Ülj be a legizgalmasabb perekre!

Légy részese a bírósági eljárásoknak és nézd élőben a tárgyalásokat. Ismerd meg, hogy a megtanult elmélet hogyan működik a gyakorlatban, és tanulj, miközben a legizgalmasabb ügyek részletei tárulnak fel előtted.

1. Miskolc

Helyszín: Miskolci Törvényszék, Miskolc, Dózsa György út 4., földszint 28-as tárgyalóterem

Időpont: 2019. október 7. 9:00

Tárgy: életveszélyt okozó testi sértés bűntette és más bűncselekmények

Az ügy lényege: Tanúkat hallgat ki a törvényszék annak a két férfinak az ügyében, akik egy borsod megyei településen a nyílt utcán vasvillával támadtak a sértettekre.

A vád szerint 2016 augusztusában, a kora esti órákban az ittas állapotban lévő sértettek hangosan vitatkoztak, melyre felfigyeltek a vádlottak és azok családtagjai.

Ekkor a sértettek sérelmezni kezdték, hogy miért nézik őket, ezért további vita alakult ki az utcán tartózkodók között. A vádlottak vasvillát vettek magukhoz, azzal támadtak a sértettekre.

A bántalmazás következtében az egyik sértett homlokcsonttörést, valamint agyburok alatti vérzést szenvedett, mely utóbbi sérülés közvetetten életveszélyesnek minősül. A másik sértett a fülkagylón vérző sérülést szenvedett, amely nyolc napon túl gyógyult.

Érdeklődj a tárgyalásról: dr. Balogh Adrienn, sajtószóvivő, 06/46-815-385, baloghadri@miskolcit.birosag.hu

2. Szeged

Helyszín: Szegedi Járásbíróság, Szeged, Széchenyi tér 4., 16-os tárgyalóterem

Időpont: 2019. október 7. 9:30

Tárgy: Költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények

Az ügy lényege: Ami a tényállást illeti, az ideg-elmegyógyász végzettségű I. rendű vádlott Hódmezővásárhelyen praktizált, és feladati közé tartozott többek között fogyatékossági támogatások igénylése kapcsán szakorvosi igazolások kiállítása.

A vádlott 2001 szeptembere és 2010 decembere közötti időszakban számos betege, valamint a betegei által megnevezett, számára ismeretlen személyek részére – azok jogtalan haszonszerzése érdekében – olyan valótlan tartalmú szakorvosi igazolásokat állított ki, amelyek megalapozták, hogy az igénylők jogosulatlanul jussanak fogyatékossági támogatáshoz.

Ezekben az esetekben a vádlott nem végezte el az ilyenkor szokásos szakmai vizsgálatokat és teszteket, hanem ezek hiányában, ismerve a támogatás iránti igényjogtalanságát igazolta azt, hogy a juttatást jogosulatlanul igénylő személyek alacsony intelligenciával rendelkeznek. Az igazolást kiállítani kért vádlottak a valótlan tartalmú szakorvosi igazolásokkal az esetek nagy részében egy bizonyos háziorvost kerestek fel abból a célból, hogy az a valótlan tartalmú, I. rendű vádlott által adott szakorvosi igazolások és az érintettek nyilatkozata alapján állítson ki részükre egy a fogyatékossági támogatás igényléséhez szükséges beutalót.

A IV. r. vádlott 13 esetben bírt tudomással arról, hogy a szakorvosi igazolás valótlan tartalmú volt, és hogy az igénylő valótlan tartalmú nyilatkozatot tett előtte a jogosultság megállapítása érdekében.

Ezt követően a fogyatékossági támogatást igénylő 49 vádlott a valótlan tartalmú szakorvosi igazolásokat és beutalókat a Magyar Államkincstár illetékes területi szervéhez benyújtotta, majd az eljáró ügyintéző az egészségügyi iratokat az Országos Orvosszakértői Intézet Szakértői Bizottságának megküldte.

A bizottság a csatolt valótlan tartalmú, hitelesnek tekintett okiratok alapján minden esetben megállapította, hogy az igényt előterjesztő vádlottak fogyatékosak, melyre tekintettel a Magyar Államkincstár a fogyatékossági támogatás rendszeres folyósításáról rendelkezett.

A fogyatékossági támogatások jogosulatlan igénybevétele folytán a magyar állami költségvetést az esetek döntő többségében 1 millió és 2,5 millió forint közötti kár érte, amely csupán egyetlen esetben, egy kisebb összeg vonatkozásában térült meg.

Érdeklődj a tárgyalásról: Juhászné dr. Prágai Erika, sajtószóvivő, 06/30-4756-007, sajto_csongrad@szegedit.birosag.hu

3. Debrecen

Helyszín: Debreceni Ítélőtábla, Debrecen, Széchenyi utca 24., 1-es tárgyalóterem

Időpont: 2019. október 8. 9:30

Tárgy: Hivatali visszaélés bűntette

Az ügy lényege: Az első fokon eljárt Nyíregyházi Törvényszék 2019 májusában N. R. vádlottat hivatali visszaélés bűntette miatt 300.000.-Ft pénzbüntetésre ítélte. Az ítélet ellen a védő felmentésért fellebbezett.

Ami a tényállást illeti a vádlott az adóhivatal tisztviselője volt, végrehajtási ügyekkel foglalkozott.

2017 márciusában a vádlott árajánlatot kért egy szakembertől lakásának felújítási munkálataira. Még abban a hónapban a férfi ellen, adótartozása miatt végrehajtást rendelt el az adóhivatal.

A helyszíni eljáráshoz az iratokat a vádlott kapta meg, akinek feltűnt, hogy ismerősénél kell végrehajtást indítania. Ezt követően több alkalommal felhívta telefonon a férfit, közölte, hogy eltekint a helyszíni eljárástól, illetve felhívta a figyelmét arra, hogy a megadott címen zárja be a kaput és ne menjen senki kaput nyitni, amikor észlelik a végrehajtók megérkezését. A vádlott hivatali kötelességét megszegve nem jelent meg a férfi lakcímén a végrehajtás miatt, ezzel jogtalan előnyt biztosított számára. Majd 3 és fél hónap múlva más végrehajtó intézte el a végrehajtást.

Érdeklődj a tárgyalásról: Fórizs Ildikó, sajtószóvivő, 0630/994-3339, ForizsI@birosag.hu

4. Pécs

Helyszín: Pécsi Járásbíróság, Pécs, Széchenyi tér 14., földszint 19-es tárgyaló

Időpont: 2019. október 9. 10:30

Tárgy: lopás vétsége és más bűncselekmények

Az ügy lényege: A vádlott személyiségzavarban szenved, vagyon elleni bűncselekmények elkövetése miatt többszörösen büntetett előéletű.

Legutóbbi elítélését követően hajléktalanként élt, ezalatt a 2018. március 13. és április 18. közötti időszakban Budapesten, Pécsett, Attalán, Dombóváron különböző vendéglátóipari egységekbe (hotel, étterem, benzinkút shopja) tért be, ahol – a fizetés szándéka nélkül – élelmiszereket és italokat fogyasztott el, majd távozott.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Barkaszi Attila, sajtószóvivő, 06/30-990-4247, barkaszia@pecsit.birosag.hu

5. Budapest

Helyszín: Pesti Központi Kerületi Bíróság, Budapest, Markó utca 27., II. emelet 296-os tárgyalóterem

Időpont: 2019. október 10. 8:30

Tárgy: Robbanóanyaggal, robbantószerrel visszaélés

Az ügy lényege: A vádirat szerint a vádlott 2017 júliusában elhatározta, hogy robbanóanyagot fog előállítani, ezért az ehhez szükséges anyagokat nagyobb mennyiségben beszerezte, majd otthonában folyamatosan kísérletezett ezekkel az anyagokkal, amelynek eredményeképp sikerült TATP-t (triaceton-triperoxid)
és DADP-t (diaceton-triperoxid) előállítania. Mindkét vegyület robbanóanyagnak minősül.

A vádlott az 50-70 gramm tömegű TATP-t, illetve DADP-t is tartalmazó vegyületet műanyag palackba töltötte, majd egy erdős területen egy fa tövében kiöntötte. A TATP és a DADP robbanóanyag reakciókészsége kiszámíthatatlan, megbízhatatlansága és veszélyessége miatt még engedéllyel sem állítható elő.

A vádlott által előállított robbanóanyag az emberi élet kioltására alkalmas, felrobbantása esetén 3-5 méter sugarú körben okozott volna súlyos, maradandó sérüléseket. A robbanás közvetlen környezetében lévő anyagokból leváló ún. másodlagos repeszek, esetlegesen közvetetten életveszélyes, akár halált okozó sérüléseket is okozhattak volna.

Az ügyészség a vádlottat mint különös visszaesőt robbanóanyaggal vagy robbantószerrel visszaélés bűntettével vádolja.

Érdeklődj a tárgyalásról: Fővárosi Törvényszék Sajtóosztály, 06/1-354-6729, sajto@fovarosit.birosag.hu

Kapcsolódó cikkek:


Karrierutazás jogász diplomával X. – Középpontban a közjegyzők
2019. december 3.

Karrierutazás jogász diplomával X. – Középpontban a közjegyzők

A közjegyzők a kapu őrei: olyan közhiteles személyek, akiknek az a feladatuk, hogy pártatlan jogi szolgáltatást nyújtsanak, és ezzel lehetőség szerint megelőzzék a jogvitákat. Nem mindenki válhat közjegyzővé, cikksorozatunk ezen részében ezért azt vesszük végig, milyen lépcsők, milyen feltételek szükségesek ahhoz, hogy valakit közjegyzővé nevezzenek ki, és milyen nehézségekkel kell szembesülniük azoknak, akik ezt az utat választják.

Ülj be a legizgalmasabb perekre!
2019. december 2.

Ülj be a legizgalmasabb perekre!

Légy részese a bírósági eljárásoknak és nézd élőben a tárgyalásokat. Ismerd meg, hogy a megtanult elmélet hogyan működik a gyakorlatban, és tanulj, miközben a legizgalmasabb ügyek részletei tárulnak fel előtted.

Jogászdíj 2019 Red Carpet – Reflektorfényben a díj átadói IV.
2019. november 27.

Jogászdíj 2019 Red Carpet – Reflektorfényben a díj átadói IV.

A közelgő 2019-es Wolters Kluwer Jogászdíj Díjátadó felvezetéseként rövid interjúkat olvashatnak az elismeréseket átadó szakemberekkel. Ebben a részben a Versenyjog és vállalatfelvásárlás kategória díjátadója, Dr. Liber Ádám, a Magyar Versenyjogi Egyesület főtitkára válaszolt kérdéseinkre.