Jövőre indul az online számlázás Albániában


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az adóelkerülés visszaszorítása érdekében januártól, online számlázási rendszert vezetnek be Albániában. Az adóelkerülés visszaszorítása mellett a kabinet az Európai Unió elvárásainak is meg kíván felelni, hogy ezzel is elősegítse az uniós csatlakozást.

Az Edi Rama miniszterelnök vezette kormány 2013-as felállításakor már ösztönözte az online számlázási rendszer használatát. Kezdetben nagy volt az érdeklődés a rendszer iránt, de később ez alábbhagyott. A vállalkozások jelentős része pedig ma sem működik az adóhatóság által átlátható módon.

A pénzügyminiszter szerint “a cél, hogy a bevezetendő szabályozás a technológia segítségével valós időben tegye lehetővé a tranzakciók, az áruk mozgásnak és a számlázásnak a nyomon követhetőségét.

A miniszter egy héten keresztül az adóhatóság embereivel dolgozott és ezalatt azt tapasztalta, hogy a főszezonban 1.600 olyan hotel volt megtalálható a szállásfoglaló oldalakon, amelyek nem regisztráltak az adóhatóságnál, illetve 160 üzemanyag nagykereskedőt és 453 építőipari vállalkozást találtak, amelyek nem fizettek adót. A hotelek közül többet bezárattak és csak az adóhatósági bejelentkezést követően nyithattak újra. A miniszter egyértelművé tette, hogy ha nem adnak számlát, akkor a hatóságok büntetéseket fognak kiszabni.

A miniszter elmondta, hogy a tervek szerint a cégeknek 2020. január 1-jétől, online kell jelenteniük a teljesített tranzakciókat, illetve 2021-től minden számlázás és az adóhatósággal való kapcsolattartás is elektronikusan folyna.

Az albán adóhatóság vezetője az általános forgalmi adónemben 15%-os bevételnövekedést vár, amely kihat majd a társasági adó bevételekre is, legalábbis ezt mutatja az online számlázást bevezető országok statisztikája.

Az IMF kutatása szerint az albán kommunizmus 1991-es megszűnésétől a 2015-ös NATO tagságig és az EU csatlakozási tárgyalások kezdetéig a feketegazdaság körülbelül a teljes szektor egyharmadára emelkedett.

(reuters.com)


Kapcsolódó cikkek

2021. július 30.

Kötelező a védőoltás az New Yorkban az ügyvédeknek?

Közel két héttel azután, hogy a Morgan Stanley ügyvezető igazgatója, Eric Grossman felszólította az ügyvédi irodákat, hogy térjenek vissza az irodai munkához, New York Állam Ügyvédi Kamarája (NYSBA) sürgősségi munkacsoportot indított, hogy megvizsgálja a kötelező védőoltás lehetőségét az ügyvédek körében, mivel a koronavírus Delta-variánsa továbbra is terjed.

2021. július 30.

Az elfelejtéshez való jog kiterjedhet a régen nyomtatásban megjelent cikk online változatának anonimizálására

Egy belga polgári bíróság arra kötelezte a Le Soir napilapot, hogy anonimizáljon egy 1994-es halálos közúti balesetről szóló cikket, ugyanis az a balesetért felelős sofőr teljes nevét tartalmazta, sértve ezzel az elfeledéshez fűződő jogát. A Bíróság a nemzeti bíróságok döntésével értett egyet, és megállapította, hogy a 20 évvel ezelőtt írott, online változatban is elérhető cikk anonimizálására kötelezés nem jelent aránytalan beavatkozást a véleménynyilvánítás szabadságába, arra is tekintettel, hogy a printben megjelent eredeti cikkre ez a kötelezettség nem vonatkozott.