Jogvédő szervezeteket tiltottak be Oroszországban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az orosz igazságügyi minisztérium pénteken törölte az Amnesty International, a Human Rights Watch (HRW) és 13 másik nemzetközi szervezet regisztrációját, „az Orosz Föderáció jelenlegi jogszabályainak megsértésére” hivatkozva.

A minisztérium bejelentette, hogy töröli a nemzetközi szervezetek és a külföldi civil szervezetek képviseleteinek nyilvántartásából az olyan szervezetek moszkvai irodáit, mint a Carnegie Alapítvány a Nemzetközi Békéért, a Friedrich Naumann Alapítvány a Szabadságért és a Friedrich Ebert Alapítvány.

Az igazságügy minisztérium közleménye nem jelölte meg pontosan, hogy mely orosz törvényeket sértették meg az érintett szervezetek.

jogvédő szervezetek betiltása

A civil szervezetek regisztrációjának törlésére az ENSZ Közgyűlés Oroszország ENSZ Emberi Jogi Tanácsában való tagságának felfüggesztéséről való döntése után került sor.

A Human Rights Watch ügyvezető igazgatója, Kenneth Roth így fogadta a döntést: „A Human Rights Watch a szovjet korszak óta dolgozik Oroszországban, és továbbra is ezt fogjuk tenni. …[Ez az új vasfüggöny nem állítja meg a folyamatos erőfeszítéseinket, hogy megvédjük az összes orosz jogait és megvédjük a civileket Ukrajnában.”

Az Amnesty International főtitkára, Agnès Callamard hangsúlyozta a szervezet elkötelezettségét amellett, hogy az igazat mutassa be: „Egy olyan országban, ahol rengeteg aktivistát és másként gondolkodót börtönöztek be, öltek meg vagy száműztek, ahol a független médiát becsmérelték, blokkolták vagy öncenzúrára kényszerítették, és ahol a civil társadalmi szervezeteket törvényen kívül helyezték vagy felszámolták, valamit jól csinálunk, ha a Kreml megpróbál elhallgatni minket…. Megkettőzzük erőfeszítéseinket annak érdekében, hogy feltárjuk Oroszország kirívó emberi jogi jogsértéseit bel- és külföldön egyaránt. Oroszország már az Ukrajna elleni támadás előtt is célba vette a civil társadalmat. Az ország legfelsőbb bírósága a közelmúltban elutasította a Memorial International, a szovjet rezsim áldozatainak sorsát feltáró szervezet fellebbezését egy olyan ítélet ellen, amely Oroszország ellentmondásos „külföldi ügynökökről” szóló törvénye alapján megszüntette a szervezetet. Tavaly az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) beavatkozott az ügybe, és utasította Oroszországot, hogy ne hajtsa végre a kifogásolt határozatot, de a legfelsőbb bíróság később úgy ítélte meg, hogy az EJEB végzése érvénytelen.

Március 4-én Putyin elnök aláírta az Orosz Föderáció Büntető Törvénykönyvének módosításait is, amelyek célja a civil társadalom, az aktivisták, ügyvédek és újságírók elfojtása, valamint az Ukrajna elleni orosz invázióval kapcsolatos kritikák visszaszorítása. A törvényt az ENSZ szakértői „teljes információs sötétségnek” minősítették.

A szövetségi törvény büntetőjogi felelősséget vezetett be a szándékosan félrevezető információk nyilvános terjesztéséért és az Orosz Föderáció fegyveres erőinek hiteltelenítéséért.

(jurist.org)
Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

EUB-ítélet a gyanúsítottak jogaira vonatkozó tájékoztatásról

A gyanúsítottaknak vagy a megvádolt személyeknek a büntetőeljárás során biztosítandó, az eljárási jogaikra vonatkozó tájékoztatási kötelezettség értelmezésével kapcsolatos nemzeti és uniós szabályozás összevetését tette meg az EU Bírósága.

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.