Palesztina jogosult a Nemzetközi Büntetőbírósághoz fordulni


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A nemzetközi Büntetőbíróság Palesztina kezdeményezésére is jogosult kivizsgálni a a Ciszjordánia, Kelet-Jeruzsálem és Gáza területén történt eseményeket.

Fatou Bensouda, a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze csütörtökön megismételte korábbi álláspontját, amely szerint Palesztina államnak minősül, így a büntető igazságszolgáltatási jogát átruházhatja a Nemzetközi Büntetőbíróságra.

Bensouda szerint a Római Statútum 53. cikkének (1) bekezdése értelmében a Nemzetközi Büntetőbíróság területi illetékességgel rendelkezik a megszállt palesztin területek felett. Ez a terület a Ciszjordániából áll, beleértve Kelet-Jeruzsálemet és Gázát is. Így észszerű alapja van arra, hogy vizsgálatot kezdeményezzen az e területeken megvalósult cselekmények ügyében.

A dokumentumban a főügyész emlékeztet arra, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság palesztin területeken való illetékességének meghatározása úgy rendelkezik, hogy „célja annak a területi övezetnek a meghatározása, amelyen belül az ügyész az állítólagos bűncselekményeket kivizsgálhatja” anélkül, hogy szükségszerűen állást kellene foglalnia az Izrael és a Palesztina közötti vitatott határokról.

 (jurist.org)


Kapcsolódó cikkek

2021. október 14.

Az Amazon sofőrök is munkavállalói jogokat követelnek

Egy brit ügyvédi iroda csoportos pert indított az Amazon ellen, amelyben a cég sofőrjei összesen 140 millió fontot követelnek, mert nem munkavállalóként, hanem önálló vállalkozóként alkalmazták őket.

2021. október 12.

Tényleges tulajdonosi nyilvántartás az USA-ban

A Biden-adminisztráció globális korrupció elleni küzdelemének középpontjában az a pénzügyminisztériumi törekvés áll, amellyel létrehoznák a jogi személyek tényleges tulajdonosi nyilvántartást fogalmazott Scott Rembrandt az USA Pénzügyminisztériumának stratégiai politikáért felelős helyettes államtitkára, a múlt héten nyilatkozott a pénzmosás elleni küzdelemről rendezett konferencián.