Fókuszban az AI: ingyenes nemzetközi konferencia LegalTech témában Budapesten


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Még lehet regisztrálni a jövő hét csütörtök-péntekre szervezett konferenciára.

Az NKE Információs Társadalom Kutatóintézete „Legal technology and its impact on the access to justice, society, and the legal industry” címmel nemzetközi konferenciát tart június 23-24-én. 

A jogi technológiák jelentősége és hatása egyre jobban növekszik nemcsak a jogban, hanem a társadalomban és az üzleti életben is. A konferencián 26 előadás hallgatható meg a jogi technológiák aktuális kérdéseiről, három témakör köré csoportosítva: 

  • legaltech az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés és a vitarendezés területén 
  • legaltech a hatékonyság szolgálatában
  • legaltech etikai, elméleti és szabályozási kérdései 

A Wolters Kluwer Hungary Kft. és a Montana Tudásmenedzsment Kft. jogászokból és fejlesztőkből álló csapata „Revealing the characteristic of legal texts with unsupervised classification” címmel fog előadást tartani június 24-én 13.30-tól, ahol többek között azt is megmutatják, hogy a különböző nem-felügyelt (azaz unsupervised) tanuláson alapuló szöveg klasszifikációs megoldásokkal hogyan lehet egy olyan nagy mennyiségű adathalmazt osztályozni, mint amilyenek az anonimizált bírósági határozatok. Az előadás segítségével megérthető, hogy a mesterséges intelligencia hogyan segíti a rendelkezésre álló adatok megértését és hatékonyabb felhasználását. 

A konferencia időpontja: 2022. június 23-24. 

Helyszín: az NKE-n személyesen és online 

A konferencia angol nyelvű, a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 
További részletek, a teljes program és regisztráció a konferencia honlapján: https://legaltechconf.uni-nke.hu/ 


Kapcsolódó cikkek

2023. június 22.

MI eszközök használata az ügyvédi munkában – 4. rész: hivatásbeli kötelezettségeket érintő kockázatok

Cikksorozatunk negyedik részében kiemelünk néhány olyan kockázatot, amelyek akkor merülnek fel, ha az ügyvédek MI-eszközöket használnak. Kitérünk arra is, hogy ezek használata miként veszélyeztetheti a hivatásbeli kötelezettségeknek való megfelelést. A cikk az Európai Ügyvédi Kamarák Tanácsa (CCBE) és az Európai Ügyvédek Alapítványa (ELF) által bemutatott, az Európai Bizottság által finanszírozott AI4Lawyers projekt keretében megalkotott útmutató alapján készült.

2023. június 7.

MI eszközök használata az ügyvédi munkában – 3. rész

Cikksorozatunk harmadik részében az szövegkeresésről, a szövegelemzésről a beszédet szöveggé alakító eszközökről, a chatbotokról és az adminisztrációs teher MI-vel való csökkentéséről olvashatnak. A cikk az Európai Ügyvédi Kamarák Tanácsa (CCBE) és az Európai Ügyvédek Alapítványa (ELF) által bemutatott, az Európai Bizottság által finanszírozott AI4Lawyers projekt keretében megalkotott útmutató alapján készült.

2023. május 31.

MI eszközök használata az ügyvédi munkában – 2. rész

Az Európai Bizottság által finanszírozott AI4Lawyers projekt keretében megalkotott útmutatóból készült cikksorozatunk második részében az ügyvédi kamarák lehetőségeit és az MI eszközök csoportjait ismertetjük. Az ügyvédi hivatás függetlenségének az állammal szembeni első számú garanciája az ügyvédi önszabályozás. Az ügyvédi kamaráknak ezért mérlegelniük kell, hogy saját országukban milyen módon tudják az ügyvédeket támogatni az MI eszközök használatában.