Háborús bűncselekmények kivizsgálása Ukrajnában


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) legfőbb ügyésze csütörtökön arra kérte az országok koalícióját, hogy támogassák az ukrajnai háborús bűnökkel kapcsolatos nyomozást, mert szerinte, „a dolgok rosszabbra fordulhatnak”, ha a nemzetközi közösség nem cselekszik most.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) legfőbb ügyésze csütörtökön arra kérte az országok koalícióját, hogy támogassák az ukrajnai háborús bűnökkel kapcsolatos nyomozást, mert szerinte, „a dolgok rosszabbra fordulhatnak”, ha a nemzetközi közösség nem cselekszik most.

Az ICC főügyésze, Karim Khan egy brit vezetésű koalíció ülésén beszélt Hágában, amelyen 38 ország ügyészei és igazságügyi miniszterei vettek részt, akik pénzügyi, katonai és jogi segítséget ajánlottak fel a bíróságnak.

Khan február 28-án, négy nappal azután, hogy Oroszország megtámadta szomszédját, hivatalos vizsgálatot indított az Ukrajnában elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekmények ügyében.ű

Joe Biden amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a polgári lakosság célba vételével és a háborúra vonatkozó jogszabályok megsértésével vádolja Oroszországot.

Moszkva tagadja a vádat, és azt állítja, hogy „különleges katonai műveletet” hajt végre Ukrajna lefegyverzésére és „denacizálására”.

háborús bűnök

Kijev és a Nyugat szerint Putyin provokálatlan háborút indított. Az ICC mint az emberiesség elleni bűncselekmények, népirtás és háborús bűncselekmények miatti vádemelésre létrehozott nemzetközi bíróság megvizsgálja a konfliktus mindkét oldalán a lehetséges atrocitásokat, visszatekintve a Krím 2014-es annektálására.

Sem Oroszország, sem Ukrajna nem tagja az ICC-nek, de Kijev felhatalmazta a bíróságot, hogy a területén nyomozzon, ezért egy nyomozócsoport gyűjt bizonyítékokat Ukrajnában. Csütörtökön Khan felszólította a nemzeteket, hogy álljanak össze a háborús bűnökért felelős személyek felelősségre vonása érdekében.

„Ha közösen megragadjuk ezt a pillanatot, meg tudjuk erősíteni a jogállamiságot… Ez nemcsak ennek a hivatalnak vagy az ICC-nek, hanem az egész nemzetközi jogrendnek is hasznára válik” – fogalmazott Khan.

„Ha nem lépünk fel közösen… a dolgok rosszabbra fordulhatnak, sem a történelem sem az áldozatok nem fognak jól megítélni minket.”

Dominic Raab brit igazságügyi miniszter azt mondta hágai újságíróknak, hogy az ICC támogatása világossá teszi Putyin számára, hogy „nem tolerálják a büntetlenséget”. „A vezetőket, legyen szó Moszkvában, vagy Ukrajnában a helyszínen lévő parancsnokokról, felelősségre fogják vonni, ha háborús bűnöket követnek el, és ennek az elrettentő üzenetnek, most kiemelt jelentősége van” – tette hozzá Raab.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.

2024. május 15.

Jogi mérföldkő a klímavédelemben

Történelmi jelentőségű döntésével a strasbourgi bíróság kimondta, a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való alapjog által nyújtott állami védelmi kötelezettség kiterjed az éghajlatváltozás okozta, az életet, egészséget, közérzetet és életminőséget érintő negatív hatások elhárítására.