Joghallgató „sztárügyvédek”

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Harmad-, negyed- és ötödéves jogászhallgatókra bízta a portugál Aventeira-csoport a magyarországi szabadalommal védett Gyomorkeserű gyártójának, az e tekintetben piacvezető Élet Elixírje Kft. teljes körű jogi átvilágítását, miután arról döntött, üzletrész-felvásárlással megszerzi a kft. tulajdonjogát. A tranzakciót – piaci elemzők – a portugál cég legnagyobb magyarországi akvizíciójaként jegyzik. A hazai és nemzetközi társasági, illetve cégjog világában tevékenykedők szerint a mindez ideig példátlan megbízást a Varga Yvett, Gaál Péter és Vörös Eszter által fémjelzett, a világ egyik legnagyobb és legelismertebb globális jogi irodája, a DLA Piper által támogatott csapat kapta meg.

A befektető portugál Aventeira célja, hogy megvásárolja a dr. Pirula Péter gasztroenterológus szakorvos által 1993-ban alapított Élet Elixírje Kft.-t és ezzel megszerezze a cég által kifejlesztett, 1999-ben piacra dobott, ugyanattól az évtől magyarországi szabadalommal védett Gyomorkeserű gyártási jogát. Az Aventeira üzleti terve, hogy a – hazánkban neves és befutott terméket előállító – családi vállalkozást felvásárolva annak működését hatékonyabbá tegye, majd a Gyomorkeserűt bevezesse a nemzetközi piacokra, ezután pedig túladjon a társaságon.

Ehhez azonban számos feltételnek kell teljesülnie. A befektető a felvásárlás után karcsúsítani szeretné a kft. üzletmenetét és termékportfólióját, annak érdekében, hogy csak a legszükségesebb költségek merüljenek fel és csak a legnagyobb profitot eredményező termékekre koncentrálhassanak. Az üzleti stratégiának megfelelően az Aventeira-csoport minden, az e stratégiába bele nem férő szerződéstől és költségtényezőtől szeretne megszabadulni, lehetőség szerint még a tranzakció zárását megelőzően. A kft. üzletrészeit úgy akarják megvásárolni, hogy a cégben csak a valóban szükséges eszközök és kötelezettségek legyenek jelen. Ráadásul a felvásárlásra minél hamarabb szeretnének sort keríteni, ezért kulcsfontosságú, hogy a tulajdonosváltás még idén megtörténjen, egyéb esetben érdekmúlás következik be a befektető oldalán.

Lawyer for a day

Nos, mielőtt bárki összezavarodva próbálna utánajárni a fenti, második olvasatra is meghökkentő hír valóságtartalmának és hátterének, nem kell messzire mennie. A magyarázat ugyanis egyszerű: múlt pénteken zárult a világ egyik vezető, globális jogi irodája, a DLA Piper magyarországi partnere, a Horváth és Társai Ügyvédi Iroda által meghirdetett idei jogászverseny, amelynek fináléjában a fenti – természetesen fiktív – tranzakcióhoz kellett prezentációt készítenie a döntőbe jutott öt csapatnak. A november 18-ai fő eseményt két internetes forduló előzte meg, az arra beérkezett mintegy 100 megoldás értékelése után állt össze a döntőbe jutottak névsora, az öt – egyenként háromfős, a helyszínen összesorsolt – csapat a DLA Piper budapesti irodájában mérte össze tudását. A négyfős zsűri a csapatverseny részeként nyújtott egyéni teljesítményeket is értékelte, több kategóriában is. Az idézett cégvásárlás, s azzal kapcsolatos teljes körű jogi átvilágítás volt a verseny alapfeladata.

Lawyer of the day

A harmad-, negyed- és ötödéves jogászhallgatók számára meghirdetett megmérettetés a DLA Piper Lawyer for a Day nevű programjának része. Célja, hogy megtalálja Magyarország legtehetségesebb jogászhallgatóit és lehetőséget nyújtson nekik arra, valós munkakörnyezetben, a DLA Piper munkatársaival karöltve oldjanak meg a verseny során olyan feladatokat, melyekkel az iroda ügyvédei nap mint nap találkoznak. A valós ügyféligények szimulálásával olyan izgalmas, interaktív és kreatív gondolkodást igénylő „megbízásokat” állítanak össze a versenyzőknek, melyek valódi bepillantást engednek egy nemzetközi jogi iroda mindennapi életébe. A DLA Piper számára kiemelten fontos a Lawyer for a Day program, hiszen ezáltal szeretné megtalálni azokat a kiemelkedő tehetségeket, akikkel szívesen dolgozna együtt a jövőben. Ezért a verseny győzteseinek legfontosabb szakmai jutalma, hogy számukra gyakornoki pozíciót kínál fel az iroda. Emellett a DLA Piper és a Wolters Kluwer által felajánlott értékes pénz-, könyv- és egy jelentős szakmai rendezvényen való részvételre jogosító díjakat is átnyújtottak a nyertes csapatoknak, illetve a különböző egyéni kategóriák győzteseinek.

A négyfős zsűri szerint a prezentációk impresszívek, összességében jól összeszedettek voltak. Ugyanakkor a belekérdezésekre néhány bizonytalan hátterű válasz is elhangzott. Ennek egyik oka épp az lehet, hogy az egyetemeken túlzottan elméleti kontextusban oktatják a jogot. A verseny, illetve annak feladatai azért lehetnek hasznosak a joghallgatók számára, mert a megoldások kidolgozása során életszerű helyzetekben kell összevetni a legkülönbözőbb jogágakat, mint például a szabadalmi, a társasági, a munka- és ingatlanjogi vonatkozásokat egy cég üzleti tevékenységével, az ezzel kapcsolatos jogi kockázatok teljes körű feltárása és értékelése mellett, egyúttal a befektető számára a lehetséges megoldások megjelölésével.

Lawyer for a day

Végül kisebb derültséget váltott ki a résztvevőkből, amikor a zsűri tagjaként dr. Molnár Gábor egy tavalyi példával támasztotta alá a gyakorlatias gondolkodás elsajátításának fontosságát. Az egyik versenyző ugyanis – egy, a mostanihoz hasonló feledat megoldásaként – a nonprofit társasági formát javasolta a külföldi, természetesen haszonérdekelt befektetőnek tranzakciója megvalósításához.

Csapatok és győztesek

A csapatverseny fődíját a Varga Yvett–Gaál Péter–Vörös Eszter, míg a csapatverseny különdíját az Orbán Nikolett–Deli Janka–Berki Eszter által alkotott csapat nyerte meg. A másik három csapat tagjai a következők voltak: Meilinger Csaba–Hanifia Mirjam–Laurinyecz Ádám; Czumpf Gabriella–Rudi Alexandra–Szász Kata; Pákozdi Katalin–Gerván Dániel–Suplicz Dóra.

Az egyéni díjazottak (kategória-győztesek): Berki Eszter, Varga Yvett, Gaál Péter, Deli Janka, Rudi Alexandra, Meilinger Csaba, valamint Pákozdi Katalin és Czumpf Gabriella.

A zsűri tagjai voltak: dr. Molnár Gábor és dr. Horváth Mónika (DLA Piper-partnerek), Venczl Ferenc (DLA Piper HR-vezető) és dr. Takács Tibor (Wolters Kluwer kiadó).

  • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!