Konfliktusövezetekben gyűjtött bűnügyi adatok felhasználása


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ajánlást fogadott el a konfliktusövezetekben gyűjtött információknak a terrorcselekményekkel kapcsolatos büntetőeljárásokban való bizonyítékként történő felhasználásáról.

Az Európa Tanács Terrorizmus Elleni Bizottsága (CDCT) által elkészített ajánlás iránymutatást ad a tagállamoknak a konfliktusövezetekben gyűjtött információk nemzeti büntetőeljárások során történő lehetséges felhasználására vonatkozóan, feltéve, hogy ezeket az információkat a jogállamisággal és az Emberi Jogok Európai Egyezményében meghatározott emberi jogi normákkal összhangban gyűjtötték azokat.

Egyre több külföldi terrorista harcos tér vissza Szíriából és Irakból a származási országába, ahol komoly biztonsági fenyegetést jelenthetnek. Ezért alapvető fontosságú, hogy az illetékes nemzeti hatóságok jobban megértsék a külföldön tartózkodó személyek szerepét annak biztosítása érdekében, hogy nyomozást és büntetőeljárást lehessen indítani a terrorista tevékenységben való részvétellel gyanúsított személyek ellen. Míg a polgári- és büntető igazságszolgáltatás szereplői általában saját országukban felelősek a bizonyítékok gyűjtéséért, a konfliktusövezetekben a potenciális bűncselekmények helyszíneihez való hozzáférés nagyon korlátozott.

Következésképpen a katonai személyzet, hírszerző szolgálatok és szükség esetén más források (például nem kormányzati szervezetek, média vagy magáncégek) által gyűjtött információk, amelyek nem bűnüldözési minőségben járnak el, nagy értékűek lehetnek, mint lehetséges bizonyítékok a nemzeti bíróságok előtt.

Az Ajánlás ugyanakkor elismeri, hogy a büntetőeljárás során a bizonyítékok gyűjtése nem az ilyen szereplők elsődleges feladata.

A Miniszteri Bizottság felkérte a kormányokat, hogy jogszabályaik, politikáik és gyakorlataik kidolgozása során támaszkodjanak erre az ajánlásra, és biztosítsák, hogy azt a büntető igazságszolgáltatás és a bűnüldözési szakemberek között osszák meg, akiknek hasznos lehet a konfliktusövezetekből származó információk felhasználása a folyamatban lévő ügyeikben.

(coe.int)


Kapcsolódó cikkek

2023. november 28.

Árdrágító versenyjogsértés – Mikor perelhet az EU-s károsult?

A tagállamok és az EU versenyjogi rendelkezéseinek megsértésével kapcsolatos uniós irányelv időbeli hatályának problematikájáról, az ezen alapuló kártérítési kerestek jogszerűségéről döntött a luxembourgi bíróság. Az ítélet számos hasonló, a nemzeti bíróságok előtt zajló ügyben is irányadó lehet.

2023. november 21.

Ha van kendője az a baj, ha nincs, az – Burka az iskolában

A szerző az alábbi cikkében az iskolai fejkendő hordásról szóló németországi vitáról értekezik. A Szövetségi Alkotmánybíróság két évtizede ítéletet hozott a muszlim fejkendő ügyében. A társadalmi konfliktus azonban azóta is tart. Nemrégiben egy berlini döntés korbácsolta fel az indulatokat.

2023. november 16.

Vagyonelkobzás büntetőeljárásban – Uniós kontra nemzeti jog

Az unió luxembourgi bíróságához egy olyan büntetőeljárás részeként fordultak, amelynek során két magánszemély – mint az eljárásban érintett harmadik felek – a nyomozási szakaszban lefoglalt vagyonuk visszaszolgáltatását kérték a bolgár szakosított bíróságtól.