Jogos-e a lengyelek jóvátételi igénye?

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Jogászok egy csoportja a lengyel parlament kérésére megvizsgálta a jogi lehetőségeket és azt állapította meg, hogy Lengyelország jogosult kártérítést követelni Németországtól a második világháborúban elszenvedett borzalmakért.

A jogászok többek között vizsgáltál az 1907-es Hágai Egyezményt és a második világháború lezárást követő jóvátétel fizetések gyakorlatát is.

A lengyel miniszterelnök Beata Szydło nyilvánosan kijelentette, hogy Lengyelországnak joga van igényt támasztani a jóvátételre, de egyelőre nem kívánnak további lépéseket tenni az ügyben.

A mostani szakvélemény éppen az ellenkezőjét állítja annak, amelyet német jogászok készítettek, hiszen abban éppen azt állapították meg, hogy Lengyelország nem támaszthat igényt Németországgal szemben, semmilyen jogcímen. A német szakvélemény a lengyel kommunista kormány által 1950-ben elfogadott határozatára hivatkozik, amely szerint Lengyelország lemond bármilyen további jóvátételről.)

(jurist.org)

Ingyenes Jogtár felhasználói képzés

Szeretné gyorsabban, hatékonyabban használni Jogtárát?
Jöjjön el hozzánk és mi 4 óra alatt, gyakorlati oktatás keretében, térítésmentes tanfolyamainkon megmutatjuk a „mesterfogásokat”! 

Időpontok, jelentkezés >>

  • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!