Fiatalkorúak magánzárkában a koronavírus idején


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A fiatalkorú fogvatartottaknak akár 23 órát is egyedül kell tölteniük a cellájukban.


A brit kormányának politikája, amely szerint az angliai és wales-i őrizetben lévő fiatal korú bűnelkövetőket a koronavírus járványra hivatkozással napi 23 órára magánzárkába zárják „szélsőséges és embertelen”, és egész életen át tartó mentális egészségkárosodáshoz vezethet- állítja az ENSZ kínzással és embertelen bánásmóddal foglalkozó képviselője, illetve vezető gyermek-egészségügyi szakértők.

Március óta a börtönökben képesek voltak a 12 éves gyerekeket magánzárkába zárni és csak napi 40 percet tartózkodhattak a cellájukon kívül. Az intézkedések, amelyeket a koronavírus megállítása érdekében hoztak, mintegy 500 18 év alatti és további 4000 18-21 év közötti fiatalt érint.

Nils Melzer professzor, az ENSZ kínzással és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmóddal vagy büntetéssel foglalkozó szakérője a Guardian-nak úgy nyilatkozott, hogy a magánzárka annyira káros a gyermekek számára, hogy ezt soha nem lehetett volna megfelelő válasznak tekinteni a koronavírus jelentette fenyegetésére.

„A magánzárka a gyermekeknél sokkal szigorúbb intézkedés, mint a felnőtteknél. Ha időtartama meghaladja a két hetet, az kegyetlen és embertelen bánásmódnak minősülne ”- mondta.

„A magánzárkát csak kivételesen lehet alkalmazni, és a legtöbb esetben más intézkedésekre van szükség a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében. Az ilyen típusú stressztényezők valószínűleg az elkövetkező évtizedekben befolyásolják majd ezt a fiatal generációt. Ha egy évet töltenek ilyen körülmények között, az az egész életükre kihathat. ”

Az Igazságügyi Minisztérium válaszában elmondta, hogy az őrizetben lévő gyermekkorúak mostantól átlagosan naponta négy órát tölthetnek a celláikon kívül, és terveik szerint ezt tovább növelik a jövőben, amikor ez biztonságosan megoldható „A kötelező zárkában tartózkodás ideje alatt több időt tölthetnek a családjukkal folytatott telefonbeszélgetésekkel és egyéb támogató szolgáltatásokban is részesülnek.

Ügyvédek úgy nyilatkoztak a Guardiannak, hogy néhány gyermeket és fiatalt még mindig rendszeresen zárnak napi 22 órára a cellájukba. A helyzet súlyosbodik, amikor a személyzet beteg vagy elszigetelődik – mondták.

“Az elmúlt hetekben nem beszéltem olyan gyermekekkel a börtönökben, akik minden nap több mint két órán át tartózkodhatnának a cellájukon kívül” – mondta Laura Janes, a Howard Liga jogi vezetője, amely segélyvonalat működtet az őrizetben lévő gyermekeknek és fiataloknak. Ahogy egyre több gyermekkorú fogvatartottal beszélek, olyan fáradtnak tűnnek a semmittevéstől, hogy hallom a hangjukban a letargiát. Számukra az idő elveszíti a jelentését ”- tette hozzá.


Sean 15 éves volt, amikor előzetes letartóztatásba helyezték egy biztonságos képzési központban, ahol a tinédzsereknek rehabilitációs oktatási és szakképzési programot biztosítottak családlátogatással. Amikor azonban megérkezett, azonnal bezárkózott a cellájába. Három hét elteltével Sean azt mondja, érezte, hogy elméje kezd kibontakozni.
– Az első három-négy hónapban napi 23 órát voltam a cellámban. Sétálok, hogy levegőt kapjak, de senkivel nem beszélek, csak az őrrel. Ez kezdett igazán hatni rám ”- mondta

Dr. Alison Steele gyermekorvos és a gyermekvédelemért felelős tanácsadó a Royal College of Pediatrics and Child Healthnél (RCPCH), amely a Brit Orvostudományi Szövetséggel együtt felszólalt a fogva tartott gyermekek magánzárkába zárása ellen.

“Teljesen világos, hogy a magánzárka káros a gyermekekre és a fiatalokra” – mondta. “Ez károsítja az egészségüket, és növeli az önkárosítás és az öngyilkosság kockázatát.” 2020 elején, a járvány előtt a börtönök főfelügyelője, Peter Clarke arra figyelmeztetett, hogy az őrizetben lévő gyermekeket nagyon hosszú ideig tartják elkülönítve.

Féltik a felnőtt börtönökben fogvatartott több ezer tinédzsertől is, akiket a zárkájukban tartanak bezárva. A múlt héten Clarke arra is figyelmeztetett, hogy az ország egész területén a felnőtt börtönökben jelenleg érvényben lévő koronavírus miatti korlátozások azzal a kockázattal járnak, hogy „sok fogoly mentális egészségét helyrehozhatatlanul károsítják”.

Caroline Liggins, a Hodge Jones & Allen Ügyvédi Iroda fiatalkorúakkal foglalkozó részlegének vezetője elmondta, hogy komolyan aggódik sok felnőtt börtönben őrizetbe vett tizenéves kliense mentális egészségéért.

Csak ülnek, közben pedig romlik a mentális egészségük, nem kapnak oktatást és családtagjaik sem látogathatják őket. A Wormwood Scrubs Fegyintézetben teljes zárlat volt. Egy ott lévő 18 éves fiatal koronavírus-tesztje pozitív volt a múlt héten, és nem kapott orvosi kezelést. Csak bezárták a cellájába – mondta Liggins.

Az egyik 21 éves ügyfele „A lezárás alatt csak minden második nap engedtek ki minket 30 percre. Nem engedték, hogy könyveket kölcsönözzünk a könyvtárból, és minden családi látogatást leállítottak, az ügyvédi kapcsolattartás pedig késett. Ez mindenkire hatással volt, mindannyian visszahúzódók lettek. Embertelen volt, nem kívánnám a legnagyobb ellenségemnek sem. ”

Annak ellenére, hogy az igazságügyi miniszter bejelentette, hogy a koronavírus miatt bevezetett korlátozásokat feloldották az ifjúsági fegyintézetekben, 2022 márciusáig meghosszabbította azon szabályok alkalmazását, amelyek lehetővé teszik a fiatalokat fogva tartó intézményeknek és biztonságos képzési központoknak, hogy fiatalkorú elkövetőket magánzárkában tartsák. Az Igazságügyi Minisztérium szerint a szabályokat csak akkor lehet alkalmazni, ha szükségesek ahhoz, hogy a koronavírus járványt gyorsan megfékezhessék.

A jogvédők és az ügyvédek elismerik, hogy a lezárás nehéz döntés volt a börtönök vezetői számára. Az egyik, a börtönökben dolgozó fiatalokkal foglalkozó csoport, a Kinetic Youth elmondta, hogy az egyes börtönvezetők támogatták őket abban, hogy a lezárás során folytassák a személyes jelenléttel járó projekteket.

A fiatalokat fogva tartó intézményekben és biztonságos képzési központokban júliusban újraindultak a személyes látogatások, de a az igazságügyi minisztérium szerint regionális eltérések lehetnek még.

Mivel a Guardian által megszólaltatott foglyok névtelenek akartak maradni, a szóvivő szerint a minisztérium nem tudta kivizsgálni az egyes eseteket.

A cikkben nyilatkozó fogvatartottak nevük megváltoztatását kérték a cikket közlő Guardiantől.

(theguardian.com)
Kapcsolódó cikkek

2021. december 9.

Kérelem, a kiskorú gyermek visszavitele iránt

A szerző alábbi cikkében az Európai Unió Bíróságának az A. és B. ügyében hozott döntését[1] ismerteti, melynek különlegessége, hogy az EUB első ízben ítélkezett ilyen típusú, kiskorú gyermek átadására vonatkozó kérdésben.

2021. december 8.

Európa digitális jövője

Az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament közzétette ideiglenes megállapodását az európai adatkormányzási rendeletről.

2021. december 6.

Bevethető a jogállamisági mechanizmus

Az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoki indítványa szerint megfelel az uniós jognak az Európai Bizottság által beterjesztett jogállamisági mechanizmus. Ezzel a rendszerrel felfüggeszthetik az uniós péntek kifizetéseit, ha rendszerszintű visszaéléseket tapasztalnak.