Kártérítést követelnek a TikToktól a GDPR megsértése miatt


A holland Stichting Massaschade & Consument civil szervezet kedden jelentette be, hogy pert indít a TikTok ellen, amelyben 6 milliárd euró kártérítést követel 4,5 millió holland felhasználó nevében a közösségi média alkalmazás üzemeltetőjétől, amiért jogellenesen kezelte és értékesítette a felhasználói adatokat megsértve ezzel a GDPR-t.


A Stichting Massaschade & Consument azt kéri az amszterdami bíróságtól, hogy kötelezze a TikTokot 6 milliárd euró megfizetésére, ez az összeg felhasználónként 1,250-1,750 euró fix kártérítést jelent.

A szervezet azzal érvel, hogy egy kínai vállalat által működtetett TikTok profitál a felhasználókból, mert platformja „alig tesz különbséget a reklám és a felhasználók által létrehozott tartalom között”. A TikTok továbbítja a felhasználói adatokat olyan országokba is, amelyek kevésbé védik a személyes adatokat, például Kínába és az USA -ba.

A szervezet elnöke, Lucia Melcherts kijelentette, hogy aggódnak „a TikTok nagyon személyes adatokra vonatkozó adatkezelése miatt”.  Melcherts szerint:

Nem az a fontos, hogy milyen adatokat oszt meg velük, hanem az, hogy mennyi időt tölt a videók megtekintésével a platformon. A [TikTok] algoritmusa nyomon követ minden másodpercet, amelyet az adott felhasználó megnéz, annak érdekében, hogy olyan videókat jelenítsen meg, amelyek a lehető leghosszabb ideig kötik a felhasználót az alkalmazáshoz, vagy virtuális tranzakciókat ajánl a felhasználóknak. Nemcsak a fiatalok, hanem a (fiatal) felnőttek is kitettek ennek. A gyenge pontokat percnyi pontossággal használja ki az alkalmazás. A TikTokon nem átlátható az ajánlott tartalom összeállítása és alig biztosít lehetőséget a felhasználóknak ennek befolyásolására.

A Stichting Massaschade & Consument a harmadik civil szervezet, amely idén a holland bíróságon perelte be a TikTokot adatvédelmi jogsértések miatt.

Június végén két másik szervezet, a Take Back Your Privacy Foundation és a Consumers ‘Association kétmilliárd eurós követelést indított a cég ellen.

A korábbi per azonban csak arra vonatkozott, hogy a TikTok kártérítést fizessen a gyermekek személyiségi jogainak megsértése miatt, míg a Stichting Massaschade & Consument fellépése minden korcsoport számára kártérítést követel.

Sandra Molenaar, a Fogyasztói Szövetség igazgatója elmondta, hogy a TikTok „felháborítóan bántalmazott gyermekeket, néha nagyon fiatalokat”.

A TikTok állítólag félrevezette a gyerekeket, és beavatkozott a magánéletükbe, ami óriási nyereséget eredményezett a vállalat számára „tiszta kizsákmányolásból, amit kompenzálni kell”.

A holland adatvédelmi hatóság 750 ezer euró bírságot szabott ki július végén a TikTok -ra a holland gyermekek magánéletének megsértése miatt.

(jurist.org)
Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 17.

Minden olasz munkavállalónak védettnek kell lennie

Az olasz kormány csütörtökön fogadta el a világ legszigorúbb koronavírus-elleni intézkedéseit, amely minden munkavállaló számára kötelezővé teszi a koronavírus elleni védettség igazolását, a negatív tesztet vagy a fertőzésből való gyógyulást.