Az ESG növekvő jelentősége a jogi szakmában


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az ügyvédi irodák és a vállalati jogi osztályok számára nagy kihívást jelent a környezetvédelmi, társadalmi és vállalati döntési (ESG) szempontok jelentőségének példátlan növekedése. 2022-ben A jövő jogásza-kutatás során jogászokat kérdeztünk meg ezekről az igényekről, a megtett lépésekről és a felkészültségükről.

Az ESG gyorsan jelentős keresletté vált az ügyvédi irodák és a vállalati jogi osztályok számára és ez tovább fog növekedni.

Az ESG hatása a jogi szektorban

A Wolters Kluwer A jövő jogásza című felmérése szerint az ügyvédi irodák válaszolnak az ESG-szakértelem iránt növekvő keresletre, Európa és az Egyesült Államok ügyvédi irodáinak 50%-a arról számolt be, hogy az elmúlt három évben elkezdtek foglalkozni az ESG-vel.

Ezenkívül az irodák 27%-a számolt be arról, hogy több mint három éve rendelkezik ESG tevékenységgel, és 18%-uk tervezi, hogy a következő három éven belül ezzel a területtel is foglalkozni fog.

Ez azért van így, mert az ügyvédi irodák jelentős keresletet tapasztalnak az ügyfelektől az ESG iránt:

– Az irodák 45%-a arról számolt be, hogy az elmúlt évben megnőtt a vállalati ügyfelek ESG szabályozás iránti igénye; és
– A válaszadók 59%-a arra számít, hogy a következő három évben növekedni fog az ügyfelek ESG szabályozás iránti kereslete.

ESG: vállalati jogi osztályok

Az ESG irányelvek és eljárások létrehozásának és megosztásának igénye a vállalati jogi osztályok körében is növekszik. A jövő jogásza kutatás alapján:

  • A jogi osztályok 56%-a arról számolt be, hogy az elmúlt évben megnövekedtek az ESG-iránymutatás iránti igények;
  • A válaszadók 64%-a számít arra, hogy a következő három évben szükségük lesz a jogi osztálytól származó ESG útmutatásra.

A jogi osztályok 84%-a arról számolt be,hogy ESG irányelvek iránt növekvő számú megkeresést intéztek az ügyvédi irodák felé. A jogi osztályok 67%-a most is arra kéri ügyvédi irodáit, hogy készítsék el ESG-irányelveiket és fenntarthatósági bizonyítványaikat, 30%-uk pedig a következő három évben számít erre.

Az ESG iránti kereslet jelentős növekedése azonban meghaladja a jogi szakemberek által jelenleg nyújtható kínálatot. A jogászok mindössze 39%-a mondja azt, hogy osztálya felkészült arra, hogy eleget tegyen cége ESG-s kötelezettségeinek; az ügyvédi irodák mindössze 20%-a gondolja úgy, hogy felkészült arra, hogy megfeleljen az ügyfelek ESG-szolgáltatások iránti igényeinek.

ESG-riport

A Wolters Kluwer A jövő jogásza 2022-es felmérése időszerű és egyedi nézőpontból vizsgálja a jövőt ügyvédi irodákra és a vállalati jogi osztályokra vonatkozóan, a válság előtti és utáni adatokkal. A felmérés 10 európai ország és az Egyesült Államok 751 jogi szakemberétől származó információkat tartalmaz. A jelentés a jogi szakma jövőjét érintő problémákat és trendeket vizsgálja, miközben a szervezetek az új normák mentén igyekeznek boldogulni. További részletes információkért, beleértve az ESG-t és neves jogi szakemberek meglátásait, töltse le a Wolters Kluwer A jövő jogásza 2022-es felmérést >>


Kapcsolódó cikkek

2024. február 21.

Megjelenhet a mesterséges intelligencia által generált tartalom a jogi állásfoglalások között?

Formális szabályozás hiányában az ügyvédeknek és az eDiscovery (számítástechnikai kutatás peres eljárásokhoz szükséges digitális bizonyítékok esetén – a ford.) szakembereknek gondoskodniuk kell felkészültségükről, és hatékony stratégiákat kell kidolgozniuk a mesterséges intelligencia által generált tartalom azonosítására, érvényesítésére és a felülvizsgálati és eDiscovery folyamatba való integrálására.

2024. február 20.

Készül a jogszabály a platformviták alternatív vitarendezéséről

Az NMHH rendelettervezete az alternatív vitarendezési fórumra vonatkozó részletszabályokat tartalmazza, amelynek feladata a „platformviták”, azaz az online platformot üzemeltető szolgáltatók és a platformszolgáltatások igénybe vevői közötti jogviták bírósági eljáráson kívüli rendezése lesz.