Nem utazhatnak büntetett előéletűek az Egyesült Királyságba


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A brit kormány január 1-től nem engedi be az országba azokat, akiket legalább 1 év szabadságvesztésre ítéltek, vagy az elmúlt 12 hónapban bűncselekményt követtek el.

Az Egyesült Királyság bejelentette, hogy januártól új szabályokat vezet be az Európai Unióból beutazó, büntetett előéletű személyekre és a beutazásukat megtiltja, vagyis az EU-ból érkezőkre ugyanazok a szabályok vonatkoznak majd, mint a világ többi részének állampolgáraira.

Az új szabályok január 1-jétől lépnek életbe, amikor Nagy-Britannia EU-tagsága véget ér, és már nem kell betartania az EU szabad mozgásra vonatkozó szabályait.

„Az uniós szabályok túl sokáig kényszerítettek minket arra, hogy veszélyes külföldi bűnözőket engedjünk utcáinkra, akik visszaélnek a társadalmi értékeinkkel és veszélyt jelentenek a mindennapi életünkre” – mondta Priti Patel belügyminiszter.

„Az Egyesült Királyság biztonságosabb lesz a szigorúbb és tisztességesebb határellenőrzéseknek köszönhetően, ha a külföldi bűnözőkre állampolgárságuktól függetlenül ugyanaz a szabály vonatkozik majd.”

európai unió jogrendszere

A parlament elé kerülő javaslat értelmében a legalább egy év börtönbüntetésre ítélt külföldi személyek beutazását meg kell tagadni, míg az ennél rövidebb szabadságvesztésre ítélt személyek esetében a beutazás megtagadását az eset egyedi körülményei alapján kell mérlegelni.

Akik nem kaptak ugyan börtönbüntetést, de visszaesőnek minősülnek, vagy bármilyen bűncselekményt követtek el az elmúlt 12 hónapban és korábban még nem léptek be az Egyesült Királyságba,  szintén meg lehet tagadni a beutazást.

A kormány szerint a szabályok, nem vonatkoznának azokra az uniós polgárokra, akik a Brexit egyezmény hatálya alá tartoznak, az intézkedések célja pedig a brit határok szigorításának ellenőrzése. A bevándorlás ellenőrzése volt az egyik kulcsfontosságú tényező abban, hogy a britek 2016-ban a EU elhagyása mellett döntöttek.

A rendőrség és a biztonsági tisztviselők szerint veszélybe kerülhet az Egyesült Királyság biztonsága, ha december 31. előtt, amikor az átmeneti időszak véget ér, nem születik megállapodás az EU-val való jövőbeni kapcsolatokról.

A törvényjavaslatot azután hozták nyilvánosságra, hogy a londoni fellebbviteli bíróság korábban úgy döntött, hogy törvénytelen, hogy a kormány csak 72 órával a deportálás időpontja előtt értesíti a bevándorlókat.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2024. július 9.

Olaszországban jogvita lett a strandolásból

Az olasz tengerpart elképzelhetetlenek strandfürdők nélkül. Az önkormányzatok évtizedekig átláthatatlanul adták ki az üzemeltetési jogokat, megsértve az uniós versenyjogot. A következőkben a szerző egy bizarr jogi és politikai vitát tár a Jogászvilág olvasói elé.

2024. június 24.

Mi köze a kékúszójú tonhalaknak a keresetek befogadhatóságához?

Cikkünkben az Európai Unió Működéséről Szóló Szerződés („EUMSz”) 263. cikkének (4) bekezdése alapján benyújtott közvetlen keresetek (megsemmisítési keresetek) egyes befogadhatósági feltételeit vizsgáljuk, elsődlegesen az Európai Unió Bírósága által kialakított esetjog alapján.