Heves szóváltások Hongkong ügyében

Kína hevesen tiltakozik az ellen, hogy a britek vízumot adjanak a hongkongiaknak.


Azzal, hogy Egyesült Királyság állampolgárságot biztosít a hongkongiak számára megsérti a nemzetközi jogot” és beavatkozik Kína belügyeibe – nyilatkozott Kína londoni nagykövetsége.

Priti Patel belügyminiszter szerdai nyilatkozatában kijelentette, hogy Hongkongban a brit nemzetiségű, tengerentúli vízummal rendelkezők 2021 januárjától kérhetik a brit állampolgárságot.

A kínai nagykövetség a weboldalán közzétett nyilatkozatában kijelentette, hogy Peking határozottan fog reagálni, de az Egyesült Királyságnak még van ideje megváltoztatni döntését.

“Az Egyesült Királyság, teljes mértékben figyelmen kívül hagyta Kína erőteljes ellenzését és folyamatos tiltakozását és felajánlotta a tengerentúli útlevéllel rendelkezők számára a tartózkodási jogot és az Egyesült Királyság állampolgárságának igénylését” – nyilatkozta a kínai nagykövetség szóvivője.

“Ez a lépés teljesen ellentétes az Egyesült Királyság ígéreteivel, és egyértelmű beavatkozás Kína belügyeibe, amely sérti a nemzetközi jogot és a nemzetközi kapcsolatokat. A kínai fél komoly aggodalmát és erős ellenállását fejezte ki, és minden bizonnyal hatékony ellenintézkedéseket fog tenni.

európai unió jogrendszere
“Hongkong Kína különleges közigazgatási régiója volt, mióta az Egyesült Királyság visszaszolgáltatta a terület feletti szuverenitást Kína folytatta részére. Hongkong ügyei egyértelműen Kína belügyei, és nem tűrik a külső beavatkozást.

“A kínai fél sürgeti az Egyesült Királyságot, hogy ismerje el azt a tényt, hogy Hongkong Kína része, tekintse jogszerűnek és objektívnek a hongkongi nemzetbiztonsági törvényt, azonnal orvosolja a hibáit és hagyja abba a beavatkozást Hongkong ügyeibe és Kína belügyeibe.

Az Egyesült Királyságban, legfeljebb három millió olyan hongkongit tartanak nyilván, akik rendelkeznek vagy jogosultak a tengerentúli útlevélre, képesek lesznek munkát vállalni és rendelkeznek a megfelelő készségekkel és jövedelemmel, amelyeknek minden bevándorlónak meg kell felelni 2021. január 1-jétől, hogy megkaphassák az ötéves vízumot.

Szerdán Dominic Raab külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy “a mai bejelentés azt mutatja, hogy az Egyesült Királyság tartja a szavát: Nem fogunk másképp tekinteni Hongkongra, és nem dughatjuk homokba a fejünket a Hongkonggal szembeni történelmi felelősségünk miatt.”

Az Egyesült Királyság hétfőn felfüggesztette a Hongkonggal kötött kiadatási szerződést, és fegyverembargót vezetett be az egykori gyarmatra.

(telegraph.co.uk)Kapcsolódó cikkek:


Németország sem teljesíti a Hong Kong-i kiadatási kérelmeket.
2020. augusztus 5.

Németország sem teljesíti a Hong Kong-i kiadatási kérelmeket.

Heiko Maas német külügyminiszter bejelentette, hogy Németország felfüggeszti a Hong Konggal kötött kiadatási egyezményt, mivel Hongkong bizonyos jelölteket kizárt a választásokból és egy évvel elhalasztja a Törvényhozói Tanács tagjainak idei választását.

A brit gyerekek nem tarthatnak kapcsolatot börtönben lévő szüleikkel
2020. augusztus 4.

A brit gyerekek nem tarthatnak kapcsolatot börtönben lévő szüleikkel

Az angliai és walesi elítéltek gyermekeinek emberi jogait sérti, hogy a börtönökben bevezetett látogatási tilalom és a  videokonferenciához szükséges eszközök hiánya miatt nem tudnak kapcsolatot tartani szüleikkel – állítják az ügyvédek, akik megtették az első lépéseket az Igazságügyi Minisztérium elleni eljárás megindítására.

A gyülekezés szabadsága az online térre is kiterjed
2020. augusztus 4.

A gyülekezés szabadsága az online térre is kiterjed

Az ENSZ különleges képviselője a békés gyülekezés és az egyesülés szabadságával kapcsolatban üdvözölte az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának új állásfoglalását, amely kiterjeszti a békés gyülekezés jogát az online platformokra.

Az Isztambuli Egyezmény alapvető fontosságű a nők védelme érdekében
2020. augusztus 4.

Az Isztambuli Egyezmény alapvető fontosságű a nők védelme érdekében

Az Isztambuli Egyezmény az első olyan európai jogi eszköz, amely átfogóan biztosítja az erőszak megelőzését, az áldozatok védelmét és az elkövetők büntethetőségét” – fogalmazott Jelena Drenjanin, a nemek közötti egyenlőségről szóló kongresszus szóvivője a július 30-án tett nyilatkozatában.