Az EJEB tavalyi évét értékelte


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) elnöke szerint a megosztottság növekedése és az európai alapvető jogokkal szembeni kihívások, valamint a globális koronavírus járvány az eddigi egyik legnehezebb időszakot hozták el, amelyre évek óta nem volt példa.


Robert Spano, az EJEB elnöke, a bíróság éves strasbourgi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a demokrácia, az igazságszolgáltatás függetlensége és a jogállamiság mind európai, mind globális szinten egyre inkább veszélybe került. A koronavírus járvány már számos fontos emberi jogi kérdést felvetett, többek között az Európa Tanács tagállamai által hozott intézkedések arányosságát, ezen intézkedések jogalapját és bizonyos magatartások vagy éppen mulasztások tagállamok általi szankcionálását.

Spano elnök hangsúlyozta, hogy az EJEB a járvány ellenére is folytathatta munkáját, 2020-ban több mint 39.190 kérelemről döntöttek, és először tartottak nyilvános meghallgatásokat.

2020 év végén megközelítőleg 62.000 kérelem volt folyamatban az EJEB előtt. A kérelmek 70% -a az Európa Tanács négy tagállamához – Oroszországhoz (13.650), Törökországhoz (11.750), Ukrajnához (10.400) és Romániához (7.550) kapcsolódott)

Spano elmondta, hogy az EJEB munkarendjébe iktatott változtatások sikert hoztak az ügyhátralék felszámolásában, illetve a Bíróság prioritási rendje tovább segíti az időben való döntéshozatalt.

Az elnök hangsúlyozta, hogy az Európa Tanács minden egyes tagállamának egyértelmű kötelezettsége az EJEB ítéleteinek végrehajtása, amely az alapjogvédelmi rendszer szempontjából elengedhetetlen, és jogi szempontból „kristálytiszta”.

(echr.coe.int)
Kapcsolódó cikkek

2022. május 18.

Havi 3 napot maradhatnak otthon a nők Spanyolországban

Elfogadta a spanyol kormány a menstruációs szabadságról szóló törvényt. A jogszabály havonta 3, maximum 5 napot biztosít a nőknek, hogy súlyos menstruációs fájdalmak esetén otthon maradjanak.

2022. május 18.

Kiutasítás az EU-n belül – Döntés a közbiztonsági „jogegyenlőségről”

A szerző az Európai Unió Bíróságának az Ordre des barreaux francophones et germanophone, további felek és a Conseil des ministres ügyében[1] született ítéletét elemzi, mely az uniós polgár beutazáshoz és tartózkodáshoz való jogának közrendi vagy közbiztonsági okokból történő korlátozásáról szól.

2022. május 16.

Második kiegészítő jegyzőkönyvet fogadtak el a kiberbűnözés ellen

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának olasz elnöksége megnyitotta aláírásra a kiberbűnözés elleni egyezmény (Budapesti Kibervédelmi Egyezmény) második kiegészítő jegyzőkönyvét, amelynek célja a hatóságok közötti együttműködés és az elektronikus bizonyítékok megosztása.