Finnországban pszichiátriai leletekkel zsarolnak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Pszichoterápiás betegek ezreinek leletei kerültek illetéktelenek kezébe, akik most attól sem riadtak vissza, hogy megzsarolják a kezelésben részvevőket.


Közülük mindenkit megillett a segítség. Nem engedjük meg, hogy a gyáva bűncselekmény megingassa bizalmukat” – tweetelte a finn belügyminiszter.

A hatóságok azonnal a válsághelyzetbe kerültek segítségére sietnek – üzente Maria Ohisalo.

A finn kormány sem tétlenkedett: már vasárnap késő este megvitatta a példa nélküli bűntény kezelését, amit a belügyminiszter „sokkolónak és nagyon súlyosnak” nevezett.

Egy kiterjedt pszichiátriai klinika adatbázisát lopták el

A Vastaamo klinikának 20 helyi kirendeltsége is van az 5,5 milliós országban, és több mint 40 ezer páciense. Egyébként a finn közegészségügy egyik hivatalos alvállalkozója. Mint kiderült: kétszer törtek be rendszerébe; először csaknem két éve.

Az első behatolásra valószínűleg 2018 novemberében került sor – áll a  Vastaamo közleményében. Másodszor vélhetően 2018 novemberének vége és 2019 márciusa között törték fel a számítógépes adatbázist.

A hekker(ek) legkevesebb 300 páciens név szerinti leleteit osztották meg a névtelen Tor kommunikációs csatornán.

A zsaroló ezt követően egyenként kereste meg a betegeket, és pénzt kért azért, hogy ne hozza nyilvánosságra az érzékeny információkat.

Hekkerek birtokában a bizalmas adatok

Egyikük, a vezetékneve nélkül nyilatkozó, tizenéves Jere a zsarolót idézve azt mondta: miután a Vastaamo klinika elutasította a követeléseit, azt, hogy 450 ezer eurót fizessen a lopott adatbázisért, most Jeretől követel 200 eurót a virtuális bitcoinban.

Amennyiben a beteg nem fizet azonnal, 24 óra elteltével a váltságdíj 500 euróra növekszik. Nem fizetés esetén újabb 72 óra elteltével a zsaroló közzéteszi Jere pszichiátriai leleteit.

Aggaszt, hogy a hekker birtokában vannak a kezelésem során orvosommal folytatott bizalmas párbeszédek leiratai, amelyek olyan dolgokat is tartalmaznak, amelyeknek nyilvánosságra kerülését nem szeretném. Végtelenül kellemetlen helyzetben vagyok” – mondta a megzsarolt Jere.

A tettes(eke)t Finnországban és külföldön is keresik

A finn nyomozók szerint a hekker(ek) akár tízezrek adataihoz is hozzáférhettek. Az elkövető(ke)t Finnországban és külföldön is keresik.

A Vastaamo arra kérte pácienseit, hogy amennyiben megzsarolják őket, haladéktalanul forduljanak a rendőrséghez. Ezt eddig tucatnyian meg is tették.

A klinika elnöki testülete egyébként azonnali hatállyal kirúgta Ville Tapio vezérigazgatót, aki tudott ugyan a második feltörésről, mégsem tájékoztatta erről az illetékeseket.

Könyörtelen és visszataszító zsarolás

A lakosság elképedve értesült a hírről. A zsarolást „könyörtelennek” és „visszataszítónak” nevezte Sauli Niinisto államfő, Sanna Marin miniszterelnök szerint pedig „sok tekintetben sokkoló”.

Az eset nemzetközi viszonylatban is egyedülálló – mondta Mikko Hyppönen, kiberbiztonsági szakértő a közszolgálati YLE adásában.

Az F-Secure vezetője egyetlen hasonló zsarolási kísérletre emlékszik: tavaly Floridában egy plasztikai sebészet nyilvántartását törték fel. Ott is zsarolni próbálták a betegeket, bár jóval kevesebbet, mint saját hazájában.

Finnországban egyébként nyomban közvetlenül és ingyen tárcsázható segélyvonalakat hoztak létre az áldozatok megsegítésére.

(hu.euronews.com)
Kapcsolódó cikkek

2023. január 30.

Jogszerű az ügyvédeket távol tartó arcfelismerő rendszer?

A Madison Square Garden Entertainment Corp. nagyvállalat olyan arcfelismerő MI rendszert alkalmazott, amely azonosította a céggel perben álló ellenérdekű feleket képviselő ügyvédeket és így a cég megtagadhatta a magánszemélyként belépni kívánó ügyvédektől a helyszínre való belépést.