Németország betiltja a „Z” betű használatát


A német belügyminisztérium hétfőn bejelentette, hogy minden olyan személy ellen, aki a putyin-párti „Z” betűt használja, büntetőeljárást indítanak a német hatóságok.

A „Z” betűt az elmúlt hetekben az ukrajnai orosz invázió támogatásának szimbólumaként használták. Az orosz katonai tankokon a „Z” betűt  az orosz rezsim támogatásának kifejezésére használták.

A német belügyminisztérium szóvivője arról számolt be, hogy bár a  „Z” betű használata nem tiltott, de felelősségre kell vonni azokat, akik úgy döntenek, hogy támogatják az „orosz agressziós háborút”.

A jogi lépéseket a német büntető törvénykönyv (Strafgesetzbuch) 140. szakasza alapján teszik meg, amely tiltja a jogellenes cselekmények nyilvános támogatását.

Litvánia várhatóan ezen a héten betiltja a „Z” szimbólumot, és 500 eurós pénzbírsággal rendeli bünettni annak használatát.

A szimbólumot a szovjet és a náci szimbólumokhoz hasonlították, amelyeket már korábban betiltottak.

A lépést német politikusok, köztük Michael Roth szociáldemokrata képviselő támogatta. Egyetértett azzal, hogy meg kell büntetni azokat, akik támogatják Oroszország illegális akcióit, azzal a kockázattal, hogy a „Z” betű a „hazugság szimbólumává” válhat.

(jurist.org)


Kapcsolódó cikkek

2023. május 11.

Az ordre public-elv tartalma és érvényesülése az európai büntetőjogban

Az „ordre public”, a magyar terminológiában „közrendi záradék” döntő jelentőségű a nemzetközi és a nemzeti jog találkozásánál. Egyrészről elengedhetetlen az államok jogrendszerének védelméhez. Másrészről, ha visszaélnek vele, ellehetetlenítheti a nemzetközi jog érvényre jutását.