A hét kérdése: Kft. átalakulása


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ha egy Kft. átalakul Zrt.-vé, akkor a munkavállalókkal kapcsolatban milyen teendők vannak? Kell-e bármit is tenni a munkaszerződéssekkel, ki-és bejelentésekkel kapcsolatban?


Válasz

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 46. § (4) bekezdése szerint a munkáltató írásbeli tájékoztatási kötelezettsége többek között, ha a munkáltató megnevezésében, lényeges adataiban, változás történik. A munkavállalót a változást követő tizenöt napon belül írásban tájékoztatni kell.

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) 16. § (4) bekezdés c) pontja értelmében, ha a foglalkoztató személyében jogutódlás következik be, a jogutód munkáltató, kifizető köteles a jogutódlással érintett, a Tbj. 5. § (1) bekezdése a)–c), f)–g) pontjai, valamint (2) bekezdése szerinti biztosított személyre vonatkozóan bejelentést teljesíteni.

Munkajogi kiskönyvtár csomag

A Munkajogi kiskönyvtár sorozat 2014-ben megjelent kötetei csomagban 20% kedvezménnyel kaphatók. A csomag A munka díjazása; A munka és a pihenőidő szabályai; A munkaviszony megszűnése és megszüntetése című kiadványainkat tartalmazza.

 

Bővebb információk és megrendelés itt.

A bejelentésben fel kell tüntetni a jogelőd nevét, elnevezését és adószámát, a jogutódlás tényét és napját, továbbá a jogutód nevét, elnevezését, adószámát és a jogutód megalakulása napját is.

Az Art. 16. § (4) bekezdés c) pontja szerint a jogelőd Kft.-nek nem kell kijelentenie a munkavállalókat. A ’T1041-es számú nyomtatványon csak a jogutód Zrt. jelenti be a munkavállalókat, jelölve a nyomtatványon, hogy a bejelentés jogutódlás miatt történik.

Válaszadó: Bánházi Erik. További kérdéseket és válaszokat itt talál.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot gyanít a GVH egy kisgyermekes szülőket célzó cégnél

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a szlovákiai EC Global SVK s.r.o. vállalkozással szemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt; a GVH gyanúja szerint a cég a weboldalán reklámozott, jellemzően kisgyermekes szülőknek ajánlott termékek esetében megtéveszti a fogyasztókat az egészségre és gyógyhatásra vonatkozó állításokkal.

2024. június 21.

Figyelem, napokon belül lejár a NIS2 regisztráció határideje

Már csak pár napja maradt belépni a nyilvántartásba azoknak a hazai vállalatoknak, amelyekre kiterjed a NIS2, vagyis a felülvizsgált uniós kibervédelmi irányelv – hívja fel a figyelmet az EY. Résen kell lenniük a konszolidált beszámolót készítő társaságok tagvállalatainak is, hiszen elég cégcsoport szinten elérni a meghatározott minimum bevételt és létszámot, hogy rájuk is vonatkozzanak a kötelezettségek. Az óvatlan szervezetek számára a mulasztás súlyos bírsággal, sőt a vezető eltiltásával is járhat.