Lelépési pénzt fizetnek a britek?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az eu-s polgároknak a letelepedett státusz igénylés határideje előtt hónapokkal lelépési pénzt kínált a brit kormány, ha önként elköltöznek az Egyesült Királyságból -tudta meg a Guardian.

Az uniós polgároknak 2020 január 1-től pénzügyi támogatást kínáltak, ha visszatérnek a származási országukba. A támogatás keretében fizették a repülőjegyet, illetve legfeljebb 2000 font készpénzt a hazatelepülésért. A program célja a bevándorlók önkéntes távozásra bírása volt.

A kiszolgáltatott helyzetben lévő uniós polgárok megsegítésén dolgozó brit szakemberek szerint a lelépési pénz ellentmond a kormány azon állításának, hogy mindent megtett azért, hogy az Egyesült Királyságban élő eu-s polgárok letelepedett státuszért folyamodjanak. Az Egyesült Királyságban élő uniós polgárok június 30-ig kérelmezhették az uniós letelepedett státuszt (EUSS). Benjamin Morgan, az eu-s polgárok hajléktalanügyi projektjével foglalkozó Jogsegélyközpont vezetője kijelentette: „Esettanulmányunkból kiderül, hogy a legkiszolgáltatottabb uniós polgárok egy részének még mindig nem rendezett a státusza. A letelepedett státusz kérelmezésének akadályai és a belügyminisztériumi döntéshozatal késedelme jelentős sérelmet okoz. „A letelepedett státusz biztosítása, másrészt az önkéntes visszatérés ösztönzése komolyan aláássa a kormány azon állítását, hogy a sebezhető európaiak jogait védeni kell a Brexit után.”

A belügyminisztérium szóvivője elmondta: „Vannak, akik úgy döntenek, hogy nem folyamodnak letelepedett státuszért az EUSS keretében, és esetleg nem akarnak az Egyesült Királyságban maradni a határidő lejárta után. Ezért írtunk az érdekelteknek, hogy tájékoztassuk őket arról, hogy azon EGT állampolgárok, akik el akarják hagyni az Egyesült Királyságot, kaphatnak támogatást az önkéntes hazatéréshez”

A hír akkor érkezett, amikor a Bevándorlók Jólétével foglalkozó Közös Tanács (JWCI) kutatása arra figyelmeztetett, hogy a kulcsfontosságú európai munkavállalók ezrei veszíthetik el jogukat, hogy az Egyesült Királyságban maradjanak. Az „Amikor megszűnik a taps: az eu-s szociális dolgozók helyzete a Brexit után” címet viselő jelentés arra figyelmeztet, hogy a gondozási ágazatban jelenleg kulcsfontosságú feladatokat ellátó európai polgárok, valamint az építőiparban, a gyártásban és a mezőgazdaságban dolgozók ezreit fenyegeti, hogy elvesztik a jogszerű tartózkodáshoz való jogukat és kiutasítják őket az Egyesült Királyságból.

A jótékonysági szervezet által megkérdezett 295 szociális gondozóból minden hetedik nem volt biztos abban, mi az EUSS, minden harmadik nem is hallott róla, mielőtt kapcsolatba lépett volna a JCWI-vel, és minden harmadik nem tudta, hogy van határidő a letelepedés kérelmezésére.

A felmérések többségét tavaly január és március között végezték. „Ha a becsült eu, EGT és svájci állampolgárok kis hányada sem képes időben jelentkezni a letelepedésért, akkor tízezrek veszítik el egyik napról a másikra a státuszukat” – áll a jelentésben. „Sürgős fellépés nélkül az ellátási ágazat valószínűleg működésképtelenné válik” – összegezték a megállapításokat. A jelentés felszólít az EUSS-re történő jelentkezés határidejének azonnali eltörlésére, az európai állampolgárok automatikus letelepedési státuszának megadására, valamint az „ellenséges környezet” megszüntetésére.

Megállapítja, hogy a rossz feltételekkel, alacsony fizetéssel és bizonytalan szerződésekkel, például a szociális szektorban, az építőiparban és a mezőgazdasággal foglalkozó iparágakban dolgozó munkavállalóknál különösen fennáll annak a veszélye, hogy nem kapnak letelepedést, így haza kell menniük. Azokat, akik nem tudnak időben jelentkezni, olyan őrizetbe vehetik, kitoloncolhatják, és büntetőeljárás alá vonhatják munkavégzésért, szállásbérlésért vagy autóvezetés miatt.

Chai Patel, a JCWI munkatársa elmondta: „Kutatásunk ijesztő, mert azok az emberek, akikkel beszéltünk, sokkal kevésbé voltak kiszolgáltatottak, mint a kizsákmányoló munkakörülmények között dolgozó más csoportok, akiket senki sem tudott elérni és kérdéseket feltenni. Annak ellenére, hogy figyelmeztettük a Belügyminisztériumot, homokba dugják a fejüket, akárcsak a Windrush botránynál, és kifogásokat keresnek a megoldások helyett. ” A JCWI nem az egyetlen szervezet, amely arra figyelmeztet, hogy egyesek kicsúszhatnak a rendszerből.

A Migrációs Megfigyelő Intézet aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy egyes csoportokat június 30-i határidőig nem is tudnak majd regisztrálni.

Kevin Foster, a bevándorlási miniszter szerint a JCWI jelentése „félrevezető képet mutat be az eu-s letelepedési rendszeréről”, mivel „egy évvel ezelőtt készített, kevesebb, mint 300 főt megkérdező felmérésen alapul”. „Azóta több millió letelepedési kérelem érkezett” – mondta. „Majdnem 4,9 millióan jelentkeztek az EUSS keretében. Kevesebb, mint hat hónap van a 2021. június 30-i határidőig, de arra bátorítanám mindazokat, akik jelentkezni akarnak, azok tegyék meg most, hogy biztosítsák az Egyesült Királyság törvényei szerinti letelepedést.

Online és telefonos támogatást nyújtunk, ha szükségük van rá, és az Egyesült Királyságban 72 szervezetet finanszírozunk annak biztosítására, hogy senki ne maradjon le a letelepedésről.

(theguardian.com)
Kapcsolódó cikkek

2024. július 9.

Olaszországban jogvita lett a strandolásból

Az olasz tengerpart elképzelhetetlenek strandfürdők nélkül. Az önkormányzatok évtizedekig átláthatatlanul adták ki az üzemeltetési jogokat, megsértve az uniós versenyjogot. A következőkben a szerző egy bizarr jogi és politikai vitát tár a Jogászvilág olvasói elé.

2024. június 24.

Mi köze a kékúszójú tonhalaknak a keresetek befogadhatóságához?

Cikkünkben az Európai Unió Működéséről Szóló Szerződés („EUMSz”) 263. cikkének (4) bekezdése alapján benyújtott közvetlen keresetek (megsemmisítési keresetek) egyes befogadhatósági feltételeit vizsgáljuk, elsődlegesen az Európai Unió Bírósága által kialakított esetjog alapján.