Digitális segítség a jogi szakvizsgázóknak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A jogi szakvizsga három részvizsgájának sikeres abszolválását segíti elő a Jogi Szakvizsga Modul, mely a vizsgázók tapasztalatai és igényei alapján lett összeállítva. Olyan eszközt ad a tanulás során a vizsgázók kezébe, mely biztosítja azt, hogy mindig a megfelelő anyagból készüljenek, valamint segít abban, hogy időt, energiát takarítsanak meg, és ténylegesen csak a tanulásra kelljen koncentrálniuk.

A megszokott vizsgaidőszakokhoz képest a járványhelyzet miatt bekövetkezett kényszerű szünet óta tulajdonképpen folyamatosan, egészen december 11-ig tehetnek írásban és szóban vizsgát a megfelelő gyakorlati idővel rendelkező jelöltek.

A jogi szakvizsga nem könnyű – ezt senki nem vitatja. A három részvizsga anyagmennyisége jelentős, hiszen részletes és átfogó tudást kíván meg a legjelentősebb jogágak anyagából: a polgári vagy A) részben, mely a polgári jog, családjog, gazdasági jog és polgári eljárási jog anyagainak ismereteiből áll – 224 tétel van; a büntető, vagyis B) rész 237 tételre tagolódik, melyek felölelik a büntetőjog, büntető eljárási jog, büntetés-végrehajtási jog és a szabálysértési jog területeit, és 163 tételből áll a „vegyesC) rész, mely bár darabszámra kevesebb, azonban összetettsége és szerteágazó témái miatt (idetartozik a munkajog, a társadalombiztosítási jog, alkotmányjog, közigazgatási jog és az európai uniós jog is) nem marad el nehézségben a másik kettő mögött.

Az anyagmennyiség mellett a másik fő nehézséget az idő jelenti, hiszen míg az egyetemen „csak” tanulni kellett, addig a jogi szakvizsgát már munka és akár család mellett kezdik el a jelöltek. A tanulás önmagában sok idő, de sokszor még ugyanannyi időt elvesz az, hogy össze kell gyűjteni mindegyik tételhez az anyagokat, a megfelelő jogszabályi részeket, ráadásul úgy, hogy azok a vizsga napján hatályos állapotot mutassák. Mellette természetesen még sok kiegészítő anyagot, döntvényt is ismerni kell, és külön figyelni kell arra is, hogy a felkészülés hosszú ideje alatt akár a jogszabályi szöveg, akár a tételsor is módosulhat. Noha a Jogtár időgép funkciójával az egyes normaszövegeknél (pl. Ptk.) be lehet állítani az időbeli hatályt, azonban az egy időszakra, és nem egy (vizsga)napra szól, ezért ebben az esetben külön meg kellene nézni, hogy a vizsga napja melyik időszakra esik (minden jogszabálynál és tételnél külön), és a tételek logikáját követve a vizsgázóknak egyesével kellene megkeresniük, hogy a jogszabály szövegéből mely részek tartoznak az adott tételhez.

Ezen különleges igények miatt, kifejezetten a szakvizsgázók elvárásai alapján készült el a Jogi Szakvizsga Modul, mely a Jogtáron belül érhető el. A Szakvizsga Modulon belül a maga teljességében hozzá lehet férni minden olyan jogszabályhoz, döntvényhez, amely a szakvizsga mindenkori tételsorában szerepel, és a tartalom mellett különböző funkciók is megkönnyítik a vizsgára készülést.

Egyedi időgépes megoldás

A Szakvizsga Modul nem fog helyettünk tanulni, de jelentősen megkönnyíti a folyamatot: a tételek a hivatalos tételsor szerint vannak összegyűjtve és megjelölve, és mindegyik tételben csak azok a normaszövegek-részletek, döntvények szerepelnek, melyek az adott tételhez tartoznak. Mindez azt jelenti, hogy a – jelenlegi – 628 tétel sorba rendezve kikereshető néhány kattintással. Talán ennél is jobban örülnek a vizsgázók annak a speciális időgép funkciónak, mellyel napra pontosan kiválaszthatják és beállíthatják az adott részhez a vizsgadátumukat, melynek segítségével automatikusan minden, az adott részhez tartozó tétel összes normaszövegénél a megadott napon hatályos szöveget fogja mutatni a Jogtár. A program megjegyzi az elmentett dátumot, így legközelebb a felületre belépve nem kell beállítani csak abban az esetben, ha időközben más dátumra tette át a részvizsgáját a vizsgázó. (Ez egyben azt is jelenti, hogy elég a vizsgarészhez beállítani a dátumot, azt a program az összes tételre automatikusan megjegyzi.)

A listában megjelenített A/1., A/2. stb. tételsor nemcsak egyszerű felsorolása a tartalomnak, hanem a Jogtár többi dokumentumához hasonlóan keresni is lehet benne: vagy az egész szövegben, vagy csak a címben. Így például, ha azt szeretnénk látni, hogy a jognyilatkozat szó mely tételekben szerepel, az A/1-es tételsort megnyitva a már jól ismert keresőben tovább szűkíthetjük a listát.

Jegyzetelhetünk is az egyes tételeknél

További funkciókkal is segíthetjük a felkészülést azáltal, hogy teljes mértékben az elektronikus felületet használjuk, hiszen ezáltal nem kell kinyomtatott, vaskos köteg jegyzeteket magunknál tartani, hanem amikor van rá időnk és gépközelben vagyunk, onnan tudjuk folytatni a tanulást, ahol abbahagytuk. A felkészülést segítik a kedvencek, könyvjelzők, saját jegyzet funkciók is, melyek a Szakvizsga Modul esetén is elérhetők. (Bővebben a funkciók használatáról ebben a cikkben olvashat.)

Mindezek segítségével saját rendszert alakíthatunk ki, például bejelölhetjük kedvencként azokat a B) részes tételeket, melyeket még nem tanultunk meg, vagy így jelölhetjük azokat a problémásabb tételeket is, melyeket még párszor át kell ismételni annak érdekében, hogy zökkenőmentesen sikerüljön a vizsga. A könyvjelzők funkcióval ugyanígy felhívhatjuk a figyelmünket arra, hogy egy tételen belül hol vannak még olyan részek, amelyek valamilyen szempontból fontosak a számunkra. A saját jegyzetekkel (mely a könyvjelző funkcióval az adott tételen belül bármely szövegegységhez beilleszthető) teljesen kidolgozott tétellé alakíthatjuk a felületet: például kiválasztva a C/1. rész 46. tételét, az ott szereplő „A döntés kijavítása” bekezdéshez bemásolhatjuk azt a részt, melyet a kommentár ide vonatkozó része taglal, vagy feltüntethetjük, hogy a gyakorlatban milyen esetünk volt ezzel kapcsolatban, mely hasznos, ha megemlítésre kerül, esetleg feljegyezhetjük, hogy milyen tételekkel kapcsolnánk össze, vagy milyen egyéb elméleti mondanivalóval egészítenénk ki. A saját jegyzet – mint ahogy azt a neve is mutatja – csak számunkra látható, ezért nyugodtan lehet úgy használni, mint a személyes jegyzetfüzetünket. Ha már nem emlékszünk arra, hogy pontosan hova helyeztünk el jegyzetet, akkor sincsen gond, mivel egyrészt a Könyvjelzők, jegyzetek menüpontból is megnyithatjuk, másrészt a már említett kereső ugyanígy a tételekhez csatolt jegyzetekben szereplő találatokat is megjeleníti.

Elsőre talán elrettentőnek hathat a mennyisége miatt, de további extra funkcióként elérhető mindegyik vizsgarésznél (külön nyitható fülön) az adott részben hivatkozott összes jogszabály és joggyakorlat. Például a C/2. részben külön listatalálatként megjeleníthető a hivatkozott Magyar joganyagok (2303 db dokumentum), Döntvények (284 db), EU-s joganyagok (447 db), EU-s döntvények (4 db) teljes szövege. Ezzel lehetőség van ugyanúgy a kereső segítségével egy adott szóra, témára rákeresni a szűkített listán belül. (Ez azt is jelenti, hogy nem jelent problémát, ha a használt Jogtár előfizetés nem terjed ki ezekre a hatályos tételsorban egyébként szereplő anyagokra, mivel a Jogi Szakvizsga Modullal ezen tartalmak korlátozás nélkül elérhetők.)

Változásfigyelés, jogszabályfigyelő és monitoring

A Szakvizsga Modul változásfigyelője kifejezetten a tételsorban bekövetkező változásokat követi nyomon, így hétről-hétre azt mutatja meg, hogy a kiválasztott részvizsga [pl. B) rész] tételei közül melyeknek van új időállapota. Ez arra utal, hogy azokban a tételekben a hivatkozott magyar és/vagy uniós jogszabályok módosultak. A figyelő nemcsak a megváltozott jogszabályt nevezi meg, hanem szakasz/bekezdés szinten jelzi a változást a hatálybalépés dátumával együtt.

A már jól ismert Jogszabályfigyelő is hasznos része a Modulnak, mivel ebből lehet gyorsan tájékozódni, hogy szöveges szinten milyen fontos új és változó tartalom jelent meg heti szinten a Magyar Közlönyben. Ezek az összefoglalók nemcsak a jogszabályokra, hanem a fontosabbnak tartott bírósági döntésekre, tanácsadó testületi véleményekre és más, a jogászok napi munkáját érintő bírósági és hatósági tájékoztatókra is kiterjednek.

További plusz funkció, hogy a tételsorra vonatkozóan külön előfizetés nélkül használható és elérhető a nagyon hasznos, szakértői megoldásra épülő változásfigyeltető szolgáltatás, a Legal monitoring. Ezt arra érdemes használni, hogy bizonyos időszakokra vonatkozóan lekérdezéseket állítson össze a vizsgázó arról, hogy például a B/3. vizsgarész anyagát képező, fentebb említett hivatkozott magyar és uniós jogszabályok közül melyek módosulnak. Ezáltal nyomon követhetők a jogi aktusok múltbeli és a riportálás időpontjában már ismert jövőbeli változásai.

A szakvizsga fontos mérföldkő a jogászi karrierben, ezért érdemes támogatni a felkészülést olyan módokon, amelyek megkönnyítik és egyszerűbbé teszik a tanulást, továbbá pontosabbá, gyorsabbá teszik az anyag elsajátítását. A Jogi Szakvizsga Modul elérhető részvizsgánként külön-külön, vagy választható egyben is, mindhárom résszel együtt.


Kapcsolódó cikkek

2020. október 8.

Az Én Jogtáram

A Jogtárat használó szakemberek munkájában jelentős segítséget nyújt az olyan „egyszerű, de nagyszerű” funkciók használata, melyek összefoglaló néven az Én Jogtáram elnevezést kapták. A kedvencek, könyvjelzők megjelölése, a saját jegyzetek hozzáadása a Jogtáron mind-mind segítik az adatbázis saját tevékenységi és érdeklődési körre történő testreszabását, a munkafolyamatok gyorsítását. Jól összekapcsolható az okiratszerkesztési folyamattal még a Word bővítmény, mely eddig talán nem kapott kellő figyelmet a felhasználók körében, ezért röviden bemutatjuk annak funkcióit és hasznosítási lehetőségeit is.