Szigorodhat a határellenőrzés


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Emmanuel Macron francia elnök szerint szükséges a schengeni övezet reformja, amely jelenleg lehetővé teszi az emberek számára a határok szabad átlépését.

A múlt héten Nizzában történt késes támadásban három ember vesztette életét. A hatóságok szerint a támadást egy tunéziai bevándorló követte el, aki októberben Olaszországból jutott át Franciaországba.

Alig több mint egy hónap alatt ez volt a második feltételezhetően dzsihadista támadás Franciaországban.

Franciaország a legmagasabb biztonsági riasztást vezette be, katonák ezreit vetették be a vallási helyek és az iskolák védelmére, miután Samuel Paty tanárnőt iszlamisták lefejezték, mert Mohamed prófétát ábrázoló rajzfilmeket mutatott be a diákjainak.

Macron elnök nyilatkozatai, amelyekben kiállt Franciaország értékeinek és szabadságainak határozott védelme mellett és amely lehetővé tette a rajzfilmek közzétételét,  haragot és tiltakozásokat váltottak ki a muszlim többségű országokban

Ugyanakkor Macron elutasította a jobboldali kezdeményezéseket, amelyek a szekularizmus (az állam és az egyház elválasztása – szerk.) elvének kiterjesztését sürgették, mert szerinte: „A helyzet nem indokolja az alkotmány megváltoztatását”.

európai unió jogrendszere

A Financial Timesnak írt levelében világossá tette, hogy Franciaország „az iszlamista szeparatizmus ellen küzd, nem pedig az iszlám ellen”. Azzal vádolta meg a brit újságot, hogy tévesen idézte őt egy cikkében – amelyet azóta eltávolítottak az újság honlapjáról -, és arra utalt, hogy ” [Macron] a választási győzelemért megbélyegzi a francia muszlimokat”.

„Nem engedem, hogy bárki azt állítsa, hogy Franciaország vagy annak kormánya a muszlimok elleni rasszizmust ösztönzi” – írta a szerkesztőnek címzett levelében.

Mit mondott Macron a határok megerősítéséről?

Macron a francia-spanyol határon tett látogatása során elmondta, hogy a terrorista fenyegetés súlyosbodása miatt megduplázza a határőrök számát 2400-ról 4800-főre.

Azt is elmondta, hogy a következő decemberi EU-csúcstalálkozón javaslatokat terjeszt elő az EU-n belüli határbiztonság megerősítése érdekében, amely magában foglalja „a közös határvédelem megerősítését egy valódi biztonsági ellenőrzéssel a külső határokon”.

A schengeni megállapodás értelmében az EU-n belül az emberek szabadon haladhatnak át a határokon, útlevelük bemutatása nélkül. A határellenőrzéseket azonban az elmúlt hónapokban visszaállították a koronavírus-járvány miatt.

Mit tudunk a legutóbbi támadásokról?

Egy idős nőt lefejeztek, és további két embert megöltek egy nizzai templomban október 29-én. Tanúk szerint a támadó „Allahu Akbar” (Isten a legnagyszerűbb) kiáltással követte el a támadásokat.

A rendőrség által lelőtt és őrizetbe vett gyanúsítottat Brahim Aioussaoi-ként azonosították – egy 21 éves tunéziai férfit, aki szeptemberben az olasz Lampedusa-szigetre utazott, és néhány nappal a támadás előtt utazott tovább Franciaországba.

Október elején Samuel Paty tanárnőt, a Párizstól észak-nyugatra fekvő Conflans-Sainte-Honorine tanárát egy 18 éves csecsen muszlim fiú támadta meg és lefejezte az utcán. Napok óta fenyegetések célpontja volt, miután Mohamed prófétáról szóló rajzfilmeket mutatott be a tanulóknak egy polgári óra keretében.

Mohamed próféta ábrázolásait széles körben tabuként tartják számon az iszlámban, amely sértő lehet a muszlimok számára.

A muszlim szélsőségesekkel kapcsolatos témák különösen érzékenyen érintik Franciaországot, a a Charlie Hebdo szatirikus lap elleni korábbi támadás miatt, amelyet az váltott ki, hogy Mohamed prófétáról szóló rajzfilmeket tettek közzé.

Jelenleg is folyik a tárgyalás a Charlie Hebdo elleni merénylet ügyében. A francia vádhatóság 12 ember meggyilkolásával vádolja az iszlamista szélsőségeseket.

Franciaország muszlim közössége, Európában a legnagyobb, a francia lakosság mintegy 10% -át alkotja.

Néhány francia muszlim szerint hitük miatt gyakran a rasszizmus és a diszkrimináció célpontjai – ez a kérdés régóta feszültséget okoz az országban.

(bbc.com)
Kapcsolódó cikkek

2024. július 9.

Olaszországban jogvita lett a strandolásból

Az olasz tengerpart elképzelhetetlenek strandfürdők nélkül. Az önkormányzatok évtizedekig átláthatatlanul adták ki az üzemeltetési jogokat, megsértve az uniós versenyjogot. A következőkben a szerző egy bizarr jogi és politikai vitát tár a Jogászvilág olvasói elé.

2024. június 24.

Mi köze a kékúszójú tonhalaknak a keresetek befogadhatóságához?

Cikkünkben az Európai Unió Működéséről Szóló Szerződés („EUMSz”) 263. cikkének (4) bekezdése alapján benyújtott közvetlen keresetek (megsemmisítési keresetek) egyes befogadhatósági feltételeit vizsgáljuk, elsődlegesen az Európai Unió Bírósága által kialakított esetjog alapján.