Ne fogadják el a nemváltoztatás tiltását!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európa Tanács égisze alatt működő szervezet szerint sérti a nemek közötti egyenlőséget a jogi nemváltoztatást megtiltó törvényjavaslat.

Az Európa Tanács részét képező Nemzetközi Civilszervezetek Konferenciájának Állandó Bizottsága felszólította a magyar hatóságokat, és az Országgyűlést, hogy ne fogadják el a T/9934 számú törvényjavaslatot a jelenlegi formájában.

A javaslat 33. cikke kizárná, hogy a transzneműek jogszerűen megváltoztathassák a nemüket, illetve nemükre vonatkozó hatósági jelzéseket. Ez pedig sérti a nemek közötti egyenlőséget.

Az Európa Tanács INGO konferenciája előmozdítja a demokráciát és a polgári aktivitást Európában. Az Európa Tanács munkáját nagyban megkönnyíti a civilszervezetek által képviselt társadalmi kapcsolattartás és együttműködés.

(coe.int)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 9.

Olaszországban jogvita lett a strandolásból

Az olasz tengerpart elképzelhetetlenek strandfürdők nélkül. Az önkormányzatok évtizedekig átláthatatlanul adták ki az üzemeltetési jogokat, megsértve az uniós versenyjogot. A következőkben a szerző egy bizarr jogi és politikai vitát tár a Jogászvilág olvasói elé.

2024. június 24.

Mi köze a kékúszójú tonhalaknak a keresetek befogadhatóságához?

Cikkünkben az Európai Unió Működéséről Szóló Szerződés („EUMSz”) 263. cikkének (4) bekezdése alapján benyújtott közvetlen keresetek (megsemmisítési keresetek) egyes befogadhatósági feltételeit vizsgáljuk, elsődlegesen az Európai Unió Bírósága által kialakított esetjog alapján.