Kemény polgárjogi ügyvéd lesz az USA új budapesti nagykövete


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az USA egy széleskörű diplomácia tapasztalattal rendelkező polgári jogi ügyvédet nevezett ki a budapesti nagykövetnek aki George Clooney tanácsadója és A Clooney család jogvédő alapítványának vezetője volt.

Az 1977-ben született David Pressman a Brown Egyetemen szerzett bölcsészdiplomát, majd 2004-ben a New York Egyetem jogi karán magna cum laude elismeréssel, azaz jelessel szerzett jogi doktorátust. David Pressman fiatal kora ellenére tapasztalt diplomata. Clinton és Obama kormányában szolgált. Ez utóbbi nevezte ki nagykövetnek még 2014-ben, amikor Pressman a Biztonsági Tanácsban képviselte az Egyesült Államokat. A kormányzati szerepvállaláson kívül elismert polgárjogi ügyvédként tartják számon. Pressman képviselte a többi között az Ukrajna felett lelőtt maláj gép egyik áldozatát, akinek hozzátartozói a terroristákat finanszírozó orosz bankok ellen indítottak kártérítési pert; a Kanadába menekült szaúdi tisztségviselőt, akivel ugyanúgy akartak végezni, mint az Isztambulban megölt Hasogdzsival; a Kínában fogvatartott két amerikai fiatalt, nem utolsósorban pedig azt az Alexander Vindman alezredest, akinek a vallomása alapján az amerikai törvényhozás impeachmenttel megkísérelte elmozdítani helyéről Trump elnököt. Az utolsó magyarországi amerikai nagykövet 2020 őszén távozott tisztségéből. A Pressman várható beiktatását megelőző szűk két év a leghosszabb, amerikai nagykövet nélküli átmeneti időszak a budapesti Szabadság téren a rendszerváltáskor feltámasztott kétoldalú kapcsolatok óta.

A jelenleg a Jenner & Block ügyvédi irodában társként dolgozó Pressman hivatalos titulusa már most az Ambassador, azaz nagykövet. A tisztségre még Barack Obama jelölte, majd szenátusi megerősítéssel az Egyesült Államokat képviselte az ENSZ Biztonsági Tanácsában. Pressman Washington főtárgyalójaként megannyi nemzetközi vita részvevője volt.

Nagyköveti szolgálatát megelőzően az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériumának vezetői csapatában dolgozott. Miniszterhelyettesként a komplex jogi és biztonsági kérdésekkel kapcsolatos szakpolitika kialakításáért, a kísérő rendeletek megszövegezéséért volt felelős – beleértve a szankciókkal, az exportellenőrzéssel, a vámokkal, az Egyesült Államokban történő külföldi befektetésekkel, a transznacionális bűnügyi nyomozásokkal, a kiberbiztonsággal és a kapcsolódó belbiztonsági kihívásokkal kapcsolatos ügyeket.

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának háborús bűnökért felelős igazgatójaként Pressman irányította az amerikai kormány bizottságát, amelynek az elsődleges feladata a szökésben lévő háborús bűnösök felkutatása és bíróság elé állítása volt. Hivatali ideje alatt számos olyan prominens célpontot tartóztattak le, akik sokáig elkerülték a letartóztatást. David Pressman két amerikai elnök alatt közvetlenül három kabinettagnak dolgozott a nemzetbiztonság vagy a bűnüldözés területén. A Clinton-kormányzat sajtófőnökeke volt, onnan került a State Departmentbe Madeleine Albright külügyminiszter egykori tanácsadói posztjára.

Pressman kitüntetéssel végezte el a jogi egyetemet, dolgozott a civil szervezetként bejegyzett Amerikai Polgári Szabadságjogi Unióban, ACLU-ban, és a Legfelsőbb Bíróságnál gyakornoka volt – Ruandában.

Pressman ügyvédi munkájával párhuzamosan operarendezést tanult a Lincoln Centerben, ahol még ösztöndíjat is kapott.

Egy liberális bíró és egy ügyvéd fiaként Pressman abban a hitben nőtt fel Kaliforniában, hogy a jog nem csupán a karrier beteljesedésének a lehetősége, hanem az egyenlőség és az egyenlő igazságszolgáltatás eszköze.

A New York-i egyetemen végzett jogi tanulmányok és tengerentúli munka után csatlakozott a néhai William Kunstler ügyvédi irodájához. Imponáló módon olyan ügyeket vállalt el, amelyeket a legtöbb iroda habozás nélkül visszautasított volna.

David Cornstein lemondása, 2020 szeptembere óta betöltetlen a budapesti nagyköveti poszt

David Pressman kinevezése nem érte meglepetésként a magyar Külügyminisztériumot, tudniillik Pressman neve már hetek óta keringett az amerikai kapcsolatokat ismerők körében. A washingtoni diplomácia ugyanis már korábban engedélyt kért a vendéglátó országtól a nagykövet kinevezésére.

A budapesti amerikai külképviseletet jelenleg Marc Dillard ügyvivő vezeti a magyar fővárosban. A nagyköveti poszt akkor üresedett meg, amikor a Trump által felkért David Cornstein megbízatásának vége előtt, két év elteltével 2020 szeptemberében lemondott, majd október végén hazautazott az Egyesült Államokba. Beiktatása után azzal a kijelentésével hívta fel magára a figyelmet, hogy nem tapasztalta a szabadságjogok csorbítását Magyarországon.

(hu.euronews.com)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 9.

Olaszországban jogvita lett a strandolásból

Az olasz tengerpart elképzelhetetlenek strandfürdők nélkül. Az önkormányzatok évtizedekig átláthatatlanul adták ki az üzemeltetési jogokat, megsértve az uniós versenyjogot. A következőkben a szerző egy bizarr jogi és politikai vitát tár a Jogászvilág olvasói elé.

2024. június 24.

Mi köze a kékúszójú tonhalaknak a keresetek befogadhatóságához?

Cikkünkben az Európai Unió Működéséről Szóló Szerződés („EUMSz”) 263. cikkének (4) bekezdése alapján benyújtott közvetlen keresetek (megsemmisítési keresetek) egyes befogadhatósági feltételeit vizsgáljuk, elsődlegesen az Európai Unió Bírósága által kialakított esetjog alapján.