Jövőre indul az online számlázás Albániában

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2019. augusztus 5.
Címkék: , , , , , , , , , ,
Rovat:
Az adóelkerülés visszaszorítása érdekében januártól, online számlázási rendszert vezetnek be Albániában. Az adóelkerülés visszaszorítása mellett a kabinet az Európai Unió elvárásainak is meg kíván felelni, hogy ezzel is elősegítse az uniós csatlakozást.

Az Edi Rama miniszterelnök vezette kormány 2013-as felállításakor már ösztönözte az online számlázási rendszer használatát. Kezdetben nagy volt az érdeklődés a rendszer iránt, de később ez alábbhagyott. A vállalkozások jelentős része pedig ma sem működik az adóhatóság által átlátható módon.

A pénzügyminiszter szerint “a cél, hogy a bevezetendő szabályozás a technológia segítségével valós időben tegye lehetővé a tranzakciók, az áruk mozgásnak és a számlázásnak a nyomon követhetőségét.

A miniszter egy héten keresztül az adóhatóság embereivel dolgozott és ezalatt azt tapasztalta, hogy a főszezonban 1.600 olyan hotel volt megtalálható a szállásfoglaló oldalakon, amelyek nem regisztráltak az adóhatóságnál, illetve 160 üzemanyag nagykereskedőt és 453 építőipari vállalkozást találtak, amelyek nem fizettek adót. A hotelek közül többet bezárattak és csak az adóhatósági bejelentkezést követően nyithattak újra. A miniszter egyértelművé tette, hogy ha nem adnak számlát, akkor a hatóságok büntetéseket fognak kiszabni.

A miniszter elmondta, hogy a tervek szerint a cégeknek 2020. január 1-jétől, online kell jelenteniük a teljesített tranzakciókat, illetve 2021-től minden számlázás és az adóhatósággal való kapcsolattartás is elektronikusan folyna.

Az albán adóhatóság vezetője az általános forgalmi adónemben 15%-os bevételnövekedést vár, amely kihat majd a társasági adó bevételekre is, legalábbis ezt mutatja az online számlázást bevezető országok statisztikája.

Az IMF kutatása szerint az albán kommunizmus 1991-es megszűnésétől a 2015-ös NATO tagságig és az EU csatlakozási tárgyalások kezdetéig a feketegazdaság körülbelül a teljes szektor egyharmadára emelkedett.

(reuters.com)

Kapcsolódó cikkek:


A védőhöz való jog is korlátozható, ha az eljárás egésze fair
2019. augusztus 19.

A védőhöz való jog is korlátozható, ha az eljárás egésze fair

A barátnője megölésével gyanúsított belga kérelmezőt a rendőri őrizetben védő nélkül hallgatták ki. Előzetes letartóztatása alatt kirendelt védője a kilenc további kihallgatásról pedig távol maradt. Végül a kérelmezőt egy másik emberölés kísérletében is bűnösnek találták, jelenleg életfogytiglani büntetését tölti. Az ügyben az EJEB egyértelműsítette a védőhöz való jog tartalmát és a tisztességes eljárás vizsgálatának szempontjait.

Az EJEE-be ütközik, ha nem egyértelműek az egyesületalapítás szabályai
2019. augusztus 8.

Az EJEE-be ütközik, ha nem egyértelműek az egyesületalapítás szabályai

Az ügyben három azeri, emberi jogok védelmével foglalkozó férfi és egy általuk 2010-ben alapított, Emberi Jogi Klub nevű egyesület fordult a Bírósághoz az egyesülési jog megsértése miatt. A panasz lényege az volt, hogy a létrehozni kívánt egyesületet többször nem jegyezték be és ezzel nem ismerték el jogi személyként. A strasbourgi testület az ügy kapcsán kimondta, hogy a jogi személyként való elismerés hiánya az egyesülési jogba való beavatkozásnak minősül, és a bejegyzéssel kapcsolatos jogi szabályozás előreláthatatlanság önmagában is megalapozhatja az egyezménysértést.

Eirinaios szerzetes és az athéni ügyvédi kamara
2019. augusztus 7.

Eirinaios szerzetes és az athéni ügyvédi kamara

Az alábbi cikkben a szerző az Európai Unió Bíróság ítéletét elemzi, mely a Monachos Eirinaios, kata kosmon Antonios Giakoumakis tou Emmanouil kontra Dikigorikos Syllogos Athinon-ügyben[1] született.

Indokolt esetben nyilvánosságra hozhatók a brit bírósági iratok
2019. augusztus 5.

Indokolt esetben nyilvánosságra hozhatók a brit bírósági iratok

A brit legfelsőbb bíróság nemrég hozott döntésében kimondta, hogy jogos érdekük előadásával a perben részt nem vevő felek is kikérhetik a bírósági iratokat, ha ez előmozdítja az igazságszolgáltatás nyilvánossága elvének érvényesülését.