Nem tudják igazolni az Egyesült Királyságban tartózkodásuk jogszerűségét az EU állampolgárok


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárok, akik letelepedett státuszra regisztráltak, azt kockáztatják, hogy a bérbeadók, a munkáltatók és a jelzálog -hitelezők elutasítják a jelentkezésüket vagy hitelkérelmüket a brit kormány által kiadott digitális tartózkodási engedélyek hibái miatt.

Mielőtt hozzáférhetnének az állami vagy pénzügyi szolgáltatásokhoz, az uniós állampolgároknak igazolniuk kell, hogy a Belügyminisztériumtól vagy letelepedett letelepedés előtt státuszt kaptak.

A letelepedés előtti státuszból, amelyre csaknem 2,3 millió embernek jogosultságát állapították meg, akik 2020. december 31-ig már az Egyesült Királyságban éltek, öt év folyamatos tartózkodás után lehet letelepedett státuszért folyamodni. Amikor azonban valaki meg akarja újítani az engedélyét, az online engedélyből automatikusan eltávolítják a megerősítést arról, hogy letelepedés előtti státusszal rendelkezik, így nem tudja bizonyítani, hogy jogszerűen tartózkodik az Egyesült Királyságban.

Az egyik magyar állampolgár, aki nem vállalta a nevét, azzal szembesült, hogy elveszíti a barátnőjével vásárolt házat, mert jelzálog tartózkodási engedélyhitelezője nem hajlandó elfogadni az engedélyét az Egyesült Királyságban való jogszerű tartózkodás bizonyítékaként.

2019-ben megkapták a letelepedés előtti státuszt, de amikor áprilisban kérte a letelepedett státuszt, meglévő státuszát eltávolították az online engedélyből. Most csak az alkalmazásban tárolt igazolást tudja megmutatni. „Mivel a Belügyminisztérium rendszere nem kínál más hivatalos módot arra, hogy az Egyesült Királyságban igazoljam a tartózkodásomat, csak az online adatbázison keresztül, most abban a helyzetben vagyok, hogy„ nem vagyok elég jogszerű ”ahhoz, hogy hozzáférjek az alapvető szolgáltatásokhoz, amelyek elérhetőek lennének számomra – mondta.

Egy olasz szakpolitikai elemző, akinek a házvásárlása is veszélybe került, amikor letelepedés előtti státuszát kitörölték az engedélyéből, azt mondta, a Belügyminisztérium helpdeskje tájékoztatta, hogy ez műszaki hiba. A Belügyminisztérium azonban ragaszkodik ahhoz, hogy az eljárás jóváhagyott legyen. „Ha egy magánszemély letelepedés előtti státusszal rendelkezik, és azóta kérte a letelepedett státuszt, a letelepedett státusz iránti kérelmet igazoló dokumentum megjelenik a fiókjában”-mondta a szóvivő. „Ha szeretnének, felhívhatják a településrendezési központot, és kérhetik, hogy fiókjukban szerepeljen a letelepedés előtti státuszuk.” A segélyvonalat hívó személyek azonban órákig próbálkoztak eredmény nélkül.

A magyar állampolgár elmondása szerint több mint 11 órát töltött a segélyvonal hívogatásával, hogy a probléma megoldódjon. Ezenkívül online is bejelentést tett és e -mailben is tett panaszt. „Az automatikus válasz szerint:„ Előreláthatólag 20 munkanapon belül válaszolunk Önnek ” – mondta. – Nincs annyi időnk, hogy miattuk elveszítsük a házat. Engedélyét a Guardian közbelépése után módosították, és azóta letelepedett státuszt kapott. A the3million nevű aktivista csoport, amely az Egyesült Királyságban élő uniós lakosok jogait védi, jelentette a kérdést az állampolgári jogokról szóló megállapodás független ellenőrző hatóságának. Azt mondták, hogy hallottak olyan személyekről, akik elveszíthetik az állásukat, mert a letelepedés előtti státuszuk már nem látható a rendszerben.

Az online rendszer azt sem jeleníti meg, amikor a kérelmezők fellebbeznek az elutasított kérelem ellen. Ehelyett csak azt szerepel, hogy a kérelmet elutasították. „A rendszer nem megfelelően kezeli az eu-s állampolgárok státuszának változásait” – tette hozzá a 3 millió szóvivője.

„Ahelyett, hogy az online állapot megjelenítené az alkalmazások előzményeit, vagy az egyén jelenlegi státuszát, a lehető legszigorúbb állapotot mutatja. Egy olyan nő, akinek a benyújtott bizonyítékai nem voltak elegendőek és elutasították az letelepedés előtti státuszát, de újra benyújtotta a kérelmét a határidő előtt, az alkalmazás továbbra is azt mutatja, hogy kérelmét elutasították, nincs szó új kérelemről. ” Az aktivisták azt állítják, hogy az uniós lakosokat diszkriminálják, mert más tengerentúli bevándorlókkal ellentétben nem kapják meg tartózkodási engedélyük papír alapú másolatát. Ehelyett legitimitásukat egy megosztási kóddal kell bizonyítaniuk, amely lehetővé teszi a szolgáltatók számára, hogy online megtekinthessék állapotukat. Két hónappal a státuszkérelmek határideje után a jelentések azt sugallják, hogy sokan nem tudnak jelzálogkölcsönöket igényelni vagy bankszámlát nyitni, mert a pénzintézetek nem készítették fel az automatizált rendszereiket a digitális igazolások elfogadására a papír alapú dokumentumok helyett.

A belügyminisztérium szóvivője azt mondta: „Az bevándorlás rendszere biztonságos, digitális státuszt biztosít az embereknek, amely a jövőben igazolja jogaikat. Ez könnyen megosztható a munkáltatókkal, a bérbeadókkal és más szervezetekkel, beleértve a pénzügyi intézményeket, például a bankokat, hogy bizonyítsák az egyén jogait és hozzáférjenek a szolgáltatásokhoz. „2019 októbere és 2021. június vége között az online ellenőrző szolgáltatáson keresztül több mint 640 000 profilmegtekintés történt a bevándorlási állapotot ellenőrző szervezeteknél. Az egyének és ellenőrző szervezetek számára szóló útmutatás széles körben elérhető a gov.uk webhelyen. ”

(theguardian.com)
Kapcsolódó cikkek

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.

2024. május 15.

Jogi mérföldkő a klímavédelemben

Történelmi jelentőségű döntésével a strasbourgi bíróság kimondta, a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való alapjog által nyújtott állami védelmi kötelezettség kiterjed az éghajlatváltozás okozta, az életet, egészséget, közérzetet és életminőséget érintő negatív hatások elhárítására.