Legal Innovation Day 2022 – A legújabb technológiai megoldások hatása a jogi szektorra


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Élőben követheti az október 20-i bukaresti konferencia eseményeit honlapunkon.

A digitalizáció térnyerése a jogi szektort sem kerüli el, a kérdés csupán az, hogy a technológiai fejlődéshez milyen ütemben és milyen módon alkalmazkodik. Egyre több az adat, az adminisztráció, a szabályozás, a megoldandó ügy, miközben az ügyfelek igényei is átalakultak: információt, a problémákra megoldást szeretnének, méghozzá azonnal.

A megfelelő technológia alkalmazása lehetőséget nyújthat a produktivitás növelésére, a folyamatok automatizálására, a költségek és hibák csökkentésére, a „smart” munkavégzésre.

A Wolters Kluwer Romania által 2020-ban először megrendezésre került Legal Innovation Day konferencia is arra kívánta felhívni a jogi szektor szereplőinek figyelmét, hogy a digitalizáció irányába tett lépések szükségszerűek, a hatékonyság javítása, a teljesítmény optimalizálása másképp nem érhető el. Ezt mi sem jelzi jobban, mint a technológiai megoldásokat alkalmazó jogi szervezetek, ügyvédi irodák elmúlt években nyújtott hatékonyabb, eredményesebb működése, ügyfélkapcsolataik jobb minősége.

Az október 20-án Bukarestben, immáron harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Legal Innovation Day 2022 az aktuális témákra, kihívásokra fókuszál. A résztvevők megismerhetik a legújabb Legal Tech trendeket, betekintést kaphatnak abba, hogyan változtathatja meg mindez a közeljövőben az ügyvédek, jogi szakemberek, bíróságok munkáját, hogyan járul hozzá a hatékonyság növeléséhez, illetve hogyan kerül át az ügyfelekkel való kapcsolattartás egyre inkább a digitális térbe.

Az eseményen hazai és külföldi neves szakemberek mutatják be, hogy a technológiai fejlődés milyen előnyöket nyújthat a jogi szektor számára, a kihívásokra milyen gyakorlati megoldásokkal lehet válaszolni, hogyan lehet felkészülni az elkövetkező évek digitalizációs átalakulására.

Az előadók között szerepel Innovációs és Tartalomfejlesztési vezetőnk, dr. Megyeri Andrea is, aki a III. panelbeszélgetésben vesz részt. Ennek során olyan izgalmas kérdéseket fognak megvitatni a résztvevők, mint például milyen sikeres megoldások születtek a COVID világjárvány okozta kihívásokra, hogyan hatott a jogi szakmára a pandémia utáni korszak, milyen új munkamódszerek megjelenését hozta magával. A beszélgetés résztvevői olyan kérdésekre is kitérnek majd, miszerint szükségesek-e kiigazítások a jogi és szabályozási keretek, a belső szervezeti folyamatok vagy az intézményközi működés tekintetében az új „status quo” fenntartása érdekében, illetve mely területeken alkalmazhatóak sikeresen a jogi munkát segítő szoftverek, a mesterséges intelligencia vagy más digitális eszközök.

A jogi szektorban megvalósult IT fejlesztések meglehetősen változatosak, jelen vannak ugyan a mesterséges intelligencián, a machine learningen alapuló megoldások, ám csekély részarányban. Van példa arra, hogy kisvállalati ERP rendszereket próbálnak az egyéni igényekre szabni az ügyvédi irodák, illetve egyre többen alkalmaznak praxismenedzsment szoftvert, amelynek funkciói kifejezetten az ügyvédi irodák sajátosságaira vannak kifejlesztve. Ide sorolható a Wolters Kluwer Praetor szoftvere, amely hatékony időgazdálkodást, az adminisztrációs terhek csökkenését, az eredményesség javulását biztosítja a felhasználók számára.

A Legal innovation Day konferenciát hibrid formában rendezik meg, az offline részvétel mellett (JW Marriott Bucharest Grand Hotel) lehetőség van online módon is követni az előadásokat. A részvétel ingyenes.

Az online eseményt a Wolters Kluwer honlapján követheti élőben október 20-án.

Program:

  • 12:50 – 13:00 Üdvözlő beszéd, rövid bevezető
  • 13:00 – 14:30 Panel I – Legal Tech – Az elérhető legújabb innovációk
  • 14:30 – 15:00 Szünet
  • 15:00 – 16:30 Panel II. A digitalizáció – Miként alakulhatnak át a bíróságok?
  • 16:30 – 17:30 Szünet
  • 17:30 – 19:00 Panel III. Legal Tech a jogi szektorban – az előre vezető út

A Legal Innovation Day 2022 részletes programját itt tekintheti meg.

(Wolters Kluwer Hungary)


Kapcsolódó cikkek

2024. április 15.

A jövő jogásza podcast: projektmenedzsment a jogi szektorban

Podcastunkban Dr. Megyeri Andrea beszélget Dr. Höflinger Hajnalka projektmenedzserrel és Dr. Szabó Orsolya legaltech tanácsadóval. Betekintést nyújtanak a projektmenedzsment elméletébe és gyakorlati eszköztárába, a jogi szektorban futó projektek sikeres irányításához és a csapat hatékony vezetéséhez szükséges kompetenciák világába.

2024. április 10.

Kiemelkedően szerepelt az ELTE csapata a Lyonban rendezett perbeszédversenyen

Harmadik alkalommal került megrendezésre a Moot Court Competition on the European Social Charter elnevezésű perbeszédverseny, ahol – az elmúlt évekhez hasonlóan – idén is képviseltette magát az ELTE, csapata a legjobb három alperes között végzett. A március végén Lyonban rendezett verseny középpontjában a platform munkások jogi helyzetének kérdésköre állt. Az ELTE csapatát a Wolters Kluwer Hungary támogatta.