Nőtt a válások száma a koronavírus idején Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A koronavírus miatt bevezetett korlátozások következtében fellépő pénzügyi és munkahelyi problémák, illetve az összezártság a házaspárok egy részénél a házasság végét jelentette.


Egy jogi tanácsadó cég szerint az válási keresetek száma több mint 40 százalékkal nőtt az Egyesült Királyságban, a koronavírus idején bevezetett korlátozások következtében.

Március 23., amikor a korlátozásokat bejelentették, és május közepe között, a Co-op Legal Servicesnél 42% -kal nőtt a válási ügyek száma, 2019 azonos időszakához képest.

A tapasztalatok szerint a korlátozások miatti kényszerű együttlét néhány párt arra ösztönzött, hogy fontolják meg a válást.

Tracey Moloney, a Co-op Legal Services családjogi vezetője szerint a párok az összezártságot és a pénzügyi nehézségeket említik a lehetséges okokként, amikor válási ügyben kérnek tanácsot. A korlátozások bevezetését követő néhány hétben a megkeresések 75% -kal növekedtek az egy évvel korábbihoz képest. A házasság felbontása iránti kérelmek leggyakoribb napja a péntek, ezt követi a kedd.

Moloney szerint, “Tudjuk, hogy a válás nehéz döntés, és a párok gyakran már több hónapig fontolgatják azt, esetleg mediációit is igénybe vesznek, mielőtt beadják a válókeresetet.

“Jelenleg a pénzügyek és a munkával kapcsolatos aggodalmak, illetve az együtt töltött idő növekedése okoz feszültséget a párkapcsolatokban.”

“A válás alapvető változást jelent az érintettek életében, ezért nagyon fontos, hogy a párok ne döntsenek könnyelműen a válás mellett, a jelenlegi helyzet eredményeként találjuk magunkat.”

A válópereket jelenleg videokonferencia útján tárgyalják, mert a bíróságokat bezárták. A sürgős, családon belüli erőszakot vagy gyermekvédelmet érintő ügyek elsőbbséget élveznek, ezért felhívják

a párok figyelmét, hogy az eljárások elhúzódása várható. Az Igazságügyi Minisztérium szerint azonban a legtöbb válásnál nincs szükség bírósági meghallgatásra, és az online benyújtott válási keresetek feldolgozásánál sem figyelhető meg lassulás.

Miranda Fisher, a Charles Russell Speechlys cég családjogi ügyvédje szerint a bírák számára nehezebb lehet egy személy jellemét videohívás útján megállapítani, ezért egyesek úgy érezhetik, hogy tisztességtelen a velük szembeni eljárás.
Kapcsolódó cikkek

2021. november 24.

Az új bizottsági javaslatok adatvédelmi aspektusai

Az Európai Adatvédelmi Testület (EDPB) csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy a tavaly november óta készülő jogalkotási javaslatok sértheti az európai uniós polgárok alapvető jogait.