A pompázatos Plitvicei-tavak

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Sokak „bakancslistáján” szerepel Horvátország legnagyobb nemzeti parkja, a Plitvicei-tavak; szerencsére ez a vágyálom könnyen valóra válhat.

Nyaranta magyarok százezrei veszik célba a horvát tengerpartokat és hajtanak el autóval egy vízesésekkel övezett csodálatos tórendszer közelében. Pedig nagyon is érdemes egy fél- vagy egynapos kitérőt tenni. Ha Magyarországról, a letenyei határátkelő felől utazunk a Plitvicei-tavakhoz, a horvát A4-es autópályán Zágrábig hajtunk, majd a tengerpart felé tartó A1-es A7-es autópálya közös szakaszán Karlovacot vesszük célba. Itt kell letérnünk az 1-es főútra, ahonnan még 75 kilométer, részben kanyargós, szép erdős út vezet a plitvicei lehajtóig. A legideálisabb a park alsó, déli főbejáratát megcéloznunk.

Plitvicei-tavak

(A szerző felvételei)

Budapestről kényelmesen hat órán belül elérjük úti célunkat, így akár két-három napos önálló kirándulással is felkereshetjük a világ e nagy természeti kincsét, amely 1979-től az UNESCO Világörökség-listáján is szerepel. (Ha innen tovább akarunk haladni a tenger felé, egyórányi autózással, szerpentines utakon átszelve a Velebit-hegyláncot, máris Senj tengerpari városkánál találjuk magunkat.)

Plitvicei-tavak

Évente 1,7 milliónyian keresik fel a Plitvicei-tavak Nemzeti Parkot, mely lassan eléri fogadóképességénék határát. Ezért is emelik évről évre egyre drasztikusabban a jegyárakat: 2018 nyarán egy felnőtt belépő már 250 kunát kóstál, vagyis több mint 11 ezer forintot (1 kuna körülbelül 45 forint), a diák- 160, a gyermekjegy pedig 110 kunát. Az árak 16 órától a 20 órás zárásig jelentősen olcsóbbak, csakúgy, mint az őszi szezonban és télen. (A park az év 365 napján látogatható.) Reggel akár már a 7 órai nyitáskor útra kelhetünk, hogy bebarangoljuk a szépséges vidéket. Nem kell félnünk, hogy eltévedünk, mert jól elhelyezett táblák, jelölések mutatják a széles vagy épp szűkebb utakat, ösvényeket hegyen-völgyön, kisebb és nagyobb vízzuhatagok fölött és mellett.

Plitvicei-tavak

A hatalmas természetvédelmi terület több mint 294 négyzetkilométer; 8 kilométer hosszú a tórendszere, melyhez teraszosan elhelyezkedő kisebb-nagyobb állóvizek tartoznak. Összesen tizenhat, melyből tizenkettőt felső tavaknak neveznek, négyet alsó tavaknak. A legfelső tó a tengerszint felett 636 méter magasan áll, a legalsó 503 méteren. A Dinári-hegység e karsztos része az évezredek során folyamatosan változott, s ma is mozgásban van. Csak pár száz éve nyerte el a maihoz hasonló formáját a tórendszer, melyet folyamatosan táplálnak felszíni és földalatti patakok. A szintkülönbségek miatt gátak, folyamok, zuhatagok, vízesések képződnek, formálódnak, majd tűnnek el. Az erdős térség egyben ezernyi növény- és állatfaj ideális otthona. Csaknem ezerháromszáz növényfaj él itt, köztük vagy ötven orchideafajta. A gazdag állatvilág tagja a barnamedve, mely szerencsére kerüli az embereket. Több mint százhatvan madárfaj, húsz denevérfajta és háromszázhúsz lepkeféle őshonos e zöldellő területen. A tavak halban gazdagok, élükön a pisztránggal, csapataik jól megfigyelhetők a tavak fölötti hidakon elsétálva.

Plitvicei-tavak

Hasznos hallgatni a jó tanácsra: ha a déli, alsó főbejárathoz érkeztünk, válasszuk a kisbuszt, amely felvisz minket a tórendszer legmagasabb pontjára – az St. 3 állomáshoz –, ahonnan a H-jelű gyalogos túrát választva négy-hatórás, könnyen teljesíthető program vár ránk. (A jegyár magában foglalja a buszozást.)

Plitvicei-tavak

Fantasztikus látványvilág fogad minket a túrázás során. Megcsodálhatjuk a víz erejét, szépségét, csobogását, zuhanását. A Labudovac elnevezésű, húsz méter magasról alázúduló vízesés az első látványosabb zuhatag, mely utunkba esik.

Plitvicei-tavak

Olykor gerendákon, pallókon, fahidakon vezetnek az utak. Talpunk alatt szaladnak a patakok, buknak alá a kis vízesések, a tavak partja mentén olykor szinte egy szintben sétálunk a vízzel. De nem árt óvatosnak lennünk, mert esetenként csúszósak lehetnek a fából tákolt utak. Ám azért biztonságosak.

Plitvicei-tavak

A felső tórendszer záró tava a Kozjak, ahonnan kirándulásunkat hajóval kell tovább folytatnunk. (Jegyünk tartalmazza a hajóutat is.) Érkezésünkkor, a kikötő mellett, egy erdőszélen hatalmas terasz fogad minket, ahol a faasztalok mellett elfogyaszthatjuk a magunkkal vitt elemózsiánkat vagy kedvünkre vásárolhatunk a sütödékben. Étellel és itallal amúgy nem árt még az út kezdete előtt felszerelkeznünk.

Plitvicei-tavak

Amikor újra útra kelünk, azt hinnénk, már szinte mindent láttunk, ám hamarosan feltűnik az alsó tavak szemkápráztató természeti képződménye, a 78 méter magas, hatalmas Nagy vízesés. Először alulról közelítjük meg kanyargós utakon, majd egy hegyre kapaszkodva vele egy magasságban is elámulhatunk. Ráadásul a távolban égszínkékben pompázik a többi tó is a maga gátrendszerével. Azok a tavak, amelyek mellett néhány perccel-órával korábban elhaladtunk.

Plitvicei-tavak

Egészséges fáradság lesz úrrá rajtunk a szépséges túra végén. Megér legalább egy teljes napot rászánni a Plitvicei-tavakra. Akinek azonban nincs rá ennyi ideje, vigasztalódhat két rövidített útvonallal, az E- és az F-jelűvel.

Aki túlvan e bámulatos kiránduláson, egy sort kipipálhat a „bakancslistáján”.

Jöhet a következő úti cél, szép emlékekkel és fényképekkel a hátunk mögött.

  • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!