Ülj be a legizgalmasabb perekre!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Légy részese a bírósági eljárásoknak és nézd élőben a tárgyalásokat. Ismerd meg, hogy a megtanult elmélet hogyan működik a gyakorlatban, és tanulj, miközben a legizgalmasabb ügyek részletei tárulnak fel előtted.

1. Debrecen

Helyszín: Debreceni Törvényszék, Debrecen, Széchenyi u. 9., I. emelet 123-as tárgyalóterem

Időpont: 2020. február 10. 8:30

Tárgy: Uzsorabűncselekmény

Az ügy lényege: A Hajdúszoboszlói Járásbíróság megismételt eljárásban 2019. szeptember 12-én ítéletet hirdetett annak a két vádlottnak az ügyében, akiket üzletszerűen elkövetett uzsora-bűncselekménnyel vádolt a Hajdúszoboszlói Járási Ügyészség.

Az elsőfokú bíróság a vádlottakat 4 rendbeli uzsora-bűncselekmény bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért elsőrendű vádlottat, mint többszörös visszaesőt
halmazati büntetésül 1 év 2 hónap börtönbüntetésre és 1 év közügyektől eltiltásra ítélte. A másodrendű vádlottat a bíróság 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 1 év próbaidőre felfüggesztette. Az ítélet nem emelkedett jogerőre, az ügyész súlyosításért, míg a vádlottak és védőik elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért fellebbeztek.

A bizonyítási eljárás során a tényállás megállapítása érdekében a bíróság külön figyelemmel volt a sértettek rászorultságának a vizsgálatára, valamint kiszélesítette a tanúk körét.

A tényállás szerint az elsőrendű és a másodrendű vádlott Nádudvaron adott kölcsön több családnak, akiktől aztán magas kamattal kérték vissza a tartozást. A két vádlott lakókörnyezetében több olyan család is élt, akik rendszerint szociális segélyekből és családi pótlékból tartották el magukat, ezért rászorultak arra, hogy
kölcsönöket vegyenek fel, így biztosítva családjuk megélhetését.

A két vádlott ezt használta ki. Az egyik sértettnek 2013 augusztusában 70 ezer forintot adtak kölcsön, illetve 30 ezer forint értékben – a bolti árnál magasabb áron – édességet, italt és cigarettát adtak el az asszonynak.

Az elsőrendű vádlott a 100 ezer forint kölcsönadásakor kikötötte, hogy szeptember elején a kért összeg kétszeresét, 200 ezer forintot kell majd visszafizetni. Egy másik helyi pár is rendszeresen kért a vádlottaktól 20 – 50 ezer forintos kölcsönöket, ők is vettek tőlük édességet, szeszesitalt, és náluk is 50 – 100 százalékos kamatot szabtak meg a hitelezők.

Az ügyben volt olyan sértett-tanú is, aki szintén 5-10-20 ezer forintokat kért és kapott, neki ugyanúgy egy hónappal később, duplán kellett fizetnie.
Dr. Tóth Katalin bíró az ítélet indoklása során elmondta, hogy a bíróság kiemelten elítélendőnek tartja azt, hogy a rászorulók szegénységét, iskolázatlanságát,
sokgyerekes állapotát kihasználta az első-, és a másodrendű vádlott, akik tisztában voltak a sértettek szorult anyagi helyzetével, így őket még nehezebb helyzetbe
sodorták.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Dobó Dénes, sajtószóvivő, 06/30-748-3847, Dr. Veszprémyné Dr. Szajkó Márta sajtótitkár, 06/30-327-0464

2. Budapest

Helyszín: Budai Központi Kerületi Bíróság, Budapest, Budakeszi út 51/b., I. emelet 105-ös tárgyalóterem

Időpont: 2020. február 11. 8:30

Tárgy: Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége

Az ügy lényege: A vád szerint a sértett évek óta fennálló szívbetegség miatti szívelégtelenségben szenvedett, amelynek következtében 2015 januárjában egy budapesti kórházba került. A kapott kezelés hatékonynak bizonyult, állapota javult, azonban pszichésen zavart volt, nyugtalan, emiatt sokat kiabált, fájdalmakra panaszkodott.

A II. rendű vádlott – a kórházi osztályon dolgozó ügyeletes orvos – a sértettnek fájdalomcsillapítóként Contramal terápiát rendelt, amelyet az egyik ápoló be is adott a betegnek, ennek tényét az ápolók által vezetett ápolási betétlapon feltüntette, illetve a műszak átadásakor erről az éjszakai ügyeletes ápolót – a I. rendű vádlottat – tájékoztatta.

A II. rendű vádlott a sértett zavart állapotát, fájdalmait és az emiatt rendelt Contramal terápiát a lázlapon nem tüntette fel, a műszak átadásakor erről az éjszakai ügyeletes orvost – a III. rendű vádlottat – nem tájékoztatta.

A sértett az esti órákban ismét hangosan kiabált és fájdalomra panaszkodott. Az I. rendű vádlott anélkül, hogy az ügyeletes orvossal konzultált volna Contramalt adott a sértettnek. Nem sokkal később a sértett ismét kiabálni kezdett és újból fájdalomra panaszkodott. Ekkor az I. rendű vádlott telefonon felvette a kapcsolatot a kórház másik részén tartózkodó III. rendű vádlottal és beszámolt neki a beteg állapotáról, azonban arról nem, hogy ő korábban Contramalt adott a sértettnek.

A III. rendű vádlott anélkül, hogy a sértettet személyesen megvizsgálta volna egy ampulla Contramalt rendelt a betegnek, azonban a sértett zavart állapotát, fájdalmait és az emiatt rendelt Contramal terápiát nem tüntette fel a lázlapon.

Az I. rendű vádlott az ügyeletes orvos által rendelt egy ampulla helyett két ampulla Contramalt adott a betegnek. A sértett aznap éjjel elhalálozott. Halála erőszakos okból, mérgezés okozta heveny légzési és vérkeringési elégtelenség miatt következett be.

Az ügyészség az I. rendű vádlottat halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével, a II. rendű és a III. rendű vádlottakat foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja.

A tárgyaláson vádmódosítás várható, a bizonyítási eljárás folytatódik.

Érdeklődj a tárgyalásról: Fővárosi Törvényszék Sajtóosztály, 06/1-354-6729, sajto@fovarosit.birosag.hu

3. Budapest

Helyszín: Budapest Környéki Törvényszék, Budapest, Thököly út 97-101., földszint 21-es tárgyalóterem

Időpont: 2020. február 11. 10:30 és 2020. február 13. 8:30

Tárgy: életveszélyt okozó testi sértés bűntette és más bűncselekmény

Az ügy lényege: Ami a tényállást illeti a vádlott különböző internetes társkereső oldalakon regisztrált, egy nem őt ábrázoló fényképpel, „Krisztina” néven. 2018. szeptember elejétől október 3-i elfogásáig elektronikus levelezés útján kapcsolatba lépett az ügy 3 sértettjével és különböző helyszínekre – többnyire a férfiak lakására, egy alkalommal a margitszigeti szökőkúthoz – személyes találkozót beszélt meg velük.

A gyanú szerint azzal a céllal érkezett a találkákra, hogy a sértetteket bódult állapotba hozza a náluk, illetve a lakásokban talált értéktárgyaikat elvegye. Ehhez a
sértetteknek műanyag palackban vagy bögrében kínált, általa készített 2-3 dl mennyiségű italt, amelytől a sértettek bódult, eszméletlen állapotba kerültek. A
vádlott a sértettek ruházatát átkutatta és magához vette értéktárgyaikat. Értékes mobiltelefonokat, pénztárcákat, készpénzt és valutát zsákmányolt. A harmadik
sértettől bankkártyát, mellyel az interneten vásárlásokat kezdeményezett összesen 4.043.000,-Ft értékben, melyből 100.000,-Ft összegű vásárlás volt
sikeres. A sértettek másnap minden esetben rosszullétre, zavart állapotra panaszkodva orvoshoz fordultak és kórházba kerültek.

A vádlottat a nyomozó hatóság egy budapesti szórakozóhelyen elfogta, ruházatából és táskájából SIM kártyák, e-mail címek, jelszavak, valamint vényköteles tabletták kerültek elő. Az igazságügyi orvos és toxikológus szakvélemények alapján megállapítható, hogy a sértettek a szervezetükbe juttatott gyógyszerek hatására közvetlen életveszélyes állapotba kerültek.

Érdeklődj a tárgyalásról: Gyimesi Kinga, 06/70-371-1410, gyimesik@budapestkornyekit.birosag.hu, sajto pest@budapestkornyekit.birosag.hu

4. Pécs

Helyszín: Pécsi Törvényszék, Pécs, Rákóczi utca 34., földszint II-es tárgyalóterem

Időpont: 2020. február 11. 11:00

Tárgy: testi sértés bűntette

A vádirat szerint röviden: A vádlott férfi és a – nála 24 évvel idősebb – néhai sértett idős asszony 2004 évet megelőzően, ismeretlen időponttól éltek élettársi kapcsolatban. Az asszony öregségi nyugdíjából, albérletben éltek és alkoholizáló életmódot folytattak. Az asszony egészségi állapota 2003 előtt megromlott, többszörös agyi bántalmakban, az alkoholizmus miatt májbetegségben és szív- és érrendszeri betegségekben is szenvedett, valamint pszichiátriai problémákkal is küzdött. A sértett gyógyszereit a vádlott íratta fel 2008. augusztus 14-ig, azt követően nem.

A sértett megbetegedései folytán szellemileg és fizikailag is leépült, agyi megbetegedései következtében 2016 tavaszára felső végtagjait is csak korlátozottan volt képes mozgatni, szellemi és fizikai leépülése miatt ekkormár nem tudott magáról gondoskodni, erről a vádlott is tudomással bírt, azonban orvosi kezelését is elhanyagolta, gyógyszereit nem íratta fel.

A vádlott az egyre nehezebben kezelhető sértettel naponta hangosan veszekedett, fenyegette, több alkalommal bántalmazta, test szerte megütötte. A vádlott a sértettet többször magára hagyta a lakásban, így amikor még menni tudott, a sértett többször eltévedt a lépcsőházban, a szomszédok kísérték haza, ekkor látták rajta a sérüléseket. A sértett állapota tovább romlott, állandó gondozásra szorult, de a vádlott az ápolási díjat nem fizette ki, ezért a sértettet állandó kórházi felügyeletre nem vették fel.

A rendszeresen italozó vádlott az albérletet nem takarította, az üvegeket, ételmaradékokat nem dobta ki, a lakásban csótányok jelentek meg. A sértettet egyáltalán nem gondozta, nem adott neki megfelelő mennyiségű folyadékot és élelmet sem, ezért a sértett só- és vízháztartása 2016. augusztus 31. napját megelőzően felborult, a sértett mozgásképtelenné vált. A vádlott a mozgásképtelenné vált sértett nyakára két gumigyűrűt tett, ettől a sértett nyelni és lélegezni ugyan tudott, de vérkeringési zavar alakult ki nála, a fokozatosan a bőr alatti rétegbe hatoló gumik miatt szövetelhalás következett be, nyitott nyaki sebe keletkezett, mely elfertőződött és élősködők is megtelepedtek benne. Ezt a vádlott észlelte, de nem hívott orvost és a gyűrűket sem vette le a sértettről.

A vádlott a sértettet emberi méltóságában mélyen megalázta, szándékosan nem gondoskodott róla. Emiatt a sértett 2016. augusztus 31-én olyan rossz állapotba került, hogy nem lehetett vele kommunikálni, kezdődő tüdőgyulladása alakult ki. A vádlott ekkor mentőt hívott a sértetthez.

A sértettnek a nyakára helyezett gumigyűrűk miatt kialakult szövetelhalással járó, mély nyaki izomzatig hatoló körkörös nyaki sebe 8 napon túl gyógyuló súlyos sérülés.

A sértettet, 2017. január 31-én bekövetkezett, és a bántalmazással összefüggésbe nem hozható haláláig kórházban kezelték, ez alatt nem lehetett vele kommunikálni.

A Pécsi Járásbíróságon indult ügyet a Pécsi Törvényszékre tették át, mert a vádban szereplő bűncselekmény súlyosabban – életveszélyt okozó testi
sértés bűntettének – minősül, emiatt, a Pécsi Törvényszék illetékes eljárni.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Barkaszi Attila, sajtószóvivő, 06/30-990-4247, barkaszia@pecsit.birosag.hu

5. Miskolc

Helyszín: Miskolci Járásbíróság, Miskolc, Dózsa György út 4., földszint 19-es tárgyalóterem

Időpont: 2020. február 13. 8:00

Tárgy: rablás bűntette és más bűncselekmény

Előkészítő ülést tart a Miskolci Járásbíróság annak a férfinak és nőnek a büntetőügyében, akik a vád szerint saját házában törtek rá az Ongán, egyedül élő 80 éves asszonyra és erőszakkal elvették az értékeit.

A vád szerint a fiatalkorú férfi 2019. január 7-én szólt a nővérének, hogy az utcájukban talált egy házat, ahol egy idős asszony él egyedül, így onnan értékeket lehetne elhozni. Ezt követően a vádlottak megbeszélték, hogy még aznap este végrehajtják tervüket. A testvérpár a késő esti órákban a sértett házához ment, maszkot húztak a fejükre, majd a fiatalkorú férfi a nála lévő klopfolóval kifeszítette a ház bejárati ajtaját. A sértett a zajra kilépett a szobából, mire a férfi a földre szorította és pénzt követelt tőle.

Az idős sértett félelmében odaadta a nőnek a pénztárcájában lévő 8.500,- forintot. Ezt követően a fiatalkorú férfi ismét leszorította az asszonyt, míg társa további
értékek után kutatott, illetve kivette a sértett füléből annak aranyfülbevalóját is. Mivel egyéb tárgyat nem találtak, elszaladtak a helyszínről.

A 2018. július 1-jén hatályba lépett új büntetőeljárási törvény lehetővé teszi, hogy a bíróság – amennyiben annak törvényi feltételei fennállnak – az előkészítő ülésen ítélettel döntsön a vádlottak büntetőjogi felelősségéről. Ennek hiányában az eljárás tovább folytatódik, a bíróság az ügyben tárgyalást tűz és megkezdi a bizonyítási eljárást.

Érdeklődj a tárgyalásról: dr. Balogh Adrienn, sajtószóvivő, 06/46-815-385, baloghadri@miskolcit.birosag.hu

6. Győr

Helyszín: Győri Törvényszék, Győr, Szent István út 6., földszint 16-os tárgyalóterem

Időpont: 2020. február 13. 8:30

Tárgy: előre kitervelten elkövetett emberölés bűntette

Az ügy lényege: A vádirati tényállás szerint a vádlott és a sértett 2012. óta ismerték egymást, 2014. év óta a vádlott barátnője volt. 2018. április hónap elején a sértett szakított a vádlottal, de ezt követően is tartották a kapcsolatot. A vádlott nem tudta elfogadni a szakítás tényét. A vádlott végül 2018. júliusában az esti
órákban megjelent a sértettnél, mivel tudta, hogy a sértett otthon lesz, előtte ugyanis telefonon beszéltek. A vádlott egyéb tárgyak mellett, egy vékony fém
dróthuzalt vitt magával azzal a szándékkal, hogyha a sértett nem békül ki vele, akkor azzal megfojtja őt.

A sértett buliba készült, és ismét közölte a vádlottal, hogy nem akar békülni. Ezen összevesztek, a vádlott feldühödött, majd, amikor a WC-re ment és a sértett sürgette, ismét összeszólalkoztak. Ettől a vádlott ideges lett, a mellékhelyiségből kilépve az előszobában várakozó sértett háta mögé lépett, majd a magával hozott fém dróthuzalt hátulról a sértett nyakára hurkolta és a drótot szorítva fojtogatni kezdte. A sértett védekezett, egy alkalommal a vádlott bal keze hüvelykujját megharapta, próbált fizikai erővel a szorításból szabadulni.

A vádlott több percen át szorította a dróthuzallal a sértett nyakát, aki végül eszméletét vesztve a földre esett. A vádlott a sértett fölé hajolt, hogy állapotát ellenőrizze, ekkor ért haza a sértett édesapja, aki a nyitott bejárati ajtónál meglátta, hogy lánya eszméletlen állapotban, elszíneződött fejjel a földön hanyatt fekszik. Odarohant és amikor észlelte, hogy se légzése se keringése nincs, a szomszédban lakó ápolónőt hívta segítségül, aki megpróbálta a sértettet újra éleszteni.

A vádlott eközben a házban, illetve az udvaron idegesen fel-alá járkált. A kiérkező mentők újraélesztették a sértettet, és eszméletlen állapotban a Soproni Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályára szállították, ahol pár nappal később meghalt.

Bizonyítással folytatódik az eljárás. Perbeszédek is várhatóak.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Havasiné dr. Kulcsár Petra, sajtószóvivő, 06/30-291-8725, KulcsarP@gyorit.birosag.hu

7. Szeged

Helyszín: Szegedi Törvényszék, Szeged, Szécheni tért 4., 108-as tárgyalóterem

Időpont: 2020. február 13. 9:00

Tárgy: Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette

Az ügy lényege: A vádirat lényege szerint a szegedi székhelyű cég vezetője 2012. októberében kötött bérleti szerződést a szegedi önkormányzattal a város tulajdonában álló Vadasparkban egy 500 négyzetméteres területre. A cég játszótér kialakítását és üzemeltetését és interaktív látogató-tájékoztató kialakítását tervezte, amihez uniós és a magyar költségvetésből kívánt pályázati pénzhez jutni. A szegedi cég vezetője pályázatot nyújtott be a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökséghez, mely azt befogadta és mintegy 185 millió forint értékben támogatásra érdemesnek ítélte, majd 2013. január 18-án a támogatási szerződést aláírták. A szegedi cég vezetője vállalkozási szerződést kötött egy másik vádlott által képviselt szlovákiai székhelyű céggel a projekt generál kivitelezésére. A szlovák honosságú cég azután valótlan tartalmú szerződést kötött egy brit-virgin szigeteki off-shore céggel az interaktív látogató-tájékoztató rendszer szoftverjének kifejlesztésére annak ellenére, hogy az már korábban a szegedi székhelyű cég rendelkezésére állt, illetőleg azt az eljárás során ismeretlenül maradt
személyek készítették. A szerződések alapján a szlovák cég a szegedi székhelyű cég felé 230 millió forintról állított ki számlát a játszótér elemeinek beszállításáról, kültéri tájékoztató konzolok felállításáról, az interaktív látogató-tájékoztató rendszer kiépítéséről. A számlákkal szemben a projekt tényleges bekerülési értéke a támogatási szerződésben megjelölt bekerülési érték 15 %-a volt csak.

A valótlan tartalmú vállalkozási szerződések, teljesítési igazolások, valamint számlák alapján a szegedi székhelyű cég vezetője 2013. március 18. és december 13. napja között több részletben mintegy 185 millió forintos összegben hívta le a támogatást jogosulatlanul és ezen összegnek megfelelő vagyoni hátrányt okozott így az Európai Unió és Magyarország költségvetésének.

Mindezen túlmenően a vádlottak a bűncselekményből származó pénz eredetének leplezése végett valótlan tartalmú szerződéseket kötöttek egy liechtensteini gazdasági társasággal a támogatási szerződésekben is hivatkozott szoftver unión kívüli felhasználására. A valóságban azonban a felek között gazdasági kapcsolat nem volt, a szerződéskötéskor a szoftver még el sem készült és a liechtensteini céget képviselő harmadik vádlottnak nem volt felhatalmazása a társaság képviseletérre. A szerződésekre azért volt szükség, hogy többszörös átutalásokkal, off-shore cég bevonásával és a cégek közötti pénzmozgatásokkal a jogosulatlanul felvett támogatás összegét legális eredetűként tüntessék fel.

Érdeklődj a tárgyalásról: Juhászné dr. Prágai Erika, sajtószóvivő, 06/30/4756-007, sajto_csongrad@szegedit.birosag.hu


Kapcsolódó cikkek

2024. július 15.

Amikor a mesterséges intelligencia megmérgezi magát: a beazonosíthatatlan szintetikus adatok problémája

A generatív mesterséges intelligencia terjedése maga után vonta a nem ember által létrehozott képek, szövegek videók rohamos elszaporodását is. Egyes új kutatások arra utalnak, hogy az ilyen „szintetikus adatok felhasználása új GAI (Generative artificial intelligence, azaz generatív mesterséges intelligencia) modellek tanítása során katasztrofális következményekkel járhat. Ez még inkább sürgetővé teszi a mesterségesen generált tartalmak explicit jelölésének kötelezettségét, amennyiben a jövőben továbbra is profitálni szeretnénk az MI nyújtotta gazdasági és társadalmi előnyökből.

2024. július 12.

Augusztus 1-jén hatályba lép az EU AI Act

2024. július 12-én kihirdették az Európai Parlament Hivatalos Lapjában a mesterséges intelligenciáról szóló jogszabályt (AI Act), amely úgy ad lendületet az innovációnak, hogy közben garantálja biztonságunkat és alapvető jogainkat. A jogszabály 20 nap múlva, augusztus 1-jén lép hatályba, fokozatosan kell alkalmazni, de 24 hónap múlva már minden tagországban be kell tartani a rendelkezéseit.

2024. július 12.

Igazi vizsgán sem veszik észre a mesterséges intelligencia által írt válaszokat

Gyakorlott vizsgáztatók is nehezen veszik észre a mesterséges intelligencia által generált válaszokat – derült ki az angol Reading Egyetem friss tanulmányából. A kutatók az MI lehetőségeit és kockázatait vizsgálták a kutatás, a tanítás, a tanulás és az értékelés területén. Tanácsaikat el is küldték az érintetteknek.