Rendőri túlkapás a New York-i tüntetéseken


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A vizsgálatok szerint szakszerűtlenül járt el és túlzottan erőszakosan lépett fel a New York-i rendőrség a George Floyd halála miatt kirobbant tüntetések során.

A New York-i Rendőrkapitányság (NYPD) pénteken nyilvánosságra hozott jelentése szerint a New York-i rendőrség nem járt el megfelelően „az állampolgárok törvényes tiltakozáshoz való jogának védelme érdekében”, a George Floyd halála miatt kirobbant tüntetések során és sok rendőr intézkedése során teljes mértékben túllépte a hatáskörét, így a rendőrségbe vetett bizalom megbukott. A vizsgálatot Bill De Blasio polgármester rendelte el a New York-i Charta 803. szakasza alapján, miután számos jelentés megkérdőjelezte a NYPD magatartását a 2020. május 28. és 2020. június 20. közötti tüntetések során.

A jelentés számos kulcsfontosságú megállapítást tett. Először is: „a NYPD-nek nem volt egyértelműen meghatározott stratégiája a tüntetések kordában tartására.”

Másodszor: „A NYPD erőfeszítései és bizonyos tömegkontroll intézkedések, amelyeket a tüntetőkkel szemben alkalmaztak eltúlzottak voltak, ami hozzájárult a feszültség fokozódásához.”

Harmadszor, a NYPD olyan rendőrök osztott be szolgálatra, akik nem rendelkeztek megfelelő kiképzéssel a nagy tüntetések kezelésére.

Negyedszer, nem voltak megfelelő eszközök az adatok gyűjtésére a tiltakozók tevékenységek nyomon követésére, és nem volt semmilyen közügyek kezelésére vonatkozó stratégia.

Ötödször: „egyes rendészeti döntések titkosszolgálati megfigyelésekre támaszkodtak, de a kontextust vagy az arányosságot kellő mértékben figyelembe vették volna”.

A vizsgálat a rendőrség egészének magatartására összpontosított, nem pedig az egyes rendőrökre, akik különösen súlyos cselekedeteket követtek el.

A jelentés ezt nem mondta ki, de rámutatott, hogy „egyes rendőrök intézkedésük során legalábbis szakszerűtlenül jártak el és a legrosszabb esetben indokolatlanul alkalmaztak túlzott erőszakot, vagy visszaéltek hatalmukkal, de a problémák túlmutattak egyes tisztek rossz megítélésén vagy helytelen magatartásán. ”

(jurist.org)
Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

EUB-ítélet a gyanúsítottak jogaira vonatkozó tájékoztatásról

A gyanúsítottaknak vagy a megvádolt személyeknek a büntetőeljárás során biztosítandó, az eljárási jogaikra vonatkozó tájékoztatási kötelezettség értelmezésével kapcsolatos nemzeti és uniós szabályozás összevetését tette meg az EU Bírósága.

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.