Ülj be a legizgalmasabb perekre!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Légy részese a bírósági eljárásoknak és nézd élőben a tárgyalásokat. Ismerd meg, hogy a megtanult elmélet hogyan működik a gyakorlatban, és tanulj, miközben a legizgalmasabb ügyek részletei tárulnak fel előtted.

Szeged

Helyszín: Szegedi Törvényszék, Szeged Széchenyi tér 4., 117-es tárgyalóterem

Időpont: 2019.04.09. 8:15

Tárgy: Különösen nagy kárt okozó csalás bűntette

Az ügy lényege: A vádirat lényege szerint a vádlottak megállapodtak abban, hogy megszerzik az angol-amerikai kettős állampolgárságú filmproducer egy csehországi bankban vezetett bankszámláján levő pénzét.

Ennek érdekében a producer nevére és személyi adataira állíttattak ki a vádlottak egyikének fényképével ellátott hamis brit magánútlevelet, személyazonosító igazolványt és vezetői engedélyt, illetőleg névjegykártyákat is.

A fentieket követően a vádlottak 2017. év októberében Szegeden egy kereskedelmi bank fiókjában a sértett nevére számlát nyitottak, melynek során felhasználták a hamis, de a vádlottak egyikének fényképével ellátott okiratokat is.

Másnap a vádlottak Prágába utaztak, ahol a producer számlavezető bankjába bementek, ott a hamis okiratok felhasználásával a banki alkalmazottat megtévesztve megváltoztatták a bankszámla internetes hozzáférési kódjait. Ezt követően 2000 amerikai dollárt a számláról felvettek, a további 435 ezer dollárt pedig a magyarországi bankszámlára átutaltatták.

A vádlottak visszautaztak Szegedre, 12 ezer dollárt a bankfiókból készpénzben felvettek, a fennmaradó több mint 400 ezer dollárt át akarták utaltatni egy nem létező személy ügyvezetése alatt álló, de érdekeltségükbe tartozó cégnek, így próbálva eltüntetni a csalásból származó pénzt.

Mindeközben azonban a sértett tudomására jutott, hogy bankszámlájáról pénzt vettek fel és utaltak át és még mielőtt annak tovább utalását tudták volna kezdeményezni vádlottak a cég felé, a rendőrség azt lefoglalta.

A sértettnek 437 ezer amerikai dollár, azaz mintegy 120 millió forint kárt okoztak, de tekintettel arra, hogy a pénz nagy része lefoglalásra került, így a meg nem térült kár összege mintegy 4 millió forint. A lefoglalt pénzt a bank visszautalta a sértett számlavezető pénzintézete felé. A főügyészség a vádlottakat különösen nagy kárt okozó csalás bűntettével, közokirat-hamisítás bűntettével, valamint pénzmosás elkövetésében való megállapodás vétségével vádolja.

A bíróság az ügyben előkészítő ülést tart.

Érdeklődj a tárgyalásról: Juhászné dr. Prágai Erika, sajtószóvivő, 06/30-475-6007 sajto_csongrad@szegedit.birosag.hu

Pécs

Helyszín: Pécsi Járásbíróság, Pécs, Széchenyi tér 14. földszint 16-os tárgyalóterem

Időpont: 2019.04.09. 08:30

Tárgy: halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége

Az ügy lényege: A vádlott 2016. március 26-án sürgősségi betegellátó osztályon dolgozott, mint kezelőorvos. 2016. március 26-án a koradélutáni órákban a mentők a sértettet – háziorvosának beutalójával – szállították a sürgősségi osztályra. A beutalón a háziorvos előzményként rögzítette, hogy a sértett otthonában, aznap reggel elesett és diagnózisként combnyaktörést és könyökzúzódást állapított meg. A sértett saját mosdó helyiségében esett el. Az Országos Mentőszolgálat dokumentációs lapján szintén combnyaktörést rögzített a sértett esetében.

A kezelőorvos vizsgálatának a beteg minden panaszára ki kell terjednie, így mindenképpen el kellett volna végeznie a vádlottnak a háziorvos, illetve az Országos Mentőszolgálat által felállított diagnózis ellenőrzését, kivizsgálását. A vádlottnak vizsgálnia kellett volna, hogy a betegnél csípőtáji törés fennállt-e.

Azonban a vádlott vizsgálata erre nem terjedt ki e törés kizárására, az általa végzett vizsgálat a könyök sebzésének és a térdízület elfajulásos elváltozásának megállapítására jutott, a bal könyök és bal térd röntgenfelvételei alapján. A könyök sebzését ellátta, a térdfájdalom miatt fájdalomcsillapító szedését rendel el, és kontrollvizsgálatra a háziorvoshoz irányította.

A sértett állapota 2016. március 28. napján rosszabbodott, a háziorvos a egyéb fennálló betegsége, a cukorháztartás felborulása és ismételt combnyaktörés kórismével a sürgősségi betegellátó osztályra utalta. A combnyaktörés megállapítására irányuló vizsgálatok, a törés diagnózisának elmaradása, a célzott kezelés megkezdésének késedelme az általános állapot rendezési lehetőségének hiánya önmagában elősegítette a sértett állapotának romlását és egyéb sorsszerű, súlyos betegségei állapotának romlásához vezettek.

A kezelőorvosok 2016. március 28-án, bár mindent megtettek a sértett állapotának javítására, a szövődmények elháríthatatlanul a sértett halálához vezettek. A vádlott szabályszegése közvetlen ok okozati összefüggésben áll a sértett halálával.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Barkaszi Attila, sajtószóvivő, 06/30-990-4247 barkaszia@pecsit.birosag.hu

Győr

Helyszín: Győri Járásbíróság, Győr,

Időpont: 2019.04.09. 13:00

Tárgy: Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette

Az ügy lényege: A vádlott 2018. márciusában 11.00 óra körül – az eljárás során ismeretlenül maradt – társával együtt erősen ittas állapotban odament egy győri szakiskola, testnevelés órán résztvevő diákjaihoz.

Itt a gyerekekkel a vádlott sértő hangon kiabálni kezdett, őket káromkodó kifejezésekkel szidalmazta. A gyerekekkel lévő testnevelő tanár ekkor rászólt a vádlottra, hogy hagyja abba a kiabálást, hiszen éppen egy testnevelés óra zajlik, menjen a dolgára. A vádlottat emellett a társaságában lévő másik férfi is csitítani próbálta.

A vádlott azonban ekkor a sértettet kezdte el sértegetni és mocskolni, majd ököllel megütötte a sértett mellkasát is.

Ekkor a sértett a vádlottat védekezésképp földre vitte, majd a gyerekeket elindította futni és a vádlott is elindult a társával együtt a közeli híd irányába. A hídon a vádlottat a társa megütötte, amitől a vádlott arca vérezni kezdett.

Távolodás közben a vádlott még továbbra is visszakiabált a sértettnek, majd visszafordult és újra a sértett felé indult. A sértett eközben mobiltelefonján rendőri segítséget kért, de ekkor a vádlott visszaért és a telefonáló sértettet újra mellkason ütötte.

A sértett ekkor védekezésképp ismét földre vitte a vádlottat és egyik kezével igyekezett őt ott tartani, míg másik kezében a telefont fogta. A vádlott azonban felkelt a földről, véres szájával a sértett arcába köpött, majd elfutott a helyszínről.

A sértettnek sérülése nem keletkezett. Néhány perc elteltével a vádlott egy másik helyszínen minden ok nélkül szidalmazott, becsmérelt egy számára ismeretlen 81 éves szívbeteg hölgyet is, ezt követően azonban a helyszínen a rendőrök elfogták.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Havasiné dr. Kulcsár Petra, sajtószóvivő, 06/30-291-8725 KulcsarP@gyorit.birosag.hu

Budapest

Helyszín: Fővárosi Törvényszék, Budapest, Markó utca 27., II. 59-es tárgyalóterem

Tárgy: hivatalos személy sérelmére hivatalos eljárása alatt elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények

Időpont: 2019.04.10. 13:00

Az ügy lényege: A vádirat szerint Sz. L. Sz. vádlott 2016 márciusában a IX. kerület Ferenc körúton felfigyelt az egyik ismerősével beszélgető sértettre, akinek korábban nézeteltérése volt a vádlott családjával.

A vádlott megszólította a sértettet, hogy beszélni szeretne vele, aki azonban elküldte azzal, hogy a jelenleg folytatott beszélgetését szeretné befejezni.

Később a vádlott visszalépett a sértetthez, aki ezzel nem törődve tovább beszélgetett. Erre a vádlott a nála lévő 6,5 cm pengehosszúságú késsel a sértett nyaka felé szúrt, aki hátrálni kezdett, majd elszaladt.

A vádlott utána futott és mikor utolérte hátba szúrta. Erre a sértett szembefordult a vádlottal, aki ekkor a sértettet hason szúrta.

A sértett a szúrások következtében életveszélyes sérüléseket szenvedett. Az eljárás eredetileg életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt indult, azonban a tárgyaláson jelenlévő ügyész a vádat később emberölés bűntettének kísérletére módosította.

Ehhez a büntetőügyhöz 2017 decemberében egyesítették az alábbi ügyet. A vádirat szerint Sz. L. Sz. I. rendű vádlott és féltestvére Sz. B. R. II. rendű vádlott 2017 áprilisában előzetes letartóztatásban voltak és kérésükre közös kétfős zárkában helyezték el őket az egyik Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben.

Az I. rendű vádlott a zárkában lévő villanykapcsolót megrongálva a vezetékeket kitépte a falból és a vezetékvégeket a befelé nyíló zárkaajtó útjába irányítva úgy helyezte el, hogy az az ajtó benyitása esetén érintkezzenek a fémajtóra szerelt ún. szigonyzár fém nyelvével.

A két vádlott – tudva, hogy a zárkában lévő kamerán keresztül tevékenységüket a bv. személyzete figyeli – filctollal összefirkálták a zárka falát, kitépett könyvlapot ragasztottak rá, megvágták az ujjukat és a könyvlapot, valamint a falat vérrel összekenték.

A vádlottak tevékenységét észlelve a bv. körletfelügyelői ellenőrzésre indultak a vádlottak zárkájához. Az egyik körletfelügyelő kinyitotta a zárka ajtaját és a gumitalpú cipőjével tolta be a fém zárkaajtót. Az ajtó kinyitásakor a szigonyzár fém nyelve érintkezésbe lépett az útjába helyezett 230 V feszültség alatt lévő villanykapcsoló vezetékével, így az ajtó villamos feszültség alá került.

Az ekkor létrejött áramütés alkalmas volt az élet kioltására. Az áramütés kizárólag azért nem következett be, mert a bv. őr nem kézzel, hanem lábbal érintette az ajtót.

Az ügyészség az I. rendű vádlottat hivatalos személy sérelmére hivatalos eljárása alatt elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádolja, melyet a II. rendű vádlott bűnsegédként követett el.

Érdeklődj a tárgyalásról: Fővárosi Törvényszék, Sajtóosztály, 06/1-354-6729, sajto@fovarosit.birosag.hu

Miskolc

Helyszín: Miskolci Járásbíróság, Miskolc, Dózsa György út 4. II/221/B tárgyalóterem

Időpont: 2019.04.11. 9:00

Tárgy: pénzmosás bűntette

Az ügy lényege: A vádirat szerint az I. rendű vádlott munkát keresett és e miatt internetes portálon hirdetést adott fel. A hirdetésre a nyomozás során ismeretlenül maradt személy jelentkezett, és a vádlottat bankszámla nyitásra kérte azzal, hogy értesítési telefonszámként az általa megadott telefonszámot adja meg.

Az I. rendű vádlott ennek eleget tett és az ismeretlen személy kérésének megfelelően valamennyi bankszámla adatot is megadott neki.

Ezt követően egy másik bankszámlára csalással szerzett pénzösszegek érkeztek, amelyet az ismeretlen személy tovább utalt az I. rendű vádlott bankszámlájára. Az I. rendű vádlott tudta, hogy az érkezett 4 millió forint bűncselekményből származik, ennek ellenére annak nagy részét készpénzben felvette és a „költségek” levonása után ismeretlen személynek átadta.

A II. rendű vádlott az I. rendű vádlotthoz hasonlóan munkát keresett, és ezt internetes portálon hirdette. A II. rendű vádlottat ismeretlen személy megkereste, majd céges bankszámla nyitását kérte azért, hogy a munkabérek és járulékok átutalása onnan megtörténhessen. A II. rendű vádlott megkérte egyik volt munkatársát, hogy „vegyen a nevére” egy gazdasági társaságot és annak nyisson bankszámlát. A bankszámlán később a II. rendű vádlott önálló rendelkezési jogot szerzett. Ezt követően a I. rendű vádlott esetével egyező módon a bankszámlára érkezett több mint 3 millió forint, amelynek bűnös eredetéről a II. rendű vádlott tudomással bírt. A vádlott az összeget a bankszámláról felvette és hetvenezer forint levonása után ismeretlen személynek kifizette.

A 2018. július 1-jén hatályba lépett új büntetőeljárási törvény lehetővé teszi, hogy a bíróság – amennyiben annak törvényi feltételei fennállnak – az előkészítő ülésen ítélettel döntsön a vádlott büntetőjogi felelősségéről. Ennek hiányában az eljárás tovább folytatódik, a bíróság az ügyben tárgyalást tűz és megkezdi a bizonyítási eljárást.

Érdeklődj a tárgyalásról: dr. Horváth Dóra, sajtószóvivő, 06/46-815-297,  06/70-361-2778
horvathd@miskolc.birosag.hu

Debrecen

Debreceni Törvényszék, Debrecen, Széchenyi utca 9., I. emelet 122-es tárgyalóterem

Időpont: 2019.04.11. 10:00

Tárgy: Új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette és más bűncselekmény

Az ügy lényege: A Debreceni Járásbíróság 2018. november 27-én ítéletet hirdetett annak a vádlottnak az ügyében, aki 2014 januárjától 2015 szeptemberéig kábítószerrel és új pszichoaktív anyaggal kereskedett Debrecenben. Az elsőfokú bíróság T. S. vádlottat bűnösnek mondta ki kereskedéssel elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében, oktatási feladatok ellátására rendelt épület közvetlen környezetében elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében, valamint kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettében. Ezért őt, mint különös visszaesőt halmazati büntetésül 6 év 6 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte, vele szemben vagyonelkobzást rendelt el, egyben kötelezte 1.422.836 forint bűnügyi költség megfizetésére.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője a bűncselekmények téves minősítése és enyhítése végett jelentett be fellebbezést. A bíróság a vádlott letartóztatását fenntartotta.

Az ítéleti tényállás szerint a vádlott 2014. januárjában elhatározta, hogy marihuána, valamint amfetamin tartalmú por, azaz speed értékesítéséből tesz szert jövedelemre. A kábítószereket ismeretlen forrásból szerezte be, majd értékesítette a vele kizárólag e célból kapcsolatban álló személyek részére 2014. januárjától elfogásáig.

A vádlott 2015. szeptember 3-án délután egy debreceni iskolától néhány méterre leszólított egy gyermekeire várakozó nőt, akinek ingyenesen átadott egy fehér port tartalmazó műanyag zacskót. A nyomozás során lefoglalt tasak felületén amfetamint tartalmazó anyagmaradványt azonosítottak.

A vádlott 2015 szeptemberében vásárolt 10 gramm ADB-FUBINACA nevű pszichoaktív anyagot egy ismeretlen személytől. Úgy tervezte, hogy a kábítószer egy részét elfogyasztja, másik részét pedig értékesíti.

2015. szeptember 5-én este hívta fel a sértett, akivel később egy belvárosi non-stop élelmiszerbolt előtt találkoztak. A férfi csaknem 3 gramm kábítószert vásárolt a vádlottól, amellyel barátaihoz ment, hogy közösen fogyasszák azt el.

A négy barát azonban a pszichoaktív anyag felszívása után nem sokkal rosszul lett, majd mindannyian eszméletüket vesztették.

Az Országos Mentőszolgálat másnap kora reggel értesítette a rendőrséget arról, hogy egy férfi meghalt, három másikat pedig a DEOEC sürgősségi osztályára szállítottak.

A férfi egyértelműen az ADB-FUBINACA által okozott mérgezésbe halt bele.

T.S. akkor este egy másik vevőtől is telefonhívást kapott. A vádlott neki is ugyanott – Debrecen belvárosában -, 10 ezer forint értékben adott el a pszichoaktív anyagból.

A vevő két barátjával a Déri téren találkozott, ahol a frissen vásárolt kábítószer egy részét közösen elfogyasztották. Nem sokkal később mindhárom fogyasztó rosszul lett, ketten eszméletüket vesztették.

Az OMSZ őket is a DEOEC sürgősségi osztályára vitte be, ketten életveszélyes állapotba kerültek a drogtól.

A vádlott és az ügy többi szereplője is rendszeresen kábítószerezett, már a vádbeli napot megelőzően is. A vádlottat másnap délelőtt fogták el otthonában a rendőrök, ahol a házkutatás során több kannabisszal és más kábítószerrel szennyezett eszközt, illetve kisebb mennyiségű kábítószert is lefoglaltak.

Dr. Mocsáry Eszter bíró az ítélet szóbeli indokolása során kiemelte: nemcsak az elkövetők, hanem a fogyasztók számára is intő jel, hogy senki sem tudhatja, hogy amit az utcán vásárol, az mit tartalmaz. A vádlott által árult szertől egy ember meghalt, hatan kórházba kerültek, többen közülük kómába estek. A bíróság a büntetés kiszabásakor súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott büntetett előéletű, a bűncselekményt más büntetőeljárás és kényszerintézkedés hatálya alatt, hosszú időn át követte el. Szintén súlyosító körülmény a kábítószer mennyisége, valamint az ilyen jellegű bűncselekmények elszaporodottsága.

Ugyanakkor nyomatékos enyhítő körülményként vette figyelembe az időmúlást, valamint a vádlott részbeni, ténybeli beismerő vallomását és megbánó magatartását.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Dobó Dénes sajtószóvivő, 06/30 748 3847,

Dr. Veszprémyné Dr. Szajkó Márta sajtótitkár, 06/30 327 0464, email: sajto@debrecenit.birosag.hu


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

Jog és kommunikáció konferencia: a jog nemcsak a jogászoké

A Wolters Kluwer Hungary, a Szegedi Tudományegyetem Üzleti Jogi Intézete és az SZTE Európai Értékek Elemző Központja szervezésében május 15-én Szegeden rendezett konferencia célja volt, hogy megvilágítsa, felkészültek vagyunk-e mindazokra a kommunikációs jelenségekre, amelyekkel a technológiai fejlődés eredményeként a digitális környezetünkben nap mint nap szembesülünk és miként kezelhetők ezek adatvédelmi, versenyjogi és fogyasztóvédelmi jogi nézőpontból.

2024. május 16.

Az egyenlőség a digitális világban sem jelent egyformaságot

Sokfélék vagyunk, és digitális eszközeinket is sokféleképpen használjuk. A digitális térben sincs ez másképp. Idén májusban a harmadik csütörtök május 16-ra esik, ez a Global Accessibility Awareness Day (GAAD), az egyenlő esélyű digitális hozzáférés világnapja. A digitális akadálymentesség kiemelt témája volt a nemrégiben megrendezett Digital Compliance by Design & Legaltech konferenciának is. A GAAD alkalmából tesszük közzé a konferencia két résztvevője, dr. Megyeri Andrea és dr. Velegi Dorottya beszélgetését.