfogadni a nyilatkozatot. A jelentés szerint a felmérés célja, hogy az ügyvédi irodákat és az ügyfeleket összehozza egy „őszinte megbeszélésre a sokszínűség létfontosságú szerepéről”, valamint a sokszínűséget javító stratégiákról.

A vállalati ügyfelek az elmúlt években nagyobb sokszínűségi erőfeszítéseket követeltek külső tanácsadó cégeiktől, néha a jövedelmező megbízások elnyerésének előfeltételeként. Az ABA-számok általában nagy szakadékot mutatnak az ügyvédi irodák sokszínűsége és a demográfia között. A legtöbb vizsgált ügyvédi irodában a fehér férfiak adták a vezetés 60-70%-át – ez a statisztika magában foglalja a partnereket, a kompenzációs bizottságok tagjait, az irodavezetőket és más bizottsági posztokat. A legtöbb iroda vezetői pozíciójában a fehér nők 20-25 százalékát képviseltek, míg etnikai alapon a nem fehér férfi ügyvédek általában 5-8 százalékot tettek ki.

Az alulreprezentált csoportokhoz tartozó nők átlagosan az ügyvédi iroda vezetőinek mindössze 2-5%-át teszik ki. A jelentés szerint 2020-ban a nagy ügyvédi irodák közel 5%-kal növelték a spanyol partnerek, illetve több mint 1-%-kal az ázsiai partnerek számát 2019-hez képest.

A 2020-ban felvett fekete partnerek száma azonban több mint 1%-kal csökkent ezalatt az idő alatt. A nagy irodák 2020-ban növelték a fekete, spanyol és ázsiai munkatársak felvételét, miközben a fehér munkatársak száma 4%-kal csökkent.

Az adatok azonban azt sugallják, hogy a cégek küzdenek azért, hogy megtartsák változatos alkalmazottaikat. A fekete és az ázsiai ügyvédek esetében volt a legmagasabb a lemorzsolódási arány, 23%-uk, illetve 19%-uk hagyta el az irodát 2020-ban.

A szerzők arra figyelmeztettek, hogy az adatok, mivel 2020-as felmérési eredményeken alapulnak, nem feltétlenül tükrözik a COVID-19 világjárvánnyal kapcsolatos ügyvédi iroda demográfiai változásait.

(reuters.com)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 9.

Olaszországban jogvita lett a strandolásból

Az olasz tengerpart elképzelhetetlenek strandfürdők nélkül. Az önkormányzatok évtizedekig átláthatatlanul adták ki az üzemeltetési jogokat, megsértve az uniós versenyjogot. A következőkben a szerző egy bizarr jogi és politikai vitát tár a Jogászvilág olvasói elé.

2024. június 24.

Mi köze a kékúszójú tonhalaknak a keresetek befogadhatóságához?

Cikkünkben az Európai Unió Működéséről Szóló Szerződés („EUMSz”) 263. cikkének (4) bekezdése alapján benyújtott közvetlen keresetek (megsemmisítési keresetek) egyes befogadhatósági feltételeit vizsgáljuk, elsődlegesen az Európai Unió Bírósága által kialakított esetjog alapján.