Németország betiltja a „Z” betű használatát


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A német belügyminisztérium hétfőn bejelentette, hogy minden olyan személy ellen, aki a putyin-párti „Z” betűt használja, büntetőeljárást indítanak a német hatóságok.

A „Z” betűt az elmúlt hetekben az ukrajnai orosz invázió támogatásának szimbólumaként használták. Az orosz katonai tankokon a „Z” betűt  az orosz rezsim támogatásának kifejezésére használták.

A német belügyminisztérium szóvivője arról számolt be, hogy bár a  „Z” betű használata nem tiltott, de felelősségre kell vonni azokat, akik úgy döntenek, hogy támogatják az „orosz agressziós háborút”.

A jogi lépéseket a német büntető törvénykönyv (Strafgesetzbuch) 140. szakasza alapján teszik meg, amely tiltja a jogellenes cselekmények nyilvános támogatását.

Litvánia várhatóan ezen a héten betiltja a „Z” szimbólumot, és 500 eurós pénzbírsággal rendeli bünettni annak használatát.

A szimbólumot a szovjet és a náci szimbólumokhoz hasonlították, amelyeket már korábban betiltottak.

A lépést német politikusok, köztük Michael Roth szociáldemokrata képviselő támogatta. Egyetértett azzal, hogy meg kell büntetni azokat, akik támogatják Oroszország illegális akcióit, azzal a kockázattal, hogy a „Z” betű a „hazugság szimbólumává” válhat.

(jurist.org)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

EUB-ítélet a gyanúsítottak jogaira vonatkozó tájékoztatásról

A gyanúsítottaknak vagy a megvádolt személyeknek a büntetőeljárás során biztosítandó, az eljárási jogaikra vonatkozó tájékoztatási kötelezettség értelmezésével kapcsolatos nemzeti és uniós szabályozás összevetését tette meg az EU Bírósága.

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.