Trump beavatkozhat a büntetőügyekbe is?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Elindult Trump újraválasztási kampánya, amelyen sokan felháborodtak, mert Trump jogot formál arra, hogy elnökként beavatkozzon az embereit érintő büntetőügyekbe.

Donald Trump amerikai elnök szerint „törvényes joga” a büntetőügyekbe való beavatkozás, amely egyesek szerint csökkenti az Egyesült Államok jogrendszerének függetlenségét.

Trump korábban kritizálta a tanácsadója, Roger Stone ügyében eljáró bírót, az esküdtszéket és az ügyészeket, ezért William Barr igazságügyi miniszter olyam javaslatot terjesztette elő, amely az impeachment eljárást elindító demokratákkal szemben is hatékony eszköz lehet. Trump azt követően jelentette be a tervezett intézedést, hogy a republikánus ellenőrzés alatt álló szenátus a múlt héten felmentette az elnököt.

Korábban Trump áthelyezte vagy elbocsátotta azokat a kormánytisztviselőket, akik tanúskodtak az ellene folyó impeachment eljárásban, amely amiatt indult, mert avád szerint az elnök nyomást gyakoroljon Ukrajnára, hogy vizsgálják ki egy feltételezett politikai riválisa családjának ukrajnai üzleti ügyeit.

Jessie Liu ügyvédet, aki a Stone ügyét felügyelte, egy másik kormányzati posztra a Pénzügyminisztériumba nevezte ki. Az elnökhöz közeli források úgy nyilatkoztak, hogy Trump nagyobb befolyást érez a szenátus felett a felmentését követően.

Egy belső forrás arra hívta fel a figyelmet, hogy az elnök „nem maga a kormány „. Mindig csalódott lesz, amikor valaki azt mondja neki, hogy valamit nem lehet megoldani. Általában kifakad és azt mondja, hogy: „Csak csináld meg!”

Egy névtelenséget kérő forrás azt is elmondta, hogy Barr megemlítette Trumpnak, hogy nyilatkozatai megnehezítették az Igazságügyi Minisztérium hatékony működtetését. Múlt héten azt nyilatkozta az ABC News-nak, hogy Trump támadásai lehetetlenné tették számára, hogy a munkáját végezze. „Ideje leállítani a tweetelést” – mondta, utalva ezzel az elnök Twitteren közzétett gyakori üzeneteire (szerk.). Trump „soha nem kérte tőlem, hogy avatkozzak be bármilye büntetőügybe” – tette hozzá Barr.

Az elnök Barr kijelentéseire válaszul Twitter üzenetében közölte: „Ez nem jelenti azt, hogy elnökként ne lenne törvényes jogom erre [a büntetőügyekbe való beavatkozásra -szerk.], de eddig úgy döntöttem, hogy nem élek ezzel!” A Trump kormány tisztviselői szerint az elnök nem is nagyon foglalkozott Barr nyilatkozatával.

Trump ragaszkodása ahhoz, hogy jogában áll beavatkozni a büntetőügyekbe, ellentmond a korábbi amerikai elnökök gyakorlatának, akik általában tisztes távolságot tartottak az Igazságügyi Minisztériumtól az ’70-es évek Watergate-botránya óta, amelybe Richard Nixon akkori elnök belebukott.

„De Trump tovább megy, mint Nixon. Büszke arra, hogy nyíltan megsérti az igazságszolgáltatási rendszert, és arra használja, hogy ellenségeit eljárás alá vonja és barátait megvédje ”- mondta Ron Wyden demokrata szenátor.

Trump a Stone-ügyre vonatkozó kommentárja megkérdőjelezi, hogy Barr független módon felügyelheti-e az Egyesült Államok bűnüldözését, jelentette ki Bruce Green volt szövetségi ügyész, a Fordham jogi egyetem tanára. „Az eddigiek miatt, Barr kétséges, hogy elegendő lesz-e Barr nyilatkozata ahhoz, hogy elhatárolódjon az elnök tweetjeitől” – mondta Green az Reutersnek.

Barr az elnök kifejezett védelmezője és agresszív erőfeszítéseket tett a demokratákkal és a korábbi igazságügyi minisztérium tisztviselőkkel szemben, akik ellen vallottak és politikai eszközként használják a jogállamiságot.

Az Igazságügyi Minisztérium kedden enyhébb büntetést kért Stone ellen, az ügyész által korábban indítványozott 7–9 éves szabadságvesztés helyett, mert Stone hazudott a Kongresszus előtt tett vallomásában, akadályozta az igazságszolgáltatást és befolyásolta a tanúkat. Válaszul az eljáró ügyészek nem vállalták a vád további képviseletét.

Barr egy külső ügyészt is kinevezett, hogy felülvizsgálja Trump volt tanácsadója, Michael Flynn ügyét, akit bűnösnek találtak az FBI-nak való hamis vallomása miatt, de ítéletet még nem hoztak az ügyében.

Barr szintén elrendelt egy vizsgálatot az Obama-kormány 2016-os Moszkva és a Trump kampány közötti esetleges kapcsolatokat vizsgáló ügyében, és eljárást indított azon államokkal és városokkal szemben, amelyek „szentély-politikát” fogadtak el annak érdekében, hogy ne kelljen végrehajtniuk a szövetségi kormány illegális bevándorlókra vonatkozó intézkedéseit.

A Barr Igazságügyi Minisztériuma ezenkívül megpróbálta semlegesíteni a szivárogtató által Trumppal szemben előterjesztett panaszt, amely arról szólt, hogy Trump nyomás alá helyezte Ukrajnát, hogy szerezzenek terhelő bizonyítékot Joe Biden korábbi demokratikus alelnökkel szemben, amely miatt megindították az impechment eljárást az elnök ellen.

A hét elején megerősítette, hogy az minisztérium Trump személyes ügyvédjétől, Rudy Giuliani-tól szerzett bizonyítékokat, aki Ukrajnában kutatott Bidennel kapcsolatos információk után.

A Képviselőházat irányító demokraták felhívták Barrt, hogy a következő hónapban tegyen vallomást az ügyről, és felkérte az minisztérium felügyeleti szervét, hogy vizsgálja meg az ügyet.

Barrhoz hasonlóan, a Trump kongresszusi republikánus szövetségesei hangot adtak abbéli kívánságuknak, hogy az elnök fogja vissza a Twitter tevékenységét, annak ellenére, hogy következetesen védték cselekedeteit.

A Szenátus csütörtökön bizonyos korlátozások bevezetésére törekedett Trumppal szemben, így szavaztak az Irán elleni háborúindítás jogáról, és megkérdőjelezték, hogy az elnök által jelölt tisztviselő alkalmas-e az amerikai nemzeti bank igazgatótanácsi tagságára.

Időközben az elnök elvonult, hogy megtervezze újraválasztási kampányát azokkal a munkatársaival, akiket lojálisnak tart, köztük Hope Hicks volt kommunikációs igazgatóval, aki szorosan együttműködött Trumppal az üzleti életében, mielőtt a 2016. évi kampánya sajtótitkára lett. Szintén visszahívta a volt személyi asszisztensét, Johnny McEntee-t, hogy vezesse a személyzeti irodáját, a források szerint az ő feladata lesz annak biztosítása, hogy az új alkalmazottak hűek legyenek az elnökhöz.

Trump elindította az újraválasztási kampányát, amelyet egy adománygyűjtő vacsorával kezdtek a floridai Mar-a-Lago Beachen. Vasárnap pedig az elnöki limuzinnal igyekezett meggyőzni a szellemi alkalmazott szavazókat, amikor felvezette a Daytona 500 NASCAR verseny mezőnyét való részvétellel, ahol őt tekintik a legnagyobb marsallnak.

Kedden háromnapos programon vesz részt Kaliforniában, Nevadaban, Arizonában és Coloradoban.

(https://www.reuters.com/article/us-usa-trump/emboldened-trump-defends-right-to-interfere-in-criminal-cases-idUSKBN20823A)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 9.

Olaszországban jogvita lett a strandolásból

Az olasz tengerpart elképzelhetetlenek strandfürdők nélkül. Az önkormányzatok évtizedekig átláthatatlanul adták ki az üzemeltetési jogokat, megsértve az uniós versenyjogot. A következőkben a szerző egy bizarr jogi és politikai vitát tár a Jogászvilág olvasói elé.

2024. június 24.

Mi köze a kékúszójú tonhalaknak a keresetek befogadhatóságához?

Cikkünkben az Európai Unió Működéséről Szóló Szerződés („EUMSz”) 263. cikkének (4) bekezdése alapján benyújtott közvetlen keresetek (megsemmisítési keresetek) egyes befogadhatósági feltételeit vizsgáljuk, elsődlegesen az Európai Unió Bírósága által kialakított esetjog alapján.