Konfliktusövezetekben gyűjtött bűnügyi adatok felhasználása


Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ajánlást fogadott el a konfliktusövezetekben gyűjtött információknak a terrorcselekményekkel kapcsolatos büntetőeljárásokban való bizonyítékként történő felhasználásáról.

Az Európa Tanács Terrorizmus Elleni Bizottsága (CDCT) által elkészített ajánlás iránymutatást ad a tagállamoknak a konfliktusövezetekben gyűjtött információk nemzeti büntetőeljárások során történő lehetséges felhasználására vonatkozóan, feltéve, hogy ezeket az információkat a jogállamisággal és az Emberi Jogok Európai Egyezményében meghatározott emberi jogi normákkal összhangban gyűjtötték azokat.

Egyre több külföldi terrorista harcos tér vissza Szíriából és Irakból a származási országába, ahol komoly biztonsági fenyegetést jelenthetnek. Ezért alapvető fontosságú, hogy az illetékes nemzeti hatóságok jobban megértsék a külföldön tartózkodó személyek szerepét annak biztosítása érdekében, hogy nyomozást és büntetőeljárást lehessen indítani a terrorista tevékenységben való részvétellel gyanúsított személyek ellen. Míg a polgári- és büntető igazságszolgáltatás szereplői általában saját országukban felelősek a bizonyítékok gyűjtéséért, a konfliktusövezetekben a potenciális bűncselekmények helyszíneihez való hozzáférés nagyon korlátozott.

Következésképpen a katonai személyzet, hírszerző szolgálatok és szükség esetén más források (például nem kormányzati szervezetek, média vagy magáncégek) által gyűjtött információk, amelyek nem bűnüldözési minőségben járnak el, nagy értékűek lehetnek, mint lehetséges bizonyítékok a nemzeti bíróságok előtt.

Az Ajánlás ugyanakkor elismeri, hogy a büntetőeljárás során a bizonyítékok gyűjtése nem az ilyen szereplők elsődleges feladata.

A Miniszteri Bizottság felkérte a kormányokat, hogy jogszabályaik, politikáik és gyakorlataik kidolgozása során támaszkodjanak erre az ajánlásra, és biztosítsák, hogy azt a büntető igazságszolgáltatás és a bűnüldözési szakemberek között osszák meg, akiknek hasznos lehet a konfliktusövezetekből származó információk felhasználása a folyamatban lévő ügyeikben.

(coe.int)


Kapcsolódó cikkek

2022. június 29.

Még egy évig marad védettséget igazoló uniós igazolvány

Megmarad a digitális Covid-igazolvány, de már csak ott van rá szükség, ahol ezt külön kérik az utazóktól. A rendelet június 30-án járt volna le, de ha az egészségügyi helyzet lehetővé teszi, akkor bármikor hatályok kívül helyezhetik.

2022. június 28.

EU: Legyen világos, mi árt az egészségnek és a klímának!

Az Európai Bizottság (EB) a Zöld Fordulat céljainak eléréséért akciócsomaggal állt elő. Javasolja a termékmegjelölési szabályok szigorítását és kibővítését. A koncepció az élelmiszereknél már ismert: a csomagoláson színek jelölik a káros összetevők arányát. Ez a legtöbb országban csak ajánlás, az EB viszont kötelezővé tenné.