Bejegyzések tartózkodási engedély címkével

2024. február 7. Napi

Legalább 23 ezren várnak tartózkodási engedélyre, újakat pedig be sem lehet adni február végéig

Az idegenrendészeti törvény módosítása miatt január 1. és február 29. között nem lehet beadni tartózkodási engedély iránti kérelmet Magyarországon, és néhány kivételtől eltekintve a korábban beadott kérelmek elbírálása is szünetel. December 31-ig 26 602 ilyen kérelem érkezett be az Országos Idegenrendészeti Főigazgatósághoz (OIF), több közülük azért, mert az év végén üzemzavar volt a OIF informatikai rendszerében. Emiatt volt, aki nem tudta feltölteni az okmányát, más az igazgatási díjat nem tudta befizetni.

2023. július 4. Napi

A vendégmunkás jogszabályi fogalma és új tartózkodási engedély típus

Az Országgyűlés tavaszi ülésszakának végeztével 2023. július 23-án kihirdetésre került a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló törvény, mely a vendégmunkás jogszabályi fogalmát megalkotva, új tartózkodási engedély típust bevezetve tovább szabályozza a munkavállalási szándékkal Magyarországra érkező harmadik országbeli állampolgárok helyzetét. Írásunkban azt elemezzük, hogy miben jelent újdonságot a vendégmunkás-tartózkodási engedély, valamint megvizsgáljuk, hogy milyen könnyítést jelenthet a magyarországi foglalkoztatók számára az új szabályozás.

Közigazgatási bíróság illetékessége
2020. november 6. Napi

Közigazgatási bíróság illetékessége

Sem a menedékkérő, sem a tartózkodási engedéllyel rendelkező harmadik országbeli állampolgárok nem tartoznak a Nytv. hatálya alá, a Nytv. szerinti lakóhellyel, tartózkodási hellyel nem, csak szálláshellyel rendelkezhetnek, ami azonban a Kp. 13. § (1) bekezdés c) pontja szerinti illetékességet nem alapítja meg.

Jön az egységes európai ügyfélkapu
2018. október 4. Napi

Jön az egységes európai ügyfélkapu

Az egységes digitális kapu a már meglévő „Európa Önökért” elnevezést fogja használni, és tartalmazni fog egy, az Európa Önökért portálba integrált közös felhasználói felületet. A felhasználóbarát felület az Unió valamennyi hivatalos nyelvén elérhető lesz majd.