Megkezdődött a Bataclan-per


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megkezdődött a 2015-ös párizsi terrortámadások vádlottjainak pere. Az eljárás célja, hogy tisztázzák, pontosan mi is történt Párizsban és St-Denisben, amely következtében 130 ember meghalt, és közel négyszáz ember megsebesült.

Az elhunytak gyászolói és a túlélők pedig igazságtételre várnak. Francia földön ez a merényletsorozat volt a II. világháború óta elkövetett legsúlyosabb támadás. A tárgyalást több mint 1000 rendőr biztosítja.

„Fogták a kalasnyikovokat, és lelőttek 130 embert, pedig amatőrök voltak. Kiket? Fiatal embereket? Korombelieket, és én még fiatalnak érzem magam. Söröztünk, hallgattuk a rock and rollt. Akik a teraszon voltak, mit vétettek? Barátokkal voltak, ittak. Mi rosszat csináltak? Semmit. Mégis lelőtték őket. Komolyan, ezen nem tudok túllépni. Igazságot kell szolgáltatni” – mondta az egyik túlélő, Thierry Maillot.

párizsi terrortámadás

A terrortámadás-sorozat egyetlen még életben lévő közvetlen résztvevője és 13 bűntársa áll most a bíróság elé. A 140 naposra tervezett tárgyalássorozatban 330 jogász és 1800 hozzátartozó és túlélő érintett, közülük 300-an tesznek majd vallomást, köztük François Hollande, aki a támadások idején Franciaország elnöke volt.

A legfőbb vádlottat négy hónappal a merényletek után sikerült elfogni. Ő bűntársaival ellentétben nem robbantotta fel magát, hanem elmenekült a helyszínről. Azóta is tagadja bűnösségét.

(hu.euronews.com)
Kapcsolódó cikkek