A Google privát módban is figyel?

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Csoportos pert indítottak a Google ellen, azzal vádolva a céget, hogy a felhasználók internetforgalmát a privát böngészés során is követi.


A perben minimum 5 milliárd dollár kártérítést követelnek a felhasználók, amiatt, hogy szerintük a Google anyacége, az Alphabet Inc. titokban információt gyűjt a felhasználók által meglátogatott weboldalakról és tartalmakról, annak ellenére, hogy a Google ezt inkognitó módnak nevezi.

A kaliforniai San Jose szövetségi bíróságán előterjesztett kereset szerint a Google a Google Analytics-et, a Google Ad Managert és más alkalmazásokat, valamint webes bővítményeket használ az adatgyűjtésre, beleértve az okostelefon-alkalmazásokat is, függetlenül attól, hogy a felhasználók rákattintanak-e a Google által támogatott hirdetésekre.

Ezzel a Google képes megismerni a felhasználók kapcsolatait, hobbijait, kedvenc ételeit, vásárlási szokásait és minden intim és potenciálisan kínos dolgot, amelyre az interneten rákeresnek – fogalmaz a kereset.

A Google „továbbra sem folytathat titkos és jogszerűtlen adatgyűjtést gyakorlatilag minden amerikai állampolgárra, akinek számítógépe vagy telefonja van” – írják a felperesek képviselői.

Jose Castaneda, a Google szóvivője szerint a cég komolyan foglalkozik az üggyel és megkezdte a megfelelő védelmi stratégia kidolgozását.

“Minden egyes új inkognitó fül megnyitásakor világosan feltüntetjük, hogy a webhelyek információkat gyűjthetnek a Ön böngészési tevékenységéről” – tette hozzá a szóvivő.

Miközben a felhasználók a privát böngészést biztonságos menedéknek tekintik a mindent figyelő kíváncsi szemek elől, az informatikai biztonsággal foglalkozó kutatók már rég kifejezték aggodalmukat amiatt, hogy a Google és a riválisai megfigyelhetik a felhasználók tevékenységét és profilokat alkothatnak azzal, hogy a különféle böngészési módokban követik az emberek adatforgalmát, és a privát és a rendes böngészés adatait összekapcsolják.

A kereset szerint az érintettek csoportja valószínűleg „több millió” Google-felhasználóra terjed ki, akik 2016. június 1. óta „privát” módban böngésztek az interneten.

A keresetben minimum 5000 dollár kártérítést kértek minden olyan felhasználóra, akiknek megfigyelték az online tevékenységét, ezzel megsértve Kalifornia állam adatvédelmi szabályait.

(reuters.com)Kapcsolódó cikkek:


Mesterséges intelligencia és alapvető jogok
2021. június 23.

Mesterséges intelligencia és alapvető jogok

Az Európai Adatvédelmi Testület (EDPB) és az európai adatvédelmi biztos közös véleményt fogadott el az Európai Bizottságnak a mesterséges intelligenciára (MI) vonatkozó harmonizált szabályok megállapításáról szóló rendeletjavaslatáról.

A Tanács aktualizálta a szabad mozgás korlátozásáról szóló ajánlást
2021. június 22.

A Tanács aktualizálta a szabad mozgás korlátozásáról szóló ajánlást

„A Tanács módosította egy korábbi ajánlását, amely koordinált megközelítést javasol a szabad mozgásnak a Covid19-világjárvány miatti korlátozására vonatkozóan. Az aktualizált változat a változó járványügyi helyzetet, a folyamatban lévő oltási kampányokat és az uniós digitális Covid-igazolvány elfogadását tükrözi.

Véleménynyilvánítás szabadsága az újságírás tükrében
2021. június 17.

Véleménynyilvánítás szabadsága az újságírás tükrében

A médiaért és az információs társadalomért felelős európai miniszterek megállapodtak abban, hogy számos intézkedést hajtanak végre a szólásszabadság legsürgetőbb kihívásainak kezelése érdekében, ideértve az újságírók biztonságának növelését, a mesterséges intelligencia (AI) és a digitalizáció hatásának szabályozását a médiában és az információs környezetben a véleménynyilvánítás szabadságával kapcsolatban.

Kórházi dolgozóknak kötelező a vakcina?
2021. június 17.

Kórházi dolgozóknak kötelező a vakcina?

A texasi szövetségi bíróság elutasította annak a 117 kórházi dolgozónak a keresetét, akik beperelték a Houston Methodist Kórházat, mert minden alkalmazottja számára kötelezővé tette a koronavírus elleni védőoltást.