Fiatalkorúak magánzárkában a koronavírus idején


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A fiatalkorú fogvatartottaknak akár 23 órát is egyedül kell tölteniük a cellájukban.

A brit kormányának politikája, amely szerint az angliai és wales-i őrizetben lévő fiatal korú bűnelkövetőket a koronavírus járványra hivatkozással napi 23 órára magánzárkába zárják „szélsőséges és embertelen”, és egész életen át tartó mentális egészségkárosodáshoz vezethet- állítja az ENSZ kínzással és embertelen bánásmóddal foglalkozó képviselője, illetve vezető gyermek-egészségügyi szakértők.

Március óta a börtönökben képesek voltak a 12 éves gyerekeket magánzárkába zárni és csak napi 40 percet tartózkodhattak a cellájukon kívül. Az intézkedések, amelyeket a koronavírus megállítása érdekében hoztak, mintegy 500 18 év alatti és további 4000 18-21 év közötti fiatalt érint.

Nils Melzer professzor, az ENSZ kínzással és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmóddal vagy büntetéssel foglalkozó szakérője a Guardian-nak úgy nyilatkozott, hogy a magánzárka annyira káros a gyermekek számára, hogy ezt soha nem lehetett volna megfelelő válasznak tekinteni a koronavírus jelentette fenyegetésére.

„A magánzárka a gyermekeknél sokkal szigorúbb intézkedés, mint a felnőtteknél. Ha időtartama meghaladja a két hetet, az kegyetlen és embertelen bánásmódnak minősülne ”- mondta.

„A magánzárkát csak kivételesen lehet alkalmazni, és a legtöbb esetben más intézkedésekre van szükség a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében. Az ilyen típusú stressztényezők valószínűleg az elkövetkező évtizedekben befolyásolják majd ezt a fiatal generációt. Ha egy évet töltenek ilyen körülmények között, az az egész életükre kihathat. ”

Az Igazságügyi Minisztérium válaszában elmondta, hogy az őrizetben lévő gyermekkorúak mostantól átlagosan naponta négy órát tölthetnek a celláikon kívül, és terveik szerint ezt tovább növelik a jövőben, amikor ez biztonságosan megoldható „A kötelező zárkában tartózkodás ideje alatt több időt tölthetnek a családjukkal folytatott telefonbeszélgetésekkel és egyéb támogató szolgáltatásokban is részesülnek.

Ügyvédek úgy nyilatkoztak a Guardiannak, hogy néhány gyermeket és fiatalt még mindig rendszeresen zárnak napi 22 órára a cellájukba. A helyzet súlyosbodik, amikor a személyzet beteg vagy elszigetelődik – mondták.

„Az elmúlt hetekben nem beszéltem olyan gyermekekkel a börtönökben, akik minden nap több mint két órán át tartózkodhatnának a cellájukon kívül” – mondta Laura Janes, a Howard Liga jogi vezetője, amely segélyvonalat működtet az őrizetben lévő gyermekeknek és fiataloknak. Ahogy egyre több gyermekkorú fogvatartottal beszélek, olyan fáradtnak tűnnek a semmittevéstől, hogy hallom a hangjukban a letargiát. Számukra az idő elveszíti a jelentését ”- tette hozzá.


Sean 15 éves volt, amikor előzetes letartóztatásba helyezték egy biztonságos képzési központban, ahol a tinédzsereknek rehabilitációs oktatási és szakképzési programot biztosítottak családlátogatással. Amikor azonban megérkezett, azonnal bezárkózott a cellájába. Három hét elteltével Sean azt mondja, érezte, hogy elméje kezd kibontakozni.
– Az első három-négy hónapban napi 23 órát voltam a cellámban. Sétálok, hogy levegőt kapjak, de senkivel nem beszélek, csak az őrrel. Ez kezdett igazán hatni rám ”- mondta

Dr. Alison Steele gyermekorvos és a gyermekvédelemért felelős tanácsadó a Royal College of Pediatrics and Child Healthnél (RCPCH), amely a Brit Orvostudományi Szövetséggel együtt felszólalt a fogva tartott gyermekek magánzárkába zárása ellen.

„Teljesen világos, hogy a magánzárka káros a gyermekekre és a fiatalokra” – mondta. „Ez károsítja az egészségüket, és növeli az önkárosítás és az öngyilkosság kockázatát.” 2020 elején, a járvány előtt a börtönök főfelügyelője, Peter Clarke arra figyelmeztetett, hogy az őrizetben lévő gyermekeket nagyon hosszú ideig tartják elkülönítve.

Féltik a felnőtt börtönökben fogvatartott több ezer tinédzsertől is, akiket a zárkájukban tartanak bezárva. A múlt héten Clarke arra is figyelmeztetett, hogy az ország egész területén a felnőtt börtönökben jelenleg érvényben lévő koronavírus miatti korlátozások azzal a kockázattal járnak, hogy „sok fogoly mentális egészségét helyrehozhatatlanul károsítják”.

Caroline Liggins, a Hodge Jones & Allen Ügyvédi Iroda fiatalkorúakkal foglalkozó részlegének vezetője elmondta, hogy komolyan aggódik sok felnőtt börtönben őrizetbe vett tizenéves kliense mentális egészségéért.

Csak ülnek, közben pedig romlik a mentális egészségük, nem kapnak oktatást és családtagjaik sem látogathatják őket. A Wormwood Scrubs Fegyintézetben teljes zárlat volt. Egy ott lévő 18 éves fiatal koronavírus-tesztje pozitív volt a múlt héten, és nem kapott orvosi kezelést. Csak bezárták a cellájába – mondta Liggins.

Az egyik 21 éves ügyfele „A lezárás alatt csak minden második nap engedtek ki minket 30 percre. Nem engedték, hogy könyveket kölcsönözzünk a könyvtárból, és minden családi látogatást leállítottak, az ügyvédi kapcsolattartás pedig késett. Ez mindenkire hatással volt, mindannyian visszahúzódók lettek. Embertelen volt, nem kívánnám a legnagyobb ellenségemnek sem. ”

Annak ellenére, hogy az igazságügyi miniszter bejelentette, hogy a koronavírus miatt bevezetett korlátozásokat feloldották az ifjúsági fegyintézetekben, 2022 márciusáig meghosszabbította azon szabályok alkalmazását, amelyek lehetővé teszik a fiatalokat fogva tartó intézményeknek és biztonságos képzési központoknak, hogy fiatalkorú elkövetőket magánzárkában tartsák. Az Igazságügyi Minisztérium szerint a szabályokat csak akkor lehet alkalmazni, ha szükségesek ahhoz, hogy a koronavírus járványt gyorsan megfékezhessék.

A jogvédők és az ügyvédek elismerik, hogy a lezárás nehéz döntés volt a börtönök vezetői számára. Az egyik, a börtönökben dolgozó fiatalokkal foglalkozó csoport, a Kinetic Youth elmondta, hogy az egyes börtönvezetők támogatták őket abban, hogy a lezárás során folytassák a személyes jelenléttel járó projekteket.

A fiatalokat fogva tartó intézményekben és biztonságos képzési központokban júliusban újraindultak a személyes látogatások, de a az igazságügyi minisztérium szerint regionális eltérések lehetnek még.

Mivel a Guardian által megszólaltatott foglyok névtelenek akartak maradni, a szóvivő szerint a minisztérium nem tudta kivizsgálni az egyes eseteket.

A cikkben nyilatkozó fogvatartottak nevük megváltoztatását kérték a cikket közlő Guardiantől.

(theguardian.com)
Kapcsolódó cikkek

2024. február 28.

A gyermekek jogellenes külföldre vitele

Európai előírások és konkrét nemzeti jogszabályok összevetéséről döntött az EU Bírósága egy különösen érzékeny témában, a gyermekek jogellenes külföldre vitelével kapcsolatban. Lényege a visszavitel iránti kérelmek elbírálására vonatkozó, a gyermekek érdekeit szolgáló gyors eljárások biztosítása.