Tilos lesz dohányozni az osztrák vendéglátóhelyeken


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az osztrák parlament kedden elfogadta a törvényt, amely alapján tilos lesz dohányozni a vendéglátó helyiségek belső részeiben. A jobboldali kormány annak ellenére nem léptette hatályba eddig a rendelkezéseket, hogy azokat már korábban elfogadták. A tilalmat várhatóan novembertől kell alkalmazni.

A tilalomról még a korábbi centrista kabinet hozott döntést, de a konzervatív-jobboldali koalíció határozatlan időre elhalasztotta a bevezetést, amely általános értetlenség fogadott az egészséges életmódért kampányolók és a turisták között, akik többségében szívesebben töltötték volna füstmentesen az ausztriai vakációjuk estéit a bárokban és éttermekben.

Pamela Rendi-Wagner az osztrák Szociáldemokrata Párt vezetője is üdvözölte, hogy “sok visszalépés és 18 hónap kormányzati halogatás után végre elfogadták a jogszabályt, amely javíthat az osztrákok életminőségén.”

Várhatóan szeptembre 29-én tartják majd az osztrák szövetségi választásokat, addig ügyvezető kormány látja el az ország vezetését, a parlamentben pedig a három parlamenti párt ügyek szerinti ad-hoc koalíciókkal szavaz a jogszabályokról.

A Szabadságpárt korábban is ellenezte a dohányzási tilalmat arra hivatkozással, hogy az osztrák választók felelősen el tudják dönteni, hogy dohányozni akarnak-e vagy sem, ezért nincs szükség politikai beavatkozásra.

Sebastian Kurz osztrák kancellár azonban nem értett egyet a Szabadságpárt álláspontjával, de a koalíciós tárgyalásokon ebben engedett a partnernek.

A Ne dohányozz mozgalom is üdvözölte Facebook oldalán a döntést, hiszen korábban Facebook petíciót indítottak az ügy érdekében, amelyet az osztrákok 10%-a támogatott.

A vendéglátóhelyek természetesen nem örültek a döntésnek. Az Osztrák Kereskedelmi Kamara szerint az „még nehezebb helyzetbe hozza az amúgy is éppen csak működő vendéglátóhelyeket, főleg vidéken és az éjszaka is nyitva tartó helyeken.

(reuters.com)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.

2024. május 15.

Jogi mérföldkő a klímavédelemben

Történelmi jelentőségű döntésével a strasbourgi bíróság kimondta, a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való alapjog által nyújtott állami védelmi kötelezettség kiterjed az éghajlatváltozás okozta, az életet, egészséget, közérzetet és életminőséget érintő negatív hatások elhárítására.