Németországban elbukott a kötelező oltás terve Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Németországban lekerült a napirendről a kormánykoalíció által eltervezett kötelező védőoltás ügye, miután a parlament leszavazta a tervezetüket – amely egyébként is csak a 60 feletti korosztályt célozta meg.

A Bundestagban múlt héten nem kapott többséget a 60 év feletti polgárok számára kötelező védőoltás terve, amelyet a kormányzó szociáldemokraták, Zöldek és liberálisok képviselői terjesztettek elő. 296 képviselő szavazott a törvényjavaslat mellett, 378 ellene, 9 képviselő tartózkodott.

A Bundestag egy záróvitát követően összesen négy indítványról szavazott a védőoltási kötelezettségről, egyik sem kapott többséget. Németországban eddig csak bizonyos foglalkozási ágak számára tették kötelezővé az oltást.

Complist

A törvénytervezet októbertől minden 60 éves és annál idősebb személy számára kötelező védőoltást, minden 18 évet betöltött személy számára pedig kötelező tanácsadást írt volna elő. A koalíció szocdem és liberális frakcióinak képviselői kedden egyeztettek a javaslatról, a véleménykülönbségek miatt azonban végül nem egységes kormányzati törvényjavaslatként terjesztették be.

Olaf Scholz kancellár és Karl Lauterbach egészségügyi miniszter már korábban kiállt az általános oltási kötelezettség bevezetése mellett. Mivel azonban az FDP képviselői közül sokan ellenzik a kötelező védőoltást, Scholz etikai kérdésekre hivatkozva elengedte a szavazást, hogy lehetővé tegye a frakcióközi indítványokat.

Mint arról az Euronews korábban beszámolt, a markáns önálló álláspontjairól ismert Wolfgang Kubicki FDP-képviselő körül mintegy 30 fős csoport alakult az oltás kötelezővé tétele ellen, nem oltásellenességből, hanem éppen az oltási hajlandóságot akarták növelni azzal, hogy nem vezetnék be kötelező jelleggel.

Ausztria március elején függesztette fel a kötelező koronavírus elleni oltásról szóló rendeletét. Mint elmondták, az intézkedés „nem volt arányos” a helyzettel, és számos meggyőző érv szólt amellett, hogy az alapvető jogokat nem korlátozhatják.

(hu.euronews.com)
Kapcsolódó cikkek

2024. július 9.

Olaszországban jogvita lett a strandolásból

Az olasz tengerpart elképzelhetetlenek strandfürdők nélkül. Az önkormányzatok évtizedekig átláthatatlanul adták ki az üzemeltetési jogokat, megsértve az uniós versenyjogot. A következőkben a szerző egy bizarr jogi és politikai vitát tár a Jogászvilág olvasói elé.

2024. június 24.

Mi köze a kékúszójú tonhalaknak a keresetek befogadhatóságához?

Cikkünkben az Európai Unió Működéséről Szóló Szerződés („EUMSz”) 263. cikkének (4) bekezdése alapján benyújtott közvetlen keresetek (megsemmisítési keresetek) egyes befogadhatósági feltételeit vizsgáljuk, elsődlegesen az Európai Unió Bírósága által kialakított esetjog alapján.