Gyorssegélyalapot hoz létre a Világbank Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Világbank kedden jelentette be, hogy a március elején létrehozott gyorssegélyalapot újabb kétmilliárd dollárral, 14 milliárd dollárra növeli, hogy a tagok számára rendelkezésre álljon egy olyan gyors finanszírozás, amelyet a globális koronavírus-járvány hatásainak enyhítésére használhatnak fel..

Az alap növelése következtében a Világbank nemzetközi finanszírozásért felelős részlege összesen 8 milliárd dollár támogatást nyújthat a vírus gazdasági hatásai által sújtott vállalatok és munkavállalóik számára.

A finanszírozás nagy részét a pénzügyi intézményei fogják felhasználni, így továbbra is nyújthatnak kereskedelmi finanszírozást, működő tőke finanszírozást és középtávú finanszírozást az ellátási láncok zavaraival küzdő magánvállalkozások számára.

A Világbank a finanszírozással a turizmus, a feldolgozóipar és az egyéb súlyosan érintett ágazatok a meglévő ügyfeleiknek is segítenék a számlák fizetését, valamint elősegíti az egészségügyi ágazat működését a szolgáltatások, felszerelések és gyógyszerek beszerzését.

David Malpass, a Világbank elnöke szerint a bank elkötelezett amellett, hogy gyors és rugalmas választ adjon a fejlődő országok igényeire.

„Fontos, hogy lerövidítsük a helyreállítás idejét” – mondta Malpass. „A támogatások folyósítása már folyamatban van, és a ma jóváhagyott kibővített finanszírozási eszközök elősegítik a gazdasági növekedés fenntartását, a vállalatok és a munkahelyek megtartását.”

Több mint 187 700 ember fertőződött meg a koronavírussal 162 országban, és 7495 ember halt meg, a Reuters beszámolója szerint.

Az Világbank nemzetközi finanszírozásért felelős vezérigazgatója, Philippe Le Houerou elmondta, hogy a gyorssegélyalap célja az volt, hogy segítse az ügyfeleket a jelenlegi egészségügyi veszélyhelyzetben történő működésük fenntartásában, hogy később gyorsabban helyreállhasson a gazdaságok működése.

A Világbank és az nemzetközi finanszírozási csoport igazgatótanácsa kedden az ügyfelek igényeire válaszolva jóváhagyta az újabb 2 milliárd dolláros új finanszírozás alap létrehozását az korábban már rendelkezésre bocsátott 6 milliárd dollár mellett.

Az új gyorssegélyalap Világbank nemzetközi finanszírozási csoportjának Globális Kereskedelmi Likviditási Programjából és a Kritikus Nyersanyagok Pénzügyi Programjából, amelyekből a helyi bankoknak lehet támogatást nyújtani, hogy továbbra is finanszírozhassák a vállalatokat a feltörekvő piacokon.

Az Világbank nemzetközi finanszírozási csoportja a legnagyobb globális fejlesztési intézmény, amely a feltörekvő piacokra összpontosít, és több mint 2000 vállalkozással működik együtt világszerte. A 2019-es költségvetési év során több mint 19 milliárd dollár hosszú távú finanszírozást nyújtott a fejlődő országok számára.

(reuters.com)


Kapcsolódó cikkek

2020. március 13.

A koronavírus-járvány munkajoga

Egyre komolyabb készültségi helyzet van idehaza is a járvány miatt. De vajon milyen jogai vannak egy munkavállalónak, és milyen egy munkáltatónak karantén idején? Egyáltalán, mikor lehet karantént kihirdetni és ki viseli a költségeket? E kérdésekre igyekszik választ adni összefoglalónkban dr. Kricskovics-Béli Boglárka ügyvéd a KPMG Legal Tóásó Ügyvédi Iroda munkatársa.
2020. március 13.

Munkáltatói kisokos a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetre

Milyen hatással van a vírus a munkaviszonyra? Milyen praktikus tanácsok adhatók? Melyek a munkáltatók és a munkavállalók alapvető jogai és kötelezettségei? Mik a vis maior munkajogi vonatkozásai? Melyek a hatósági zárlat esetén irányadó szabályok? Ezekre és sok más kérdésre ad választ a KPMG Legal Tóásó Ügyvédi Iroda összeállítása.