Ülj be a legizgalmasabb perekre!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Légy részese a bírósági eljárásoknak és nézd élőben a tárgyalásokat. Ismerd meg, hogy a megtanult elmélet hogyan működik a gyakorlatban, és tanulj, miközben a legizgalmasabb ügyek részletei tárulnak fel előtted.

  1. Budapest:

Helyszín: Fővárosi Törvényszék II., Fő utca 70-78., I.

Tárgy: különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértésének bűntette

Időpont: 2018. szeptember 19. 8:30

 Az ügy lényege: A vádirat szerint a vádlott 2009 augusztusától 2015 novemberéig egy weboldalt és egy ahhoz kapcsolódó FTP-szervert működtetett abból a célból, hogy azon a szerzők és jogtulajdonosok engedélye nélkül szerzői jog által védett – zene, film és szoftver – alkotásokat tegyen a nyilvánosság számára elérhetővé, anyagi ellenszolgáltatás ellenében.

A vádlott annak érdekében, hogy személye közvetlenül ne legyen összefüggésbe hozható a jogellenes cselekménnyel és az abból származó haszonnal, több személyt vett rá arra, hogy saját nevében bankszámlát nyisson, majd a számlanyitást követően a banki iratokat és a számlához hozzáférést biztosító bankkártyát adja át részére.

A szerver szolgáltatásainak használatához – a filmek, zenék és szoftverek letöltéséhez – a felhasználóknak a weboldalon megadott, a vádlott rendelkezése alatt álló bankszámlaszámokra kellett befizetést teljesíteniük, a szerzői jogvédelem alatt álló adattartalom illegális letöltése a havidíj ellenében volt lehetséges a meghívott és regisztrált tagok számára. A vádlott összesen legalább kb. 39 millió forint anyagi haszonra tett szert és több mint 1 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a jogellenes cselekmény által.

Az ügyészség a vádlottat 1 rendbeli szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó megsértésének bűntettével vádolja.

A bizonyítási eljárás folytatódik.

Érdeklődj a tárgyalásról: Fővárosi Törvényszék Sajtóosztály, tel: 06-1-354-6729, sajto@fovarosit.birosag.hu

Helyszín: Budapest Környéki Törvényszék, Budapest, földszint 21. tárgyalóterem

Tárgy: Az Európai Unió intézményei elleni kémkedés bűntette és más bűncselekmények

Időpont: 2018. szeptember 20. 8:30

Az ügy lényege: Az ügy lényege:

I. A vádlottak közül az I. rendű vádlott az egyik magyar parlamenti párt tagjaként, 2010. május 14-től európai parlamenti képviselőként az Európai Unió különböző feladatait ellátó bizottságaiban vállalt szerepet. 2010-től több alkalommal találkozott és rendszeres, folyamatos, kapcsolatot tartott fenn az O. F. K. H. Szolgálat hivatásos állományába tartozó orosz hírszerző tiszttel. A találkozókon az orosz hírszerző tiszt az Európai Unió külpolitikájával és gazdaságpolitikájával összefüggő információkra vonatkozó hírigényt fogalmazott meg, így az Európai Unió külpolitikájával és gazdaságpolitikájával kapcsolatban keletkezett adatok megszerzését és átadását kérte az I. rendű vádlottól.

Az I. rendű vádlott a 2012. októbere és a 2014. februárja között létrejött találkozók alkalmával, többek között az Oroszországot érintő, az Európai Közösségekre kihatással lévő energetikai tárgyalások részleteiről, ártárgyalási stratégiákról, a világ legnagyobb földgázkitermelő cégével kapcsolatos uniós vizsgálatok hátteréről, Moldávia uniós csatlakozásának folyamatáról, az Európai Unió és Ukrajna, Belorusszia kapcsolatáról, valamint a „Déli Áramlattal” kapcsolatos uniós álláspontról, az európai bankrendszer jövője vonatkozásában keletkezett adatok megszerzéséről, átadásáról és a 2014-ben esedékes Európai Parlamenti választásokról, az Oroszországi Föderáció vonatkozásában felmerült Európai Unió  vízummentességi kérdéseiről, valamint a következő Európai Uniós csúcstalálkozóról adott át adatokat az orosz hírszerző tisztnek.

Több más megbeszélést követően, a Magyarországról távozó orosz hírszerző tiszt 2013. novemberében bemutatta utódját az I. rendű vádlottnak, aki fent végzett tevékenysége folytatásának keretében 2014. február 16-án, újabb személyes megbeszélést követően, informálta immár az újonnan megismert orosz hírszerzőt a moszkvai útjáról, az Európai Unió aktualitásairól, a magyarországi belpolitikai helyzetről, a választásokról, valamint a paksi atomerőmű bővítéséről.

Az I. rendű vádlott tevékenységével aktívan segítette az orosz hírszerzés munkáját. A tevékenység végső célja az volt, hogy az Oroszországi Föderáció érdekében az Európai Parlamenten belül egy erős háttérbázissal rendelkező nyíltan EU ellenes tábort hozzanak létre, amelynek egyetlen feladata, hogy belülről bomlassza az Európai Közösségek intézményeinek munkáját és az orosz érdekeket helyezze előtérbe.

II. A képviselői gyakornokokra vonatkozó gyakornoki szabályzat szerint az EU Parlament képviselői szakmai gyakorlatot biztosíthatnak a brüsszeli és strasbourgi plenáris ülések idején, vagy a megválasztásuk szerinti országban végzett képviselői tevékenységeik során. Az I. rendű vádlott, mint európai parlamenti képviselő, azért, hogy az EU Parlament illetékes szolgálatának döntésre jogosult személyét megtévessze és a vele kapcsolatban álló személyeknek az EU Parlament költségvetéséből származó anyagi előnyt juttasson 2012. évben, valamint 2013. évben valótlan tartalmú gyakornoki megállapodásokat írt alá a II. rendű, a III. rendű, valamint a IV. rendű vádlottakkal. A gyakornoki megállapodások valamennyi vádlott esetében valótlanul tartalmazták, hogy a felek szakmai gyakorlat teljesítésére irányuló jogviszonyt hoztak létre, a szakmai gyakorlat teljesítésére főállásban, az EU Parlament brüsszeli munkahelyszínén kerül sor, valamint azt, hogy a gyakornokok a szakmai gyakorlat teljesítésének ideje alatt a megállapodásokban meghatározott brüsszeli lakcímen tartózkodnak, amely az I. rendű vádlott brüsszeli lakcímével volt azonos.

Valójában az I. rendű vádlottnak már a gyakornoki megállapodások aláírásakor sem állt szándékában gyakornokként foglalkoztatnia a vádlottakat, mellyel a II., III., IV. rendű vádlottak is tisztában voltak. Az I. rendű vádlott, a vádlottak által aláírt gyakornoki megállapodásokat az EU Parlament illetékes hivatalához benyújtotta, amelyek alapján az, az ösztöndíjakat a megállapodásokban megnevezett személyek bankszámlájára utalta havonta. Az I. rendű vádlott magatartásával a Parlament költségvetésének összesen 6.173.119 forint vagyoni hátrányt okozott.

A tárgyaláson a vádlottak kihallgatása és az okirati bizonyítékok ismertetése várható

Érdeklődj a tárgyalásról: Wenk Patrícia sajtótitkár, tel: 06 (1) 467-6266, e-mail: molnarp@budapestkornyekit.birosag.hu, sajto_pest@budapestkornyekit.birosag.hu

  1. Győr

Helyszín: Győri Ítélőtábla földszint. 2-es számú tárgyalóterem

Tárgy: Életveszélyt okozó testi sértés bűntette

Időpont: 2018. szeptember 18. 09:00

Az ügy lényege: A vádlott (1979) 2011 szeptemberében szülte meg gyermekét, a sértettet, akit a férjével vártak, kialakították számára a megfelelő környezetet a családban. A sértett a 31. héten koraszülöttként jött világra, kórházi ellátásra szorult, a vádlott naponta bejárt hozzá, gondozta, ellátta. Ez idő alatt a vádlott pszichológusnál a korábbi elítéléséhez kapcsolódóan megkezdett kezelését folytatta, próbálta kezelni azt a pszichés feszültséget, amelyet a gyermek hazaengedése körüli bizonytalan helyzet teremtett benne. A gyermek hazakerülését követően a vádlott egyedül próbált helytállni otthon a másik gyermekük nevelésével is. A vádlott házastársa hét közben nem tartózkodott otthon. A szülés után a vádlott hamarosan újra terhes lett. A korai terhességgel járó hormonális és pszichés változások, valamint a két kisgyermek körüli teendők miatt egyre fáradtabb, ingerültebb lett a vádlott. Férje távollétében ismerős falubeli fiatalok délutánonként segítettek a vádlottnak. 2011 év vége felé a vádlott a sértett gyermek sírása miatt olyan ideges állapotba került, hogy a sértettet kb. fél méter magasságból hanyatt fekvő testhelyzetben az ágyra dobta. Egy alkalommal, mikor a vádlott a sértettet levegőzni vitte, bekötötte a bébihordozóba, azonban a babakocsihoz a hordozót nem rögzítette.

Hazafelé a bébihordozó a sértettel együtt a földre esett, de a karfa felfogta az ütést, a sértettnek sérülése nem keletkezett. A vádlott 2012. január 13-át megelőzően próbálta csitítani a síró sértettet, aki azonban 10-15 perc után sem csendesedett el. Ekkor a vádlott két kézzel a hónaljánál fogva a levegőbe emelte és legalább közepes erővel megrázta a gyermeket.

Miután a sértett tovább sírt, a vádlott őt betette a kiságyba és rácsukta az ajtót. 2012. január 13-15 között a vádlott ismételten elkövette ezt a cselekményt a sértett sérelmére.

2012. január 18-án éjjel a sértettet a vádlott megetette, majd hason fekve a kiságyba tette, a fejét oldalra fordítva egy 4 cm vastagságú tömör állagú párnára. Reggel a vádlott észlelte, hogy a sértett arccal a párnába fúródva mozdulatlanul fekszik. Felkapta a vádlott a sértettet, levetkőztette, testét hideg vizes ruhával dörzsölte, majd hívta a nagynénjét, hogy nagy baj van, jöjjön át, akinek az érkezése után a vádlott mentőt hívott. A sértett rángatózásban, eszméletvesztésben és elégtelen légzésben megnyilvánuló görcsrohamot kapott, súlyos oxigénhiányos, életveszélyes állapotba került. A koponyaűri sérülések agyállomány-vesztést, vízfejűséget okoztak, amely maradandó fogyatékosságnak felel meg.

A fenti tényállás alapján a Veszprémi Törvényszék a vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt 3 év 6 hónap börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy

a vádlott legkorábban a szabadságvesztés büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra. Elrendelte továbbá a Veszprémi Városi Bíróság korábbi ítéletével kiszabott 2 év börtönbüntetés utólagos végrehajtását, valamint a vádlott szülői felügyeleti jogát a sértett vonatkozásában megszüntette.

Ítélethirdetés várható.

Érdeklődj a tárgyalásról: Ferenczy Tamás sajtószóvivő, tel: 0630/481-7354, e-mail: ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

  1. Debrecen

Helyszín: Debreceni Ítélőtábla, Debrecen, Széchenyi utca 24. 2. számú tárgyaló

Tárgy: emberölés bűntette

Időpont: 2018. szeptember 17. 09:00

Az ügy lényege: Az első fokon eljárt Debreceni Törvényszék 2018 márciusában J. R I.rendű vádlottat szexuális erőszak bűntette miatt 8 év fegyházbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte. J. R. M. II. rendű vádlottat szexuális erőszak bűntette miatt 7 év fegyházbüntetésre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlottak és védőik felmentésért illetve enyhítésért fellebbeztek. A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottak és a sértett évek óta ismerték egymást Hajdúsámsonban, II. rendű vádlott a sértett között közelebbi kapcsolat is kezdett kialakulni. 2016 májusában I. és II. rendű vádlott együtt italozott. II. rendű vádlottnak előre megbeszélt randevúja volt a kiskorú sértettel, azonban a találkozón mindkét vádlott megjelent ittas állapotban. A sértett csak II rendű vádlottra számított, de nem gyanakodott és mindhárman elmentek egy lakatlan faházhoz. Ott folytatták az italozást, vádlottak unszolására a sértett is ivott a borból. A lány az ital hatására rosszul lett, már felállni sem bírt. Kis idő elteltével I. rendű vádlott vetkőztetni kezdte a sértettet, aki ugyan azonnal rászólt, hogy ezt ne tegye, védekezni is próbált, II. rendű vádlott azonban lefogta a lányt és I. rendű vádlott megerőszakolta. Az esti órákban átvitték a lányt egy másik faházba, ahol I. rendű vádlott újra erőszakoskodott a sértettel.

Első nyilvános ülés.

Érdeklődj a tárgyalásról: Fórizs Ildikó sajtószóvivő, tel: 0630/994-3339, e-mail: ForizsI@dit.birosag.hu, sajto@dit.birosag.hu

  1. Kecskemét

Helyszín: Kecskeméti Törvényszék, Kecskemét, Rákóczi út 7. földszint 10-es tárgyalóterem

Tárgy: Választás rendje elleni bűntett, csalás bűntette

Időpont: 2018. szeptember 18. 13:30

Az ügy lényege: A vádirat lényege szerint a vádlott 2014. elején elhatározta, hogy a Magyarországi Cigány Párt egyéni képviselőjelöltjeként indulni kíván az országgyűlési választáson. Tudomást szerzett arról, hogy minden egyéni választókerületi jelölt 1 millió forint összegű költségvetési támogatásra jogosult, tényleges szándéka ezen összeg megszerzésére irányult.

2014. február 17. napján Kalocsán, a 3. számú választási irodától 80 darab ajánlóívet vett fel, majd aláírásgyűjtésbe kezdett. Néhány nap alatt mintegy 180 ajánlást sikerült összegyűjtenie a szükséges 500 helyett, ezért elhatározta, hogy a még kitöltetlen íveken olyan személyek adatait és aláírását is feltünteti, akik valójában nem adtak számára ajánlást. Egy ismerősétől – akivel a részleteket nem közölte -neveket és címeket szerzett, azonban ezeket a személyeket ténylegesen nem kereste fel. Ezen túlmenően ismeretlen körülmények között további választópolgárok adatait is megszerezte. A választási irodán 79 ajánlóívet adott le, melyeken összesen 503 ajánlást fogadtak el és a vádlottat képviselőjelöltként nyilvántartásba vették. Az ügyészség álláspontja szerint a választási irodán feldolgozott 586 aláírásból legalább 170 hamis volt. A vádlott részére az 1 millió forint támogatást 2014. március 7. napján folyósították.

A tárgyalás a vádirat ismertetésével és a vádlott kihallgatásával kezdődik.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Sárközy Szabolcs sajtószóvivő, tel: +36/20-3730790,  e-mail: sarkozysz@kecskemetit.birosag.hu

  1. Miskolc

Helyszín: Miskolci Törvényszék, Miskolc, Dózsa György út 4., I. emelet 118-as tárgyalóterem

Tárgy: hamis tanúzás bűntette

Időpont: 2018. szeptember 19. 12:45

Az ügy lényege: A vádlottat a Miskolci Járásbíróság elsőfokú tanácsa hamis tanúzás bűntette miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt és 2 évre eltiltott az ügyvédi foglalkozás gyakorlásától. A további vádlottakat szabadságvesztésre és közérdekű munka büntetésre ítélte. Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint 2015. évben II., III., IV. és V. rendű vádlottak rábeszélték a sértettet, hogy a vádlottak ismerőse ellen, a sértett által indított büntetőeljárásban hamis tanúvallomást tegyen. A hamis vallomásról a miskolci ügyvéd – az I. rendű vádlott – is tudott, azt maga foglalta írásba. Egy másik, szintén az ügyvéd által készített okiratban a vádlottak vállalták, hogy amennyiben a sértettet a hamis feljelentés miatt elítélik, helyette a pénzbüntetést ki fogják fizetni. A sértett a vádlottak ráhatására meghatalmazást is adott az ügyvédnek, hogy képviseletét a nyomozóhatóság előtt ellássa. Az ügyvéd a hamis iratokat a rendőrkapitányságon benyújtotta, azonban a sértett a papírok valótlan voltát feltárta a hatóság előtt.

A bíróság nyilvános ülést tart és határozatot hirdet.

Érdeklődj a tárgyalásról: dr. Horváth Dóra, sajtószóvivő, tel: 46/815-297  70/361-2778 horvathd@miskolc.birosag.hu

  1. Pécs

Helyszín: Pécsi Járásbíróság, 7621 Pécs, Széchenyi tér 14. földszint 16-os tárgyalóterem

Tárgy: hamis magánokirat felhasználásának vétsége

Időpont: 2018. szeptember 18 és szeptember 19. 09:00

Az ügy lényege: A vádlott ügyvéd. Jogi képviselőként eljárva egy zártkörűen működő részvénytársaság bejegyzési kérelméhez kötődő, az alapszabály módosításával kapcsolatos hiánypótlási felhívásra, elektronikus úton, saját e-mail címéről – egy korábban kelt, a részvényesek aláírásával ellátott alapszabály módosításán szereplő aláírások és az ügyvédi hitelesítő bélyegző lenyomatáról készített applikációt – iratmanipulációt küldött meg elektronikusan 2013. június 4. napján a Szekszárdi Törvényszék Cégbíróságára, az alapszabály módosításának megtörténtét hamis okirattal igazolta.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Barkaszi Attila sajtószóvivő, tel: +36/30-990-4247, e-mail:

barkaszia@pecsit.birosag.hu

  1. Szeged

Helyszín: Szegedi Ítélőtábla, Szeged, Sóhordó u. 5., földszint 11-es tárgyaló

Tárgy: Terrorcselekmény bűntette Röszkén

Időpont: 2018. szeptember 20. 09:00

Az ügy lényege: 2015. szeptember 16-án zavargás támadt a röszkei határállomásnál. Az ügyészség szerint Ahmed H. erőszakkal próbálta a rendőrséget arra kényszeríteni, hogy engedjék be a feltorlódott migránsok tömegét. A Cipruson élő szír állampolgárt 2016 novemberében a Szegedi Törvényszék határzár tiltott átlépése és terrorcselekmény bűntettében mondta ki bűnösnek, és ezért őt –halmazati büntetésül – 10 év fegyházra és Magyarország területéről végleges hatállyal történő kiutasításra ítélte.

2017. június 15-én a Szegedi Ítélőtábla I. fokon kimondott ítéletet hatályon kívül helyezte, és a Szegedi Törvényszéket új eljárás lebonyolításra kötelezte.

Az ítélőtábla elrendelte azt is, hogy az új eljárás során az ügyet a Szegedi Törvényszék egy másik tanácsa tárgyalja. A végzés indoklásában elhangzott: a hatályon kívül helyezésre azért kerül sor, mert az I. fokú bíróság az indoklási kötelezettségének nem tett teljes mértékben eleget. Így például nem indokolta meg, hogy az ügy minősítését lényeges befolyásoló egyes tanúvallomásokat miért fogadott el, másokat pedig miért vetett el a tényállás megállapítása során. Ezen indoklási kötelezettség elmulasztása miatt az I. fokú ítélet érdemi felülvizsgálatra II. fokon alkalmatlan, az ügy minden összefüggésének feltárása csak egy új eljárás lefolytatása során lehetséges.

Az ítélőtábla a vádlott előzetes letartóztatását – tekintettel a szökés, illetve elrejtőzés veszélyére – fenntartotta.

A Szegedi Törvényszék 2018. március 14-én a megismételt I. fokú eljárásban határzár tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett tiltott átlépése és társtettesként elkövetett terrorcselekmény bűntettében mondta ki bűnösnek Ahmed H.-t. Ezért a vádlottat 7 év fegyház-büntetésre ítélte úgy, hogy a férfi legkorábban a büntetés kétharmadának letöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Egyben a törvényszék vádlottat tíz évre kiutasította Magyarország területéről.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, hosszabb tartamú szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozva, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést. Így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Határozathirdetés várható.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Bátyi Zoltán sajtótitkár, tel: 06/30-337-3653, e-mail:

batyiz@szegeditb.birosag.hu,


Kapcsolódó cikkek

2024. június 13.

A vállalati kommunikáció megfelelőségi kérdései

A „Jog és kommunikáció – A modern kommunikációs technológiák versenyképességi kihívásai” című konferencia – amelyet a Wolters Kluwer Hungary, a Szegedi Tudományegyetem Üzleti Jogi Intézete és az SZTE Európai Értékek Elemző Központja közösen szervezett májusban – arra kereste a választ, hogy felkészültek vagyunk-e mindazokra a kommunikációs jelenségekre, amelyekkel a technológiai fejlődés eredményeként a digitális környezetünkben nap mint nap szembesülünk. Olvassa el a konferencia délutáni szekciójáról készült beszámolóinkat, így betekintést kaphat az előadásokba.