Ülj be a legizgalmasabb perekre!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Légy részese a bírósági eljárásoknak és nézd élőben a tárgyalásokat. Ismerd meg, hogy a megtanult elmélet hogyan működik a gyakorlatban, és tanulj, miközben a legizgalmasabb ügyek részletei tárulnak fel előtted.

1. Szeged

Helyszín: Szegedi Törvényszék, Szeged, Széchenyi tér 4., 117-es tárgyalóterem

Időpont: 2019. november 26. 8:30

Tárgy: bűnszervezetben elkövetett adócsalás bűntette

Az ügy lényege: Ami a tényállást illeti, az I. rendű vádlott és 9 társa 2009. évtől kezdődően egy olyan bűnszervezetben vettek részt, melynek keretében az Európai Unió országaiból – tipikusan Németországból – beszerzett használt gépjárműveket valótlan tartalmú számlázások közbeiktatásával úgy tüntettek fel, mintha azok – egyébként valós gazdasági tevékenységet nem folytató – magyarországi cégeken keresztül kerültek volna be Magyarországra.

A vádlottak olyan látszatot termettek, mintha a gépjárműveket ezen a vádlottak egy részének részvételével működő belföldi gazdasági társaságok szerezték volna be, és azokat így értékesítették tovább magánszemélyeknek és cégeknek.

A valós gazdasági tevékenységet nem végző gazdasági társaságok termékbeszerzései ugyanakkor nem történtek meg, mivel a gazdasági események ténylegesen a vádlottak egy része és az Európai Unión belüli, külföldi gépjárműveket értékesítő gazdasági társaságok között jöttek létre.

Az Európai Unióból importált termékek után az első magyarországi értékesítést terhelő ÁFA bevallási és befizetési kötelezettségnek ténylegesen egyik fenti gazdasági társaság sem tett eleget, és az értékesítést terhelő befizetendő ÁFA-t tipikusan nem, vagy nem a valóságnak megfelelően tüntették fel.

Mindezen bűnszervezetben folytatott tevékenységükkel a vádlottak a magyar állami költségvetésnek 2009-2011 években hozzávetőlegesen 590 millió forint kárt okozott ÁFA adónemben.

A bíróság a tárgyalást 2019. november 28. napján 8.30 órától folytatja.

Érdeklődj a tárgyalásról: Juhászné dr. Prágai Erika sajtószóvivő 06/30-4756-007 sajto_csongrad@szegedit.birosag.hu

2. Miskolc

Helyszín: Miskolci Törvényszék, Miskolc, Dózsa György út 4., I/127-es tárgyalóterem

Időpont: 2019. november 26. 9:00

Tárgy: pénzmosás bűntette

Az ügy lényege: Tárgyalást tart távmeghallgatás keretében a Miskolci Törvényszék azoknak a vádlottaknak a büntetőperében, akik 560 millió forintot próbáltak tisztára mosni Thaiföldre szökött ismerősük megbízásából.

A vádirat szerint a vádlottak – egy pénzszállító cég sérelmére elkövetett sikkasztásból származó – 560 millió forint elrejtését vállalták a Thaiföldre szökött ismerősük kérésére több tízmillió forint ellenében.

A pénzt, műanyag hordókban elhelyezve, az egyik vádlott ingatlanának közelében elásták, majd rövid idő elteltével különböző technikákkal próbálták tisztára mosni a milliókat.

A bűncselekményből származó pénz legalizálása érdekében 2011-től kezdődően mintegy 66 millió forint értékben váltottak be megrongálódott bankjegyeket budapesti és miskolci pénzintézeteknél.

Az is előfordult, hogy az elsikkasztott pénzből sporteseményekre fogadtak, vagy szlovákiai kaszinóban próbáltak szerencsét.

A fogadásokból 210 millió forinthoz, a kaszinójáték során csaknem 26 millió forinthoz jutottak.

Az I. rendű vádlott nagy értékű életbiztosítást kötött, gépkocsit vásárolt, még a sikkasztás elkövetése miatt elítélt ismerősére kiszabott 10 millió forint pénzbüntetést is kifizette a megszerzett pénzből.

A további vádlottak ingatlant vásároltak, hiteltörlesztésre fordították az elsikkasztott pénzt.

A bíróság a tárgyalást 2019. november 28. napján folytatja.

Érdeklődj a tárgyalásról: dr. Balogh Adrienn, sajtószóvivő, 06/46-815-385, baloghadri@miskolcit.birosag.hu

3. Debrecen

Helyszín: Debreceni Ítélőtábla, Debrecen, Széchenyi utca 24., 2-es tárgyalóterem

Időpont: 2019. november 26. 9:30

Tárgy: Hivatali visszaélés bűntette

Az első fokon eljárt Nyíregyházi Törvényszék 2019 júniusában Sz. Gy. Zs. I. rendű vádlottat folytatólagosan elkövetett jövedéki orgazdaság bűntette, társtettesként elkövetett csalás bűntette, hivatali visszaélés bűntette, magánokirat-hamisítás vétsége és felbujtóként elkövetett egyedi azonosító jel meghamisításának bűntette miatt 2 év 2 hónap börtönbüntetésre, 2 év közügyektől eltiltásra és több mint 36 millió forint vagyonelkobzásra ítélte. Szné G. I. II. rendű vádlottat társtettesként folytatólagosan elkövetett jövedéki orgazdaság bűntette és társtettesként elkövetett csalás bűntette miatt 1 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette. F. I. III. rendű vádlottat társtettesként, folytatólagosan elkövetett jövedéki orgazdaság bűntette miatt 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette. Gy. J. IV. rendű vádlottat társtettesként elkövetett jövedéki orgazdaság bűntette miatt 90.000.-Ft pénzbüntetésre ítélte. T. J. V. rendű vádlottat társtettesként elkövetett jövedéki orgazdaság bűntette miatt 48.000.-Ft pénzbüntetésre ítélte. M. Gy VI. rendű vádlottat bűnsegédként elkövetett jövedéki orgazdaság bűntette miatt, mint visszaesőt 120.000.-Ft pénzbüntetésre ítélte és vele szemben 300.000.-Ft vagyonelkobzást rendelt el. B-T T. VII. rendű vádlottat jövedéki orgazdaság vétsége miatt, mint különös visszaesőt 60.000.-Ft pénzbüntetésre ítélte. G. A. Cs. VIII. rendű vádlottat folytatólagosan, társtettesként elkövetett jövedéki orgazdaság bűntette miatt 78.000.-Ft pénzbüntetésre ítélte. M. J. IX. rendű vádlottat folytatólagosan, társtettesként elkövetett jövedéki orgazdaság bűntette miatt 78.000.-Ft pénzbüntetésre ítélte. Sz. R. XI. rendű vádlottat társtettesként elkövetett jövedéki orgazdaság bűntette miatt 2 évre próbára bocsátotta. D-F. E. XII. rendű vádlottat társtettesként elkövetett jövedéki orgazdaság bűntette miatt 45.000.-Ft pénzbüntetésre ítélte. C. P. XIII. rendű vádlottat társtettesként elkövetett jövedéki orgazdaság bűntette miatt 2 évre próbára bocsátotta.

Az ítélet ellen I., II., VIII., IX. rendű vádlott és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett. V. rendű és XI. rendű vádlottak enyhítésért fellebbeztek.

Az ügyész I. rendű vádlott terhére súlyosításért fellebbezett.

A bíróság által megállapított tényállás szerint I. rendű vádlott 2005 januárjától kiemelt főnyomozó volt a Szabolcs- Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságon. Majd 2016 nyarától főelőadói beosztásban rendőrszázadosként dolgozott. Az I. rendű vádlott 2009 tavaszától, a II. rendű vádlottal és ismerőseivel rendszeres anyagi haszonszerzésre törekedve követte el a bűncselekményeket.

2009 tavaszán az I. rendű vádlott megtudta, hogy egy debreceni garázsban nagy mennyiségű magyar zárjegy nélküli cigarettát tárolnak. Az egyik ismerősét rábírta, hogy segítsen neki megszerezni a cigarettát. Az ismerős felnyittatta a garázst és az ott tárolt 1000 karton cigarettát Nyíregyházára vitték, majd Bécsbe, ahol eladták.

A szállításban a III. és II. rendű vádlott segített. A megszerzett cigi belföldi kiskereskedelemi ára több mint 6 millió forint volt.

2009 augusztusában az I. rendű vádlott a VI. rendű vádlott közreműködésével Nyíregyházán a IV. és V. rendű vádlottnak szerzett meg 30.000 doboz magyar zárjegy nélküli cigarettát úgy, hogy az átadás után, amíg a vádlottak ellenőrizték a szállítmányt, az ott lévő eladókat I. rendű vádlott előzetes, hivatalosnak mondott felkérése alapján a rendőrök igazoltatták. Az intézkedő rendőrök a cselekmény hátterével nem voltak tisztában.

Közben a „vevők” egyike a több mint 15 millió forint értékű cigarettával megrakott autóval elhajtott. Ezt követően több részletben eladták a dohányárut úgy, hogy ismét színlelt rendőri intézkedést alkalmazott az I. rendű vádlott.

2009 nyarán az egyik tanú ukrán kapcsolatain keresztül I. rendű vádlott legalább 3 alkalommal, és alkalmanként 10.000 doboz cigarettát szerzett meg, több mint 17 millió forint értékben.

2009 szeptemberében a XI. rendű vádlottól szereztek meg újabb „rendőri intézkedés” igénybevételével 10.000 doboz cigarettát. Az I. rendű vádlott a szolgálati gépkocsi használatát a menetlevél meghamisításával legalizálta.

2009 decemberében hasonló módszerrel szereztek dohányárut a XIII. rendű vádlottól.

2010 tavaszán az I. rendű vádlott kapcsolatba került több ismeretlen Milota község térségében cigaretta csempészésével foglalkozó személyel, akiktől 15.000 doboz cigarettát rendelt. Az átadáskor, rendőri intézkedést színlelve, szolgálati járművel megjelent az I. rendű vádlott így a neki segítő tanú fizetés nélkül elhajtott az áruval, őt pedig az I. rendű vádlott követte üldözést színlelve.

A szokatlan gépkocsi mozgásra azonban felfigyeltek a Kölcsei határrendészeti Központ állományába tartozó rendőrök, akik az I. rendű vádlott és a másik autó üldözésébe kezdtek. Ennek során az I. rendű vádlottnak sikerült elmenekülnie, társa pedig a megrakott autót otthagyva menekült. Őt később Jánd térségében fogták el.

2010 őszén az I. rendű vádlott és az őt segítő tanúk megállapodtak abban, hogy a sértett házából pénzt, valamint gáz- és villanyóra szerelési eszközöket fognak elvinni.

Ennek érdekében az egyik tanú azzal az ürüggyel csalta a házába a sértettet, hogy ott tekerje vissza a gázórát. Eközben a másik két tanú I. rendű vádlottól kapott „Rendőrség” feliratú mellényben, bilinccsel ellátva várták haza a sértettet, majd közölték vele, hogy házkutatást fognak tartani. A sértett beengedte őket.

A színlelt házkutatás során a két férfi 1 millió forint értékű angol fontot, 30.000.-Ft-ot, 3 arany ékszert 1 gázpisztolyt vitt el. Budapestre utaztak, ahol az ékszereket eladták, a fontot beváltották. Az ékszerekért kapott összeget átadták az I. rendű vádlottnak.

Az ügy tárgyalása 2019 11.28-án 09:30-tól folytatódik.

Érdeklődj a tárgyalásról: Fórizs Ildikó, sajtószóvivő, 06/30-994-3339, ForizsI@birosag.hu

4. Budapest

Helyszín: Budapest Környéki Törvényszék, Budapest, Thököly út 97-101., földszint 20-as tárgyalóterem

Időpont: 2019. november 27. 8:30

Tárgy: Emberölés bűntettének kísérlete

Az ügy lényege: A vádlott és a sértett ismerősök, mindketten építőipari munkásként dolgoztak, ugyanannak a munkáltatónak de más beosztásban.

A vádlott és a sértett 2018. szeptember 2-án együtt söröztek a sértett lakásán, ahol egyenként 10 üveg sört ittak meg. Amikor az ital elfogyott egy dabasi non-stop boltban további söröket vásároltak. Este 7 óra körül a sértett belekötött a bolt előterében ülő vádlottba.

A sértett a vádlottat ökölbe szorított kézzel fenyegette. A vádlott többször ellökte a sértettet, aki azonban mindig visszalépett hozzá. Később a vádlott felállt és közepes erővel megütötte a sértettet és a bolt előtti zöldségesládákra lökte. A sértett felkelve ismét a vádlottra támadt, aki a nyakánál fogva eltolta és leszorította a földre a bolt előtti parkolóban.

Ezután a vádlott elengedte a sértettet és visszament a padhoz. Az időközben lehiggadt sértett utána ment, majd újabb szóváltás következett.

Ezúttal a vádlott ragadta meg a sértett nyakát, a falhoz szorította és 14 másodpercig ott tartotta. A sértett eközben elvesztette az eszméletét. Ekkor a vádlott nagy erővel a földre dobta a sértettet és elhagyta a helyszínt.

A sértett csak a véletlen szerencsének köszönhetően maradt életben.

A bíróság előkészítő ülést tart az ügyben.

Érdeklődj a tárgyalásról: Gyimesi Kinga, 06/70-371-1410, gyimesik@budapestkornyekit.birosag.hu sajto_pest@budapestkornyekit.birosag.hu

5. Pécs

Helyszín: Pécsi Járásbíróság, Pécs, Széchenyi tér 14., földszint 20/I-es tárgyalóterem

Időpont: 2019. november 27. 9:00

Tárgy: rongálás vétsége

Az ügy lényege: Ami a tényállást illeti a vádlott férfi 2019. január 17. és január 27. napjai közötti időszakban, egy késő éjszakai órán átmászott szomszédja családi házának udvarára.

Az ott parkoló személygépkocsi tanksapkáját kézzel kifeszítette, majd a gépkocsi tankjába az udvaron talált homokot beleszórta, továbbá vajat és ismeretlen zsírszerű anyagot kent bele a gépkocsi tankjába, majd távozott a helyszínről. Ezzel a sértettnek 108.350 forint kár okozott.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Barkaszi Attila, sajtószóvivő, 06/30-990-4247, barkaszia@pecsit.birosag.hu

6. Győr

Helyszín: Győri Törvényszék, Győr, Szent István út 6., földszint 23-as számú tárgyalóterem 

Időpont: 2019. november 28. 09:00

Tárgy: Emberölés bűntette

Az ügy lényege: A vádirati tényállás szerint a vádlott és a sértett, a vádlott fia együtt éltek abdai házukban, rendszeresen italoztak, amelyből fakadóan gyakoriak voltak közöttük a veszekedések.

Az enyhén ittas vádlott 2018. őszén hazaért és a súlyosan ittas – általában ebben az állapotban kötekedővé és agresszívvá váló – sértettet a konyhában találta. A vádlott számon kérte a sértettet, hogy miért nem készített vacsorát, amelyből hangos veszekedés alakult ki közöttük.

A sértett a vádlott jobb kezét erősen megszorította, amelyből a vádlott kiszabadult, majd a kenyérszeleteléshez kikészített 24 cm pengehosszússágú késsel a sértettet hasba és oldalba szúrta, amelynek következtében a sértett pillanatok alatt összeesett.

A vádlott visszatette a kést a fiókba és hívta a mentőket. A sértett a kórházba szállítást követően, az életmentő műtétek elvégzése ellenére másnap meghalt, a halál és az elszenvedett sérülések között közvetlen ok-okozati összefüggés állapítható meg.

A bíróság előkészítő ülést tart.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Havasiné dr. Kulcsár Petra, sajtószóvivő, 06/30-291-8725, KulcsarP@gyorit.birosag.hu

7. Budapest

Helyszín: Fővárosi Törvényszék II., Budapest, Fő utca 70-78.,

Időpont: 2019. november 29. 8:30

Tárgy: különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértésének bűntette

Az ügy lényege: A vádirat szerint a vádlott 2009 augusztusától 2015 novemberéig egy weboldalt és egy ahhoz kapcsolódó FTP-szervert működtetett abból a célból, hogy azon a szerzők és jogtulajdonosok engedélye nélkül szerzői jog által védett – zene, film és szoftver – alkotásokat tegyen a nyilvánosság számára elérhetővé, anyagi ellenszolgáltatás ellenében.

A vádlott annak érdekében, hogy személye közvetlenül ne legyen összefüggésbe hozható a jogellenes cselekménnyel és az abból származó haszonnal, több személyt vett rá arra, hogy saját nevében bankszámlát nyisson, majd a számlanyitást követően a banki iratokat és a számlához hozzáférést biztosító bankkártyát adja át részére.

A szerver szolgáltatásainak használatához – a filmek, zenék és szoftverek letöltéséhez – a felhasználóknak a weboldalon megadott, a vádlott rendelkezése alatt álló bankszámlaszámokra kellett befizetést teljesíteniük, a szerzői jogvédelem alatt álló adattartalom illegális letöltése a havidíj ellenében volt lehetséges a meghívott és regisztrált tagok számára.

A vádlott összesen legalább kb. 39 millió forint anyagi haszonra tett szert és több mint 1 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a jogellenes cselekmény által.

Az ügyészség a vádlottat 1 rendbeli szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó megsértésének bűntettével vádolja.

A tárgyaláson a bizonyítási eljárás folytatódik.

Érdeklődj a tárgyalásról: Fővárosi Törvényszék, Sajtóosztály, 06/1-354-6729, sajto@fovarosit.birosag.hu


Kapcsolódó cikkek

2024. február 21.

Megjelenhet a mesterséges intelligencia által generált tartalom a jogi állásfoglalások között?

Formális szabályozás hiányában az ügyvédeknek és az eDiscovery (számítástechnikai kutatás peres eljárásokhoz szükséges digitális bizonyítékok esetén – a ford.) szakembereknek gondoskodniuk kell felkészültségükről, és hatékony stratégiákat kell kidolgozniuk a mesterséges intelligencia által generált tartalom azonosítására, érvényesítésére és a felülvizsgálati és eDiscovery folyamatba való integrálására.

2024. február 20.

Készül a jogszabály a platformviták alternatív vitarendezéséről

Az NMHH rendelettervezete az alternatív vitarendezési fórumra vonatkozó részletszabályokat tartalmazza, amelynek feladata a „platformviták”, azaz az online platformot üzemeltető szolgáltatók és a platformszolgáltatások igénybe vevői közötti jogviták bírósági eljáráson kívüli rendezése lesz.