Második kiegészítő jegyzőkönyvet fogadtak el a kiberbűnözés ellen


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának olasz elnöksége megnyitotta aláírásra a kiberbűnözés elleni egyezmény (Budapesti Kibervédelmi Egyezmény) második kiegészítő jegyzőkönyvét, amelynek célja a hatóságok közötti együttműködés és az elektronikus bizonyítékok megosztása.

A jegyzőkönyvet több miniszter jelenlétében írták alá Ausztria, Belgium, Bulgária, Észtország, Finnország, Izland, Olaszország, Litvánia, Luxemburg, Montenegró, Hollandia, Észak-Macedónia, Portugália, Románia, Szerbia, Spanyolország és Svédország, valamint Chile, Kolumbia, Japán, Marokkó és az Egyesült Államok képviselői.

„A kiberbűnözés növekszik és egyre gyorsabban változik. A vállalkozásoktól a kórházakon át a kritikus infrastruktúráig, amelytől mindannyian függünk, mindenre kiterjed. Ma jelentős mértékben hozzájárulunk az online bűnözés elleni küzdelem világméretű erőfeszítéseihez. A Második Jegyzőkönyv a Budapesti Egyezményt az aktuális technológiai kihívásokra adott válaszokkal naprakészen tartja, így az elkövetkező években is a számítógépes bűnözés elleni küzdelem legrelevánsabb és leghatékonyabb nemzetközi kerete marad. Ez egy biztonságosabb jövő kapuja” – fogalmazott Marija Pejčinović Burić főtitkár. „Az IKT (információs és kommunikációs technológiák) szervezett bűnözés általi használata minden „szektorban” (szexuális kizsákmányolás, kábítószer-kereskedelem, csempészet, terrorizmus) további kihívást jelent igazságügyi hatóságaink és intézményeink számára. Kormányainknak megfelelően és hatékonyan kell reagálniuk minden ilyen bűncselekményre, összhangban a technológiai fejlődéssel.

kiberbűnözés

A Második Kiegészítő Jegyzőkönyv tehát választ ad az államok, valamint az államok és a magánszektor közötti nagyobb és hatékonyabb együttműködés szükségességére, egyértelműsítve azokat az eseteket, amikor a tagállamok hatóságai közvetlenül átadhatják a birtokukban lévő adatokat, más országok illetékes hatóságainak.

A jegyzőkönyv reményt ad a számítógépes bűnözés áldozatainak” – tette hozzá Marta Cartabia olasz igazságügyi miniszter. A Jegyzőkönyv eszközöket biztosít a fokozott együttműködéshez és az elektronikus bizonyítékok megosztásához – például a szolgáltatókkal és nyilvántartást vezető szervekkel való közvetlen együttműködéshez, az előfizetői információk és forgalmi adatok megszerzésének hatékony eszköze, valamint azonnali együttműködést tesz lehetővé vészhelyzetekben vagy többek között az emberi jogokkal, jogállamisággal és az adatvédelmi ügyekkel kapcsolatos eljárásokban.

Az Egyezmény részes felei számára aláírásra nyitva áll, és akkor lép hatályba, amikor azt öt állam ratifikálja.

(coe.int)
Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

EUB-ítélet a gyanúsítottak jogaira vonatkozó tájékoztatásról

A gyanúsítottaknak vagy a megvádolt személyeknek a büntetőeljárás során biztosítandó, az eljárási jogaikra vonatkozó tájékoztatási kötelezettség értelmezésével kapcsolatos nemzeti és uniós szabályozás összevetését tette meg az EU Bírósága.

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.