A Google privát módban is figyel?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Csoportos pert indítottak a Google ellen, azzal vádolva a céget, hogy a felhasználók internetforgalmát a privát böngészés során is követi.

A perben minimum 5 milliárd dollár kártérítést követelnek a felhasználók, amiatt, hogy szerintük a Google anyacége, az Alphabet Inc. titokban információt gyűjt a felhasználók által meglátogatott weboldalakról és tartalmakról, annak ellenére, hogy a Google ezt inkognitó módnak nevezi.

A kaliforniai San Jose szövetségi bíróságán előterjesztett kereset szerint a Google a Google Analytics-et, a Google Ad Managert és más alkalmazásokat, valamint webes bővítményeket használ az adatgyűjtésre, beleértve az okostelefon-alkalmazásokat is, függetlenül attól, hogy a felhasználók rákattintanak-e a Google által támogatott hirdetésekre.

Ezzel a Google képes megismerni a felhasználók kapcsolatait, hobbijait, kedvenc ételeit, vásárlási szokásait és minden intim és potenciálisan kínos dolgot, amelyre az interneten rákeresnek – fogalmaz a kereset.

A Google „továbbra sem folytathat titkos és jogszerűtlen adatgyűjtést gyakorlatilag minden amerikai állampolgárra, akinek számítógépe vagy telefonja van” – írják a felperesek képviselői.

Jose Castaneda, a Google szóvivője szerint a cég komolyan foglalkozik az üggyel és megkezdte a megfelelő védelmi stratégia kidolgozását.

„Minden egyes új inkognitó fül megnyitásakor világosan feltüntetjük, hogy a webhelyek információkat gyűjthetnek a Ön böngészési tevékenységéről” – tette hozzá a szóvivő.

Miközben a felhasználók a privát böngészést biztonságos menedéknek tekintik a mindent figyelő kíváncsi szemek elől, az informatikai biztonsággal foglalkozó kutatók már rég kifejezték aggodalmukat amiatt, hogy a Google és a riválisai megfigyelhetik a felhasználók tevékenységét és profilokat alkothatnak azzal, hogy a különféle böngészési módokban követik az emberek adatforgalmát, és a privát és a rendes böngészés adatait összekapcsolják.

A kereset szerint az érintettek csoportja valószínűleg „több millió” Google-felhasználóra terjed ki, akik 2016. június 1. óta „privát” módban böngésztek az interneten.

A keresetben minimum 5000 dollár kártérítést kértek minden olyan felhasználóra, akiknek megfigyelték az online tevékenységét, ezzel megsértve Kalifornia állam adatvédelmi szabályait.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 20.

Az AI szabályozás jövője az USA-ban

Technológiai vezetők találkoztak az amerikai törvényhozókkal a Capitol Hillben, hogy megvitassák az AI szabályozás jövőjét.