Tilos lesz külföldieknek a kanadai ingatlanvásárlás? Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kanadai miniszterelnök azt javasolta, hogy két évre tiltsák meg egyes külföldiek számára a lakásvásárlást Kanadában. Az intézkedésre azért lenne szükség, mert az ország a világ egyik legrosszabb helye a megfizethető lakhatás szempontjából.

Az árak több mint 20%-kal ugrottak meg, így az átlagos kanadai otthon közel 817 000 kanadai dollárra (650 000 USA dollár; 495 000 GBP) nőtt, ami több mint kilencszerese az átlagos háztartások jövedelmének.

Az iparági elemzők szerint azonban nem egyértelmű, hogy a külföldi vevők kitiltása megoldja-e a problémát. A külföldi vásárlók tranzakcióira vonatkozó adatok korlátozottak, de a kutatások szerint ezek a piac kis részét teszik ki. „Nem hiszem, hogy ennek óriási hatása lesz” – mondta Ben Myers, a torontói Bullpenn Research & Consulting tanácsadó cég elnöke, aki szerint a külföldiek a vásárlások mindössze 1%-át tették ki 2020-ban, szemben a 2015-ös 9%-kal. „Ez meglehetősen alacsony szám, és valljuk be, azok az emberek, akik valóban vásárolni akarnak… alternatív módokat fognak találni erre.” Myers szerint a megugró lakhatási költségek az erőteljes népességnövekedést és a kínálat hiányát tükrözik, ami részben a fejlődést korlátozó szabályoknak tudható be.

A problémák súlyosbodtak a 2020-as világjárvány óta, amikor a döntéshozók Kanadában és máshol csökkentették a kamatlábakat a gazdaság stabilizálása érdekében, csökkentve a hitelfelvételi költségeket és tovább növelve a keresletet. A lépések elősegítették a világ számos piacán megfigyelhető szárnyaló lakásárakat, de Kanadában az egyik legdrámaibb a lakásárak és a jövedelmek közötti különbség az OECD adatai szerint.

A miniszterelnök tavalyi választási kampánya során ígéretet tett arra, hogy foglalkozik a lakhatás megfizethetőségével. A kormánya csütörtökön ismertetett költségvetési javaslata a külföldi vásárlók ideiglenes kitiltása mellett milliárdokat különít el az új építkezések ösztönzésére, és új programokat javasol, például adómentes megtakarítási számlát az első alkalommal vásárlók számára.

Justin Trudeau arról is beszélt, hogy betiltanának bizonyos ajánlattételi folyamatokat, amelyek a befektetőket részesítik előnyben, akik bizonyos intézkedések szerint 2014 óta körülbelül a lakásvásárlók ötödét teszik ki Kanadában. A külföldi vásárlók javasolt kitiltása mentesítené az állandó lakosokat és a külföldi hallgatókat és munkavállalókat, valamint az elsődleges lakóhelyként ingatlant vásárlókat.

ingatlanjog online

A javaslat olyan intézkedésekre épül, mint a különadók, amelyeket Kanada egyes részein már bevezettek a városon kívüli és külföldi vásárlókkal szemben. Például Ontarióban Doug Ford tartományi miniszterelnök a közelmúltban jelentette be, hogy a külföldi vásárlókra kivetett adót 15%-ról 20%-ra emeli, és Torontón túl az egész tartományra kiterjeszti.

Bár nem a külföldi vásárlások okozzák a megfizethetőségi problémákat, ezek megadóztatása legalább olyan bevételt von maga után, amelyet fel lehet használni az ilyen problémák kezelésére – fogalmazott Steve Pomeroy, a Focus Consulting lakáspolitikai cég vezetője.

„Ha kitiltják őket, az nem igazán lesz hatással az emelkedő lakásárak visszaszorítására, és lemondanak a bevételről” – tette hozzá.

Új-Zéland 2018-ban hasonló intézkedést vezetett be, amely kitiltotta a külföldi vásárlókat. „Ez jó politika, mert könnyű olyan áldozatot hibáztatni, akivel senki sem törődik” – érvelt Pomeroy. – Nem hiszem, hogy nagy hatása lesz.

Paul Kershaw, a British Columbia Egyetem professzora és a Generation Squeeze alapítója szintén azt mondta, hogy a miniszterelnök javaslata nem alkalmas az áremelések lassítására vagy a megfizethetőség jelentős csökkentésére. „Nem világos, hogy a lakhatási intézkedések elegendőek lesznek ahhoz, hogy megtörjék Kanada függőségét a magas és növekvő lakásáraktól” – mondta megjegyezve, hogy a meglévő lakástulajdonosok számára a magas árak hozzájárulnak a vagyon felhalmozásához. Pomeroy arra számít, hogy a következő hónapokban lassul az áremelkedés, mivel a jegybank emeli a kamatot.

A kanadai lakáspiac különösen érzékeny az ilyen lépésekre, mivel sok vevő inkább ötéves jelzáloghitelre vásárol, nem pedig az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban megszokott hosszú lejáratú hiteleket veszik fel.

A magasabb kamatok azonban csak kevésbé teszik megfizethetővé a piacra betörni próbáló potenciális vásárlók számára – figyelmeztetett. Myers úr hosszú távról azt mondta, arra számít, hogy az olyan túlhevült piacokat, mint a Toronto és Vancouver a bérlők uralják, mivel a rendszeres vásárlók kiszorultak a piacról, hacsak a politikusok nem foglalkoznak a kínálattal.

Pomeroy azonban úgy látja, hogy a magas fejlesztési költségek miatt a kínálat növelése nem feltétlenül csökkenti az árakat, hacsak a növekedés nem drámai. „Hacsak nem a megfelelő családba születtek… a fiatal vásárlók kilátásai meglehetősen rosszak” – mondta.

(bbc.com)
Kapcsolódó cikkek

2024. július 9.

Olaszországban jogvita lett a strandolásból

Az olasz tengerpart elképzelhetetlenek strandfürdők nélkül. Az önkormányzatok évtizedekig átláthatatlanul adták ki az üzemeltetési jogokat, megsértve az uniós versenyjogot. A következőkben a szerző egy bizarr jogi és politikai vitát tár a Jogászvilág olvasói elé.

2024. június 24.

Mi köze a kékúszójú tonhalaknak a keresetek befogadhatóságához?

Cikkünkben az Európai Unió Működéséről Szóló Szerződés („EUMSz”) 263. cikkének (4) bekezdése alapján benyújtott közvetlen keresetek (megsemmisítési keresetek) egyes befogadhatósági feltételeit vizsgáljuk, elsődlegesen az Európai Unió Bírósága által kialakított esetjog alapján.