Finnországban pszichiátriai leletekkel zsarolnak

Pszichoterápiás betegek ezreinek leletei kerültek illetéktelenek kezébe, akik most attól sem riadtak vissza, hogy megzsarolják a kezelésben részvevőket.


Közülük mindenkit megillett a segítség. Nem engedjük meg, hogy a gyáva bűncselekmény megingassa bizalmukat” – tweetelte a finn belügyminiszter.

A hatóságok azonnal a válsághelyzetbe kerültek segítségére sietnek – üzente Maria Ohisalo.

A finn kormány sem tétlenkedett: már vasárnap késő este megvitatta a példa nélküli bűntény kezelését, amit a belügyminiszter „sokkolónak és nagyon súlyosnak” nevezett.

Egy kiterjedt pszichiátriai klinika adatbázisát lopták el

A Vastaamo klinikának 20 helyi kirendeltsége is van az 5,5 milliós országban, és több mint 40 ezer páciense. Egyébként a finn közegészségügy egyik hivatalos alvállalkozója. Mint kiderült: kétszer törtek be rendszerébe; először csaknem két éve.

Az első behatolásra valószínűleg 2018 novemberében került sor – áll a  Vastaamo közleményében. Másodszor vélhetően 2018 novemberének vége és 2019 márciusa között törték fel a számítógépes adatbázist.

A hekker(ek) legkevesebb 300 páciens név szerinti leleteit osztották meg a névtelen Tor kommunikációs csatornán.

A zsaroló ezt követően egyenként kereste meg a betegeket, és pénzt kért azért, hogy ne hozza nyilvánosságra az érzékeny információkat.

Hekkerek birtokában a bizalmas adatok

Egyikük, a vezetékneve nélkül nyilatkozó, tizenéves Jere a zsarolót idézve azt mondta: miután a Vastaamo klinika elutasította a követeléseit, azt, hogy 450 ezer eurót fizessen a lopott adatbázisért, most Jeretől követel 200 eurót a virtuális bitcoinban.

Amennyiben a beteg nem fizet azonnal, 24 óra elteltével a váltságdíj 500 euróra növekszik. Nem fizetés esetén újabb 72 óra elteltével a zsaroló közzéteszi Jere pszichiátriai leleteit.

Aggaszt, hogy a hekker birtokában vannak a kezelésem során orvosommal folytatott bizalmas párbeszédek leiratai, amelyek olyan dolgokat is tartalmaznak, amelyeknek nyilvánosságra kerülését nem szeretném. Végtelenül kellemetlen helyzetben vagyok” – mondta a megzsarolt Jere.

A tettes(eke)t Finnországban és külföldön is keresik

A finn nyomozók szerint a hekker(ek) akár tízezrek adataihoz is hozzáférhettek. Az elkövető(ke)t Finnországban és külföldön is keresik.

A Vastaamo arra kérte pácienseit, hogy amennyiben megzsarolják őket, haladéktalanul forduljanak a rendőrséghez. Ezt eddig tucatnyian meg is tették.

A klinika elnöki testülete egyébként azonnali hatállyal kirúgta Ville Tapio vezérigazgatót, aki tudott ugyan a második feltörésről, mégsem tájékoztatta erről az illetékeseket.

Könyörtelen és visszataszító zsarolás

A lakosság elképedve értesült a hírről. A zsarolást „könyörtelennek” és „visszataszítónak” nevezte Sauli Niinisto államfő, Sanna Marin miniszterelnök szerint pedig „sok tekintetben sokkoló”.

Az eset nemzetközi viszonylatban is egyedülálló – mondta Mikko Hyppönen, kiberbiztonsági szakértő a közszolgálati YLE adásában.

Az F-Secure vezetője egyetlen hasonló zsarolási kísérletre emlékszik: tavaly Floridában egy plasztikai sebészet nyilvántartását törték fel. Ott is zsarolni próbálták a betegeket, bár jóval kevesebbet, mint saját hazájában.

Finnországban egyébként nyomban közvetlenül és ingyen tárcsázható segélyvonalakat hoztak létre az áldozatok megsegítésére.

(hu.euronews.com)Kapcsolódó cikkek:


Uniós joghatósági döntés a Volkswagen-botrány kapcsán
2021. január 19.

Uniós joghatósági döntés a Volkswagen-botrány kapcsán

A szerző az Európai Unió Bíróságának a Verein für Konsumenteninformation és a Volkswagen AG-ügyben[1] született ítéletét elemzi, mely a Volkswagen-botrány kapcsán a kipufogógáz-kibocsátási értékekre vonatkozó adatok manipulálásáról, a kár bekövetkezte helyének megállapításáról szól.

A kisebbségi nyelvhasználat elősegítése
2021. január 18.

A kisebbségi nyelvhasználat elősegítése

Az Egyesült Királyság és Németország kiterjesztette a kisebbségi nyelvek számára biztosított védelmet és többletkötelezettségeket vállalat az Európa Tanács Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartája (ECRML) alapján. 2008 óta most először vállalt ilyen kötelezettséget valamely tagállam az ECRML-re hivatkozással.